1515

Räntor och valutor: Rekyl för räntorna

Europeiska marknadsräntor är stabila på de lägre nivåer som etablerades redan i måndagens inledande handel och börserna pekar överlag nedåt samtidigt som euron är något svagare mot dollarn. Räntenedgångarna ses som en konsolidering efter förra veckans kraftiga ränteuppgångar.

Vid lunchtid är den tioåriga tyska benchmarkräntan ned 5 punkter till 2,01 procent, från fredagens svenska stängning, medan den svenska tioårsräntan är ned 4 punkter till 2,08 procent.

IMF-chefen Christine Lagarde varnade i helgen för en falsk känsla av stabilisering i världsekonomin, och hänvisade till faktorer som högre oljepris, skuldnivåerna i utvecklade länder och risken för långsammare expansion i tillväxtländer.

Oro över tillståndet i den globala ekonomin finns även på andra håll. Zhu Min, vicechef vid IMF, sade vid ett seminarium att finansmarknaderna i Europa är mycket bräckliga och expansionen på tillväxtmarknaderna varit svagare än väntat. Uppgången i världsekonomin bromsar in, sade han.

För Kinas del visade statistik i helgen att priserna för nya bostäder sjönk i 45 av 70 städer i februari jämfört med januari. Men enligt Zhu Min kan dock Kina ändå undvika en hårdlandning, där takten i investeringarna fortfarande är stark även om de dämpats.

Glenn Stevens, chef för Australiens centralbank, konstaterade vid samma konferens att även om Kina har sänkt sitt officiella tillväxtmål så väntas landet ändå ha en tillräckligt hög tillväxt för att knappa in på euroområdet och USA. En viss inbromsning har varit nödvändig för att dämpa inflationen och sätta ekonomin på en mer uthållig bana.

Det är tänkbart att Kina kommer att kunna stå inför en hårdlandning framöver.

"Men om den kinesiska ekonomin bromsar in 'för mycket' så kan man vänta sig att Kinas myndigheter kommer att ha både viljan och kapaciteten att reagera, desto mer nu när inflationen har dämpats", sade Glenn Stevens.

Euroområdets bytesbalans visade i januari ett överskott på 4,5 miljarder euro, jämfört med ett överskott på 3,4 miljarder euro månaden före, medan produktionen i byggsektorn i euroområdet sjönk med 0,8 procent i januari, från månaden före. Jämfört med ett år tidigare minskade produktionen i byggsektorn med 1,4 procent.

Här hemma redovisade Arbetsförmedlingen sin sedvanliga veckostatistik som gav vid handen att antalet arbetslösa minskade med 2.699 till 216.600 förra veckan.

Antalet sökande som fått arbete ökade något, medan antalet nyanmälda platser till arbetsförmedlingarna minskade.

Amerikanska räntor pekar också nedåt i förmiddagens europeiska handel, även här präglas handeln av konsolidering efter förra veckans rejäla ränteuppgångar.

Den tvååriga USA-räntan är ned 2 punkter till 0,34 procent, medan den tioåriga är ned 5 punkter till 2,27 procent, jämfört med svensk stängning i fredags.

I eftermiddag väntas NAHB:s husmarknadsindex, som spås ha stigit till 30 i mars, från 29 i februari, enligt Bloomberg News enkät bland analytiker.

Det blir också tal av Fed-chefen i New York, William Dudley, om ekonomi senare i eftermiddag.

Senare i veckan kommer bland annat brittisk KPI och bostadsbyggande i USA på tisdagen, BOE-protokoll och försäljning befintliga hem i USA på onsdagen, preliminärt inköpschefsindex i euroområdet på torsdagen och försäljning nya hem i USA på fredagen.

På valutamarknaden har euron tappat något mot dollarn, sett till i fredags eftermiddag, medan dollarn i sin tur har blivit lite svagare mot yenen. Det förekommer fortsatt spekulationer bland handlare om att den senaste tidens yenförsvagning gått för långt.

Kronan är drygt 2 öre svagare mot dollarn och knappt 2 öre svagare mot euron.

Table


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?