1515

Stockholmsbörsen: Börsen under nollstrecket

Stockholmsbörsen handlades fortsatt oregelbundet efter lunchtid på torsdagen. Även de ledande Europabörserna handlades kring nollstrecket. Terminerna pekar på något högre kurser på USA-börserna i eftermiddag.

Investerare frågar sig hur mycket mer aktier kommer att stiga. "Det är definitivt en risk vad gäller handelsmiljön för närvarande trots att vi ser en förändring vad gäller korrelationen mellan aktier och råvaror mot bakgrund av den starkare dollarn", säger Jordan Lambert, handlare på Spreadex, enligt Marketwatch.

SIX Generalindex var klockan 13.25 ned 0,2 procent till 336 samtidigt som OMXS30 hade backat med 0,1 procent till 1.115. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 5,3 miljarder kronor.

Wall Street stängde kring nollstrecket i går och under natten och morgonen har de asiatiska börserna handlats i ett oregelbundet mönster med uppgångar i bland annat Tokyo och Bangkok och nedgångar i bland annat Shanghai och Mumbai.

H&M:s försäljning var starkare än väntat i februari. Den totala försäljningen ökade med 13 procent medan den jämförbara ökade med 2 procent. Det var klart bättre den väntade ökningen på 8,6 procent för den totala försäljningen och den väntade minskningen på 0,7 procent för den jämförbara.

"H&M verkar fortsätta ta marknadsandelar på sina stora marknader på grund av sin aggressiva prissättning", skrev Bank of America-Merrill Lynch i en kommentar. H&M-aktien, som var dagens mest omsatta, steg med 1,8 procent.

Ericsson föll med 1,0 procent till 67,40 kronor som näst mest handlade aktie. China Mobile, som rapporterade på torsdagen, kommer att minska sina GSM-investeringar.

"Guidningen för mobila nät är ner 25 procent för 2012. Våra estimat var baserade på att GSM i Kina ska falla 15 procent. Men sen kan man inte vara helt siffertroende i det. Det beror lite på spelrum och balans mellan olika spelare och exakt vad de köper och så där. Det där måste man ta med en nypa salt", sade Martin Nilsson, telekomanalytiker på Handelsbanken, till Nyhetsbyrån SIX. Därtill rapporterade Reuters att det av Ericsson till hälften ägda ST-Ericsson inom två veckor kommer att lägga fram planer för ett större omstruktureringsprogram.

Nokia jobbar hårt för att skapa en egen läsplatta, sade chefsdesignern Marko Athisaari till Kahuppalehti Optio och bekräftade därmed de senaste veckornas ryktesuppgifter om en nära förestående läsplatta från bolaget. Nokia steg med 1,4 procent i Stockholm.

Goldman Sachs sänkte riktkurserna för tre av storbankerna, Handelsbanken, Nordea och Swedbank, men upprepade sina rekommendationer för alla fyra. Det innebär köp för Handelsbanken och Nordea och neutral för SEB och Swedbank. Samtliga fyra aktier noterades lägre.

Swedols försäljning ökade med 27 procent i februari. Det var den största ökningen sdan maj 2011 och aktien steg med 8,1 procent.

Active Biotech rusade nästan 20 procent efter att positiva resultat från fas III-studien av Allegro publicerats i dagens utgåva av New England Journal of Medicine.

Teckningskursen i Aerocrines nyemission, där fyra gamla aktier ger rätten att teckna en ny, sattes till 9 kronor per aktie. Emissionen genomförs för att säkra finansieringen av tillväxtstrategin. Aktien föll 5,5 procent till 10,40 kronor.

Teckningskursen i Sensys Traffics nyemission sattes till 0,90 kronor per unit. En unit består av sex aktier och två teckningsoptioner och för att teckna en unit krävs nio gamla aktier. Aktien föll med 6,3 procent.

Seamless steg 1,3 procent efter att ha lagt fram en rapport där försäljningen mer än fördubblades till 29 miljoner kronor (11) och förlusten mer än halverades. Resultatet efter finans blev -1,1 miljoner (-2,8). Marknadsläget stabiliserades mot slutet av 2011, skrev vd Peter Fredell i rapporten.

Bemanningsbolaget SJR steg med 7,1 procent efter att Veckans Affärer gett aktien en köprekommendation i sitt senaste nummer.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?