1515

Räntor och valutor: USA-räntor på årshögsta

Mer positiva tongångar från Federal Reserve och allmänt god riskaptit har fått amerikanska marknadsräntor att stiga till de högsta nivåerna hittills i år. På valutamarknaden har dollarn stärkts på bred front på dämpade spekulationer om ytterligare lättnader från Federal Reserve.

På USA-börserna var det starka uppgångar på tisdagen, drivna av stark statistik från båda sidor Atlanten och ökad optimism från den amerikanska centralbanken. De starka börsuppgångarna håller i sig i den asiatiska handeln.

Den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan har sedan tisdagens svenska stängning stigit 8 punkter till 2,16 procent. Tvåårsräntan är samtidigt upp 2 punkter till 0,35 procent.

"Det fanns en del tankar om att Fed skulle komma med åtminstone en antydan om ytterligare åtgärder, så det var en viss besvikelse där", sa Jacob Oubina, ekonom vid RBC Capital Markets, till Wall Street Journal.

Federal Reserve lämnade helt som väntat styrräntan oförändrad till 0,0-0,25 procent och upprepade budskapet att de ekonomiska förhållandena talar för att styrräntan ska hållas "exceptionellt låg" till åtminstone i slutet av 2014.

Enligt Fed tyder ny information sedan föregående möte på att ekonomin har expanderat i en måttlig takt, förhållandena på arbetsmarknaden har förbättrats ytterligare, arbetslösheten har sjunkit "noterbart" de senaste månaderna, "men är fortsatt förhöjd".

Fed räknar med en måttlig tillväxttakt i ekonomin de kommande kvartalen, och att arbetslösheten kommer att dämpas gradvis mot en nivå som Fed anser vara förenlig med dess dubbla mandat. Spänningarna på de globala finansmarknaderna har lättat, men de utgör fortsatt en "signifikant nedåtrisk" mot de ekonomiska utsikterna. Den senaste tidens uppgång i priserna på olja och bensin kommer att pressa upp inflationen "temporärt", men inflationen väntas ändå på sikt ligga vid, eller under nivåer som är konsistenta med centralbankens mandat de kommande kvartalen.

Det marknaden framför allt tog fasta på var de lite mer hoppfulla tongångarna från Fed, vilket skruvade ned förväntningarna på en ny omgång kvantitativa lättnader.

RDQ Ecoomics skrev i en kommentar att Feds uttalande visar att centralbanken är något mer positivt inställd till den ekonomiska utvecklingen och utsikterna, men det bjöds inte på några nyheter i fråga om policyhållningen.

RDQ konstaterade att Fomc-ledamöterna verkade mindre nedstämda framför allt när det gäller arbetsmarknaden och företagens investeringar, och Fed erkände också att spänningarna på de finansiella marknaderna har dämpats något.

Lite mer positivt, men annars inte mycket nytt var en återkommande kommentar. Många påpekade också att Fed tog upp en del nedåtrisker och att det mycket väl kan bli nya lättnader.

"Vi tror fortsatt att nästa åtgärd från Fomc kommer att vara i riktning mot en mer ackomoderande policy och vi misstänker att det kommer att bli i form av osteriliserad köp av statsobligationer och bostadspapper. Men det är vår känsla att policyn hålls oförändrad till vi får nästa rädsla för en inbromsning i den ekonomiska statistiken", skrev Credit Suisse i ett marknadsbrev.

I Japan har långa marknadsräntor stigit med god riskaptit och en börs som är upp nästan 2 procent. Den tioåriga japanska statsobligationsräntan är upp 3 punkter till 1,01 procent.

Enligt definitiv statistik steg den japanska industriproduktionen med 1,9 procent mellan december och januari, en liten upprevidering från den preliminära statistiken.

Kinas premiärminister Wen Jiabao sa under natten, vid sin sista reguljära presskonferens som premiärminister, att den kinesiska yuanan "möjligen kan ha nått en jämviktsnivå". Kinas regering kommer att fortsätta att reformera växelkursmekanismen och tillåta större fluktuationer åt båda håll. Han sade också att Kinas bytesbalansöverskott minskat till 2,8 procent av BNP 2011 och att yuanen har stärkts 30 procent sedan 2005.

Yuanen nådde under natten sin svagaste nivå mot dollarn på tre månader.4Cast skrev i en kommentar att Wen Jiabaos uttalande, liksom andra signaler under senare tid, sätter fart på spekulationerna att Kina kommer att vidga band som yuanen kan handlas inom.

På valutamarknaden i övrigt har dollarn stärkts på minskade förväntningar om nya stimulanser från Federal Reserve. Bland annat har dollarn nått den starkaste nivån mot yenen på elva månader.

Kronan har tappat något öre mot dollarn och stärkts svagt mot euron.

För svensk del kommer en hel del statistik under onsdagen. Arbetsförmedlingen publicerar arbetslösheten i februari, TNS Prospera kommer med en ny inflationsenkät och det blir bostadspriser från Mäklarstatistik och Valueguard.

På Europaagendan står bland annat industriproduktion i euroområdet i januari, arbetslöshet i Storbritannien i februari och en italiensk obligationsemission. Dessutom kommer räntebesked från Norges Bank.

Till eftermiddagen vankas USA-statistik över bytesbalans och importpriser. Dessutom talar Fed-chefen Ben Bernanke.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?