ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 23 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Småhustillverkare rasar mot bolånetak

Trä-och Möbelföretagens vd Leif G Gustafsson spår fler stora konkurser. Orsaken är bolånetaket. "Vi tycker att det är förfärligt", säger han.

På tisdagen presenterade Finansinspektionen en rapport som visade att nya bostadsköpare har blivit mer försiktiga med att ta stora lån sedan ett bolånetak på 85 procent infördes i oktober 2010. Belåningsgraderna har sjunkit och amorteringsgraden är hög på lån över taket.

Det ser Finansinspektionens generaldirektör som ett kvitto på framgång. ”Bolånetaket har fungerat. Vi har fått ner belåningsgraden för första gången på tio år”, sa generaldirektör Martin Andersson på tisdagen.

Men Leif G Gustafsson som är vd för Trä- och Möbelföretagen (TMF) håller inte med.

”Vi tycker att det är förfärligt. Vi tycker inte alls att det fungerar”, säger han.

Leif G Gustafsson konstaterar att cirka 1.200 personer blivit varslade eller uppsagda i småhusbranschen sedan förra våren. LB Hus är ett färskt exempel på hustillverkare som gått i konkurs.

”Samtliga trähustillverkare har varslat och sagt upp folk. Jag dristar mig att säga att bolånetaket är en huvudorsak”, säger han och pekar på att taket samtidigt tajmades olyckligt med den finansiella oron och skuldproblematiken i Europa.

Han spår att det kommer fler stora konkurser under den närmaste tiden.

”Vi vet att det är flera stora företag, med ganska kända varumärken, som nu hänger på gärdsgården. Vi kommer att se ett antal stora konkurser snart”, säger Leif G Gustafsson pekar på att ytterligare 400-500 personer därmed riskerar att bli av med sina jobb.

Finansinspektionens generaldirektör Martin Andersson har liten förståelse för kritiken från trähustillverkarna.

”Jag förstår deras oro över den situation som de lever i. Men samtidigt tror jag det är väldigt viktigt att vi inte försöker lösa ett strukturellt bostadsproblem med att överbelåna svenska hushåll. Vi har sett i flera länder där man har försökt göra det att det har slutat med förskräckelse”, säger Martin Andersson till di.se.

”Har vi bostadsbrist eller för lite nybyggande i Sverige – om det är så –måste det lösas med strukturreformer som behövs på det området. Det gör vi inte genom att överbelåna unga hushåll”, säger han vidare.

Finansinspektionen motiverade taket med att den såg stora privatekonomiska risker för en grupp högt belånade hushåll. Skulle privatekonomin försämras på en marknad med fallande bostadspriser skulle en grupp ofta unga människor, som tvingades sälja sin bostad vid fel tidpunkt, riskera att bli sittande med lån på en bostad de inte längre var ägare till.

Leif G Gustafsson ser emellertid inte den risken. Orsaken är en omfattande brist på bostäder, som gör att bostadspriserna inte kommer att falla, anser han.

”Nej, absolut inte. Det är precis tvärtom. Vi ser redan att priserna är på väg upp igen”, säger han trovisst och pekar på att det finns en strukturell bostadsbrist på cirka 250.000 bostäder. Samtidigt anser Leif G Gustafsson att bolånetaket förvärrar bostadsbristen.

”Det stoppar upp hela flyttkedjan. Det äldre paret vars barn har flyttat ut får inte villan såld därför att den lite yngre familjen inte får låna de här 15 procenten”, säger han.

Taket slår samtidigt direkt mot nybyggnationen, anser han.

”Vi bygger knappt en tredjedel av de hur som vi byggde 2007 för att man ska åtgärda bubblor som inte finns i Sverige”, säger han och pekar på en liknande situation för bostadsrätterna.

Martin Andersson avstår emellertid från att ha synpunkter på bostadsbristen.

”Jag jobbar med det jag gör här”, säger han kortfattat.

Tyck till