1515

USA-börser: Veckan startade i dur

Storbolagsindexet Dow Jones gick upp klart mer än det bredare S&P 500 på måndagen, med Exxon Mobil, Procter & Gamble, Merck som främsta draglok med drygt enprocentiga uppgångar.

Humöret var annars dämpat efter helgens kinesiska utrikeshandelsstatistik, som var svagare än väntat och väckte farhågor om en bromsande världsekonomi. Banker gick ned inför Federal Reserves annalkande stresstester.

Dow Jones Industrial Average stängde upp 0,3 procent på noteringen 12.960, medan det bredare Standard & Poor's 500 var oförändrat på 1.371. Nasdaq Composite gick ned 0,2 procent till 2.984. Omsättningen uppgick till 620 miljoner aktier på NYSE och till 1,3 miljarder aktier på Nasdaq. Jämte finansbolag var råvaror enda sektor på minus på storbolagsindexet, medan konsumentvaror jämte energibolag gick bäst.

Riskaptiten pressades av att Kina för februari redovisade det största handelsunderskottet sedan åtminstone 1989. Huvudsakligen exporten drog upp underskottet, efter att den "endast" visat en tillväxt på 18,4 procent (väntat 31,1 procent).

"Kina är ett stort frågetecken. Hur mycket kommer de att behöva lätta [på penningpolitiken] för att få tillbaka saker och ting på spåret igen? Europa har mycket arbete framför sig, och nu när synligheten ökar gällande den grekiska situationen börjar alla titta på dominobricka nummer två och tre i stället", sade Erick Maronack, investeringschef på Victory Capital Management i New York, till Bloomberg News.

Bolagsvis tappade banker på oro inför Feds kommande stresstester, med JP Morgan ned 1,2 procent och Bank of America 0,8 procent. Exxon Mobil gick upp 1,5 procent efter en avtalsförklaring med Kuwaits statliga oljebolag om att utveckla oljedepåer där. Samtal med franska Total har samtidigt avbrutits.

Oracle handlades ned 1,4 procent efter att Jefferies sänkt sin rekommendation för bolaget till behåll från köp.

Elektas ärkerival Varian fick en rekommendationsändring i andra riktningen av investmentbanken Caris & Co, och gick upp 0,3 procent. Även Walt Disney fick en rekommendationshöjning, av Janney Montgomery Scott, och steg 0,2 procent.

Intel rapporteras av Wall Street Journal utveckla en internetbaserad TV-lösning för USA-marknaden, och ska ha pitchat mot mediabolag under flera månaders tid för att få med dem på lösningen. Aktien gick ned 0,3 procent.

Anthera Pharmaceuticals aktie gick ned 44,5 procent efter besked om att en fas 3-studie på en hjärtmedicin avbryts.

Flera företagsaffärer aviserades på måndagen. En av dem var att Tudou, kinesiskt USA-noterat företag med Youtube-liknande verksamhet, har avtalat om att bli uppköpta av konkurrenten Youku och steg 157 procent. Youku steg 27,3 procent. Japanska kemibolaget Asahi Kasei köper vidare medicinteknikbolaget Zoll, som steg med 23,8 procent.

På räntemarknaden var den amerikanska tioåringen oförändrad på 2,03 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?