1515

USA-börser: Svajig start i New York

New York-börserna öppnade oregelbundet på måndagen efter helgens svaga kinesiska exportdata. Statistiken har hämmat utvecklingen i Asien och Europa på måndagen, och terminerna i New York pekade ned, men börsen lyckades ändå lyfta något.

Dow Jones Industrial Average var upp 0,1 procent på noteringen 12.930 efter en dryg timmes handel medan det bredare Standard & Poor's 500 sjönk 0,2 procent till 1.368. Nasdaq Composite gick tillbaka 0,3 procent till 2.978. Omsättningen uppgick till 140 miljoner aktier på New York-börsen och till 350 miljoner på Nasdaq.

Bankerna gick sämst på New York-börsen, med JP Morgan ned 1,7 procent, följt av råvarubolag. Bäst gick mer defensiva papper, som infrastrukturbolag samt konsumentrelaterade företag med tobaksbolag i topp.

Riskaptiten pressades inledningsvis av att Kina i februari redovisade det största handelsunderskottet sedan åtminstone 1989. Efter nyårsledigheten i januari vände såväl import som export kraftigt upp i februari. Exporttillväxten nådde dock inte upp till förväntningarna och med ett mycket kraftigt uppsving för importen blev det ett underskott på 31,48 miljarder dollar i utrikeshandeln, långt över väntade minus 5,35 miljarder i Bloomberg News prognosenkät.

Henrik Drusebjerg, Köpenhamnsbaserad strateg vid Nordea, såg den svaga börsutvecklingen som ett svar på Kinasiffrorna:

"Året har börjat mycket bättre än vad de flesta investerare hade väntat sig. Därför kommer folk att vara väldigt snabba med att ta hem vinster om det kommer fram något som indikerar problem i den globala tillväxten", sade han till Bloomberg News.

Måndagens USA-agenda är tunn, medan tisdagen bjuder på såväl detaljhandelsdata för februari som räntebesked från Federal Reserve. Bland makrohändelser att hålla ögonen på under måndagsbörsen, som stänger klockan 21 svensk tid på grund av två veckor tidigare sommartid i USA än Europa, finns att finansministrarna i euroområdet tar upp bollen om det nya Greklandsstödet vid eurogruppens möte i Bryssel på måndagskvällen. Beslut om det andra stödpaketet till Grekland om 130 miljarder euro väntas.

Bland enskilda bolag noterades Oracle 2,2 procent lägre efter att Jefferies sänkt sin rekommendation för bolaget till behåll från köp.

Elektas ärkerival Varian fick en rekommendationsändring i andra riktningen av investmentbanken Caris & Co, och gick upp 0,4 procent. Även Walt Disney fick en rekommendationshöjning, av Janney Montgomery Scott, och steg 0,3 procent.

Anthera Pharmaceuticals aktie halverades i förhandeln på besked om en stoppad Fas-3-studie på en hjärtmedicin, och gick sedan ned 48 procent.

Tudou, kinesiskt USA-noterat företag med Youtube- liknande verksamhet, har avtalat om att bli uppköpta av konkurrenten Youku och steg 145 procent.

På räntemarknaden tickade räntan på amerikansk tioåring ned 3 punkter till 2,00 procent.


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend satsar på tillväxt efter lyckad börsnotering

Efter en rekordspäckad vår och en utomordentligt lyckad börsnotering, siktar banbrytande P2P-aktören SaveLend på fortsatt tillväxt och utökad verksamhet. 

– Krediter är på väg att bli det naturliga tredje tillgångsslaget i väldiversifierade portföljer och vi trivs bra med att leda den utvecklingen, säger Ludwig Pettersson, vd och grundare.

Kom igång med dina kreditinvesteringar 

Kreditinvesterings- och sparplattformen SaveLend har under sina sju år gått från klarhet till klarhet. 2021 års första kvartalsrapport visade en omsättningsökning på 57 procent från 2020, en trend som har fortsatt under Q2. För en dryg månad sedan avslutades därtill företagets teckningstid inför börsnoteringen och även här var resultatet långt över förväntan. 

– Intresset var enormt – vi övertecknades med över 600 procent – vilket var oerhört glädjande! Det har verkligen blivit en sporre för oss och i skrivande stund har vi fler än 2000 aktieägare. Majoriteten av andelarna ägs dock fortfarande av våra anställda på ett eller annat sätt, så vi har ett starkt operationellt ägande, säger Ludwig, som själv är största ägare även efter noteringen.

Skapar spännande synergier

Investeringsplattformen fokuserar i korthet på att ge såväl privatpersoner som företag möjlighet att investera i peer-to-peer-lån, för att därmed finansiera krediter till andra användare. Typ av investering är helt valfri och kan inkludera allt från fastighetskrediter och företagslån till konsumentkrediter och inkassoportföljer. Avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Det finns många fruktsamma synergier mellan aktieägare och investerare på plattformen och de två grupperna överlappar varandra allt mer. Vi ser det som ett kvitto på att vi har en modell som verkligen fungerar.

Varför SaveLend? 

Ett förutsägbart komplement

Förutom att Ludwig är majoritetsägare efter börsnoteringen är han även en aktiv investerare på SaveLends plattform. Han är övertygad om att det rör sig om ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta, inte minst på grund av dess låga korrelation med börsen. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde och via SaveLends plattform behöver investerare inte likvidera sina tillgångar för att få ut sin kredit. Detta gör tillgångsslaget till ett värdefullt komplement till exempelvis aktier och fonder – sedan 2014 har SaveLend i genomsnitt genererat 13,82 procent ränta på investerat kapital, per år.

Varför ska du investera i krediter? 

Siktar på 25 procent organisk tillväxt

Härnäst avser SaveLend att exekvera sina finansiella mål och fortsätta sin expansion, med en målsättning på minst 25 procent organisk tillväxt per år. Siktet är inställt på att växa befintliga marknader och att därtill realisera sin förvärvsagenda. 

– Vi letar efter såväl rena kundstockar som kan lyftas in i vår tekniska plattform och på så vis höja marginalen, som komplement till befintlig verksamhet, såsom nya kredittyper och ett bredare erbjudande. Det är en mycket spännande utveckling, avslutar Ludwig. 

Få svar på dina frågor 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?