1515

Stockholmsbörsen: Kinesisk statistik väntas tynga

Terminerna för de ledande europeiska börserna pekar mot en svagt negativ inledning av den nya börsveckan. I helgen inkom kinesisk exportstatistik under förväntan och marknaden inväntar närmast dagens eurogruppmöte.

"Den kinesiska datan tynger riskaptiten och på dagens agenda riktas allas ögon mot Eurogruppmötet där det ska tas beslut om Grekland har implementerat tidigare nödvändiga politiska beslut för att få nya utbetalningar", skriver ekonomen Martin Enlund på Handelsbanken i ett morgonbrev.

Euro Stoxx 50-terminen var vid 8.30-tiden ned 0,3 procent. Tyska DAX-terminen och franska CAC40-terminen pekade mot likartade nedgångar.

Statistik visade att RNB:s totala försäljning i egna butiker sjönk med 1,6 procent i februari jämfört med samma månad 2011. Försäljningen uppgick till 155 miljoner kronor. I lokala valutor sjönk försäljningen med 1,8 procent.

RNB:s totala jämförbara försäljning i samtliga länder minskade med 2,0 procent i lokala valutor februari. Försäljningen i jämförbara butiker i Sverige minskade med 2,2 procent. Venue Retail Groups försäljning i jämförbara butiker var upp 2 procent i februari, jämfört med motsvarande månad 2011. H&M rapporterar försäljningssiffror för februari senare i veckan.

Amerikanska Unitedhealthcare (UHC) tar bort sin negativa policy för kostnadsersättning av Feno-tester för astma, meddelar Aerocrine. UHC har 26 miljoner människor i USA försäkrade, runt 15 procent av alla med privat sjukförsäkring.

Kinnevik är berett att göra betydande investeringar i Metro för att expandera tidningsgruppen på tillväxtmarknader, säger Kinneviks ordförande Cristina Stenbeck till Financial Times. Marknader som kan komma att bli aktuella är Kina, Indien, Ryssland och norra Afrika. Kinnevik lade förra månaden ett bud på Metro, ett bud som stänger den 20 mars.

Handelsbanken har höjt sina estimat för Electrolux väsentligt från och med andra kvartalet 2012. Anledningen är främst positiva konjunktursignalerna från USA. Banken upprepar rekommendationen köp med riktkurs 175 kronor. Nordea har dock sänkt rekommendationen på bolaget till behåll, från köp.

Börsveckans rekommenderar köp av Cellavision, Net Entertainment, Hedson, Empire och Addnode. Avvakta blir rådet för Clas Ohlson, Swedol och Vitrolife. Ingen aktie får säljrekommendation i denna veckas utgåva.

På makrofronten visade statistik att Kinas utrikeshandel noterade det största underskottet sedan åtminstone 1989 i februari. Efter nyårsledigheten i januari steg importen mer än väntat i februari medan exporttillväxten inte nådde upp till förväntningarna. Det ledde till att utrikeshandeln gav ett underskott på 31,48 miljarder dollar, långt större än väntade -5,35 miljarder enligt Bloomberg News prognosenkät.

Finansministrarna i euroområdet tar upp bollen om det nya Greklandsstödet vid eurogruppens möte i Bryssel på måndagskvällen, då de väntas fatta beslut om det andra stödpaketet till Grekland om 130 miljarder euro.

ISDA beslutade på fredagskvällen att den privata sektorns skuldbyte kommer att leda till utbetalningar på 3 miljarder dollar i skuldförsäkringar (CDS:er). Beskedet blev en påminnelse om att Greklandsproblemen knappast är över bara för att skuldbytet nu verkar vara klart.

"Du vill vända blad om det här, men det är knappast troligt. Du kan inte räkna med att detta är slutet för Europas problem", sa handlaren Sean Murphy till Bloomberg News.

Måndagens USA-agenda är tunn, men tisdagen bjuder på såväl detaljhandelsdata för februari som räntebesked från Federal Reserve. Senare i veckan riktas USA-intresset mot inflationsstatistik för februari, PPI torsdag och KPI fredag.

Veckans Europaagenda bjuder bland annat på KPI-data för februari från en rad euroländer, och en definitiv sammanställning från Eurostat publiceras på onsdag. På tisdag presenteras vidare det tyska ZEW-indexet för mars.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?