1515

Europabörser: Slagig handel

De ledande Europabörserna har haft en slagig utveckling på måndag förmiddag, där index växlade mellan mindre nedgångar och uppgångar. Fokus riktades mot Grekland och Kina.

Investerarna är något nervösa efter beskedet att ISDA har beslutat att Greklands aktivering av collective action-klausuler utgör en kredithändelse som gör att utbetalning på CDS-kontrakt utfaller.

"Det här stärker integritetet för CDS-marknaden men ger en ökad nervositet på marknaderna", säger Societe Generale i en kommentar.

Råvaruaktierna tyngdes initialt av att Kinas export överraskande negativt. Aktierna återhämtade sig dock väl. Kinas exporten steg mindre än väntat samtidigt som importen ökade mer än väntat.

Kina noterade ett överraskande stort underskott på 31,5 miljarder dollar i handelsbalansen i februari, vilket är det största underskottet på tolv år. Utfallet kan jämföras med ett överskott om 27,3 miljarder dollar närmast föregående månad. Analytikerna hade räknat med ett underskott på 8,5 miljarder dollar i februari.

Bland gruvbolagen i London backade Rio Tinto 0,4 procent, BHP Billiton tappade 0,4 procent medan Xstrata var oförändrad.

Volkswagen har som mål att nå ett rörelseresultat 2012 i nivå med 2011, säger vd Martin Winterkorn. Bolaget arbetar också med att integrera Porsches biltillverkning i koncernen. Aktien tappade 0,7 procent i Frankfurt.

Flygplatsoperatören Fraport rapporterade att passagerarvolymerna steg med 2,5 procent i februari i årstakt. Frankfurt ökade med 0,7 procent och tyngdes av strejkerna på flygplatsen. Flygfrakten i Frankfurt minskade med 9,1 procent i februari. Aktien steg med 0,8 procent.

I London stiger AMEC och Carnival efter att aktierna fått höjda rekommendationer från analyshus. AMEC ökade 1,4 procent och Carnival steg med 2,3 procent.

I Paris klättrade Accor med 0,9 procent efter att tandard & Poors höjt sitt kreditbetyg för bolaget.

Oljebolaget Total sjönk med 0,4 procent sedan UBS sänkt sin rekommendation till neutral, från tidigare köp.

Euroländernas finansministrar kommer att ha ett möte på måndagskvällen, där det andra räddningsprogrammet för Grekland väntas godkännas.

Vid mötet kommer även frågan om brandväggen mot den europeiska skuldkrisen att diskuteras, men något beslut i brandväggsfrågan väntas inte vid mötet.

Bytesbalansen för EMU-länderna visade på ett överskott på 20,8 miljarder i fjärde kvartalet 2011. Motsvarande kvartal i fjol var överskottet 3,4 miljarder euro.

Ingen amerikansk statistik väntas idag.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?