1515

Stockholmsbörsen: Terminerna visar på nedgång

Terminerna för de ledande europeiska börserna pekade marginellt ned en halvtimme före börsöppning på torsdagen.

Eurostoxx 50-terminen var då knappt på minus, medan den tyska DAX-terminen var 0,2 procent ned och Londons FTSE 100-termin backade 0,1 procent.

Indikationerna kommer efter att USA-börserna slutat på minus i spåren av Fedchefen Ben Bernankes tal inför kongressen i Washington. Ben Bernanke gav då inga signaler om ytterligare stimulansåtgärder, men noterade att det är rimligt att behålla den penningpolitiska stimulansen även om arbetslösheten sjunker och höga oljepriser kan lyfta inflationen temporärt.

På onsdagskvällen publicerades också Federal Reserves regionala konjunkturrapport, Beige Book. Rapporten visade att den amerikanska ekonomin växte i en blygsam till måttlig takt i januari och början av februari.

Även i Asien var börsutvecklingen överlag negativ. Det officiella kinesiska PMI-indexet visade en uppgång till 51,0 i februari, från 50,5 månaden innan. HSBC:s inköpschefsindex för tillverkningsindustrin stannade dock under den viktiga 50-nivån.

De kinesiska börserna klarade dagen bäst och redovisade små uppgångar, medan flertalet övriga index backade. Fastighetsbolag och banker sänkte Hongkongbörsen och gruvbolagen tyngde i Australien.

Det svenska nyhetsflödet var tunt på torsdagsmorgonen.

Astrazenecas amerikanska dotterbolag Medimmune har fått godkänt från FDA för influensavaccinet Flumist Quadrivalent, vilket är första gången ett fyrstammigt influensavaccin godkänts i USA.

Astrazeneca meddelade också att ordförande Louis Schweitzer kommer att lämna styrelsen per den 1 september. Han ersätts av förre Volvochefen Leif Johansson.

Trigon Agri rapporterade att bolaget förvärvat mejeritillgångar i Estland i närhet till redan existerande mjölkgårdar. Trigon Agri spår betydande operativa synergier.

Veckans Affärer ger Kabe och Xano köprekommendationer i torsdagens nummer. Kabe anses för billigt för "ett bolag med Kabes kvalitet, lönsamhet, position och balansräkning", medan Xano sägs ha hittat en attraktiv nisch.

SILF/Swedbanks inköpschefsindex för Sverige sjönk till 50,3 i februari, från 51,4 månaden innan. Väntat var enligt SME Direkt 50,7.

På makrosidan väntas i dag från Sverige bytesbalans för det fjärde kvartalet samt fordonsstatistik kl 9.30. Inköpschefsindex för EMU-området kommer kl 9.58 och från Storbritannien kl 10.28. Från USA rapporteras antalet nyanmälda arbetslösa samt privat konsumtion och inkomster kl 14.30 Inköpschefsindex ISM och data över byggnadsinvesteringarna väntas kl 16.00. Dessutom emitterar såväl Italien som Frankrike statsobligationer.

I New York noterade DJIA en nedgång på 0,4 procent till noteringen 12.952. S&P 500-indexet stängde 0,5 procent lägre och Nasdaq Composite var ned 0,7 procent.


Innehåll från SalesforceAnnons

Så når de framgång i den nya digitala världen

Handelsbanken, Volvo Cars och andra framgångsrika storföretag avslöjade sina framgångsrecept under ett livestreamat event. ”90 tempofyllda minuter.” 

I dag arbetar vi var som helst, vi leder på distans, utvecklar tillsammans och samarbetar över gränser och tidszoner. Vad krävs egentligen för att lyckas i en digital värld? Svaren fick vi på ett livestreamat event den 6 maj, där Sveriges främsta experter tillsammans med programledare Peter Settman diskuterade hur vi skapar förutsättningar för nya former av tillväxt och framgång.  

Eventet Salesforce Live arrangerades av kundrelationsjätten Salesforce, vars Sverigechef Dan Bjurman säger:  

– Under 90 tempofyllda minuter inspirerades vi av nya sätt att tänka, och tog del av konkreta framgångsfaktorer för att agera i den nya digitala världen. Tillsammans med bland andra Handelsbanken, Volvo Cars, Sandvik, MatHem, Trustly och Stadsmissionen fick vi skarpa exempel från olika branscher, och spaningar om framtiden från professor Micael Dahlen och futurologen Ashkan Fardost.  

Från Handelsbanken deltog Catharina Belfrage Sahlstrand, Group Head of Sustainability och Stephan Erne, Chief Digital Officer i en breakout-session. De berättade om bankens resa inom digitalisering och hållbarhet, var man står idag samt hur de ser på framtiden.  

Ta del av Salesforce live  

Liksom i andra branscher har pandemin satt ytterligare fart på digitaliseringen inom banksektorn och medfört nya prioriteringar. Salesforce undersöker varje år vilka frågor som är viktigast bland beslutsfattare inom finansbranschen globalt. Den senaste rapporten ”State of Finance 2020” med 

2 800 respondenter pekar på stora skillnader före och efter pandemins utbrott.

Ladda ned State of Finance 2020 här  

– Finansiella aktörer i Norden har helt stuvat om bland sina prioriteringar. Ökad personalisering av banktjänster ses nu som den enskilt viktigaste frågan, följt av ökad automatisering av processer, säger Rob Klomps, CTO Financial Services EMEA på Salesforce, och tillägger:

– Vi ser också en brytpunkt i att en majoritet av kunderna nu föredrar digital rådgivning framför fysisk. Handskakningar och personliga samtal anses inte längre som avgörande för att bygga förtroende. Men en bank som sällan eller aldrig träffar sina kunder måste jobba mer datadrivet för att förutse deras behov och möta dessa. 

Algoritmdrivna finansiella tjänster 

För att lyckas med detta måste bankerna skaffa sig en 360-gradersvy av sina kunder. 

– De måste bli bättre på att samla in, förstå och agera på kunddata på ett intelligent och konsekvent sätt. Och de behöver känna till kundens ekonomiska milstolpar och mål.

Digital rådgivning och andra automatiserade och AI-stödda banktjänster blir allt smartare. Rob Klomps lyfter fram algoritmdrivna finansiella tjänster som fattar beslut eller genomför uppdrag för kundens räkning, som ett framtidsområde. 

Varför har bankerna inte kommit längre inom digitala tjänster?   

– Därför att de sitter fast i föråldrade IT-strukturer och system som inte är så lätta att koppla ihop och därför att deras organisation speglar produkterna och inte kunderna. Deras digitalisering har utgått från produkter som utlåning, betalningar, sparande. Men kunderna tänker inte ”vilken produkt kan lösa mina problem”, de ser sin finansiella ställning och sina behov. Produktapproachen måste bort och ersättas av kundfokus.

Bankens medarbetare var tidigare kundernas primära kontaktyta, men nu är digitala kanaler minst lika viktiga och upplevelsen av dessa behöver förbättras. De som lyckas bäst med det blir vinnarna på den nya digitala bankmarknaden, menar Rob Klomps. 

Ta del av Salesforce live här

Mer från Salesforce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Salesforce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?