1515

Räntor och valutor: Minskade EMU-spreadar

Tyska räntor har stigit något under förmiddagen, samtidigt som EMU-spreadarna har krympt ytterligare och börserna överlag vänt till plus i Europa.

Tyska räntor handlas därmed oförändrat till någon punkt ned jämfört med svensk stängning på onsdagen. Italienska räntor är upp till 20 punkter lägre med tvååringen under 2 procent för första gången sedan oktober 2010. Spanska räntor sjunker 4-5 punkter medan Portugals räntor däremot är upp.

Förutom inköpschefsindexen ligger fokus på torsdagen på emissionerna i Spanien och Frankrike i spåren av ECB:s andra treårsrepa (LTRO) på onsdagen, där bankerna lånade 529,5 miljarder euro.

Frankrike sålde samtidigt statsobligationer i fyra löptider till avsedd volym på 8 miljarder euro. Spanien sålde statsobligationer i tre löptider för 4,5 miljarder euro, också i linje med avsedd volym. Vid emissionerna av tre- och femåriga obligationer blev räntan lägre och bid/cover-nivån högre än vid motsvarande emissioner i januari och februari.

"Budgivningen visar mindre spread än vid tidigare auktioner i år, vilket är en positiv utveckling. Den uppmuntrande delen är att de ligger klart före kurvan vad gäller sitt finansieringsprogram. De får fortsatt solid täckning även vid dessa mycket lägre räntenivåer. Tveklöst har gårdagens LTRO hjälpt till", sade Marc Ostwald på Monument Securities till Reuters.

EMU-spreadarna reagerade inte nämnvärt på utfallet, utan den stora rörelsen har kommit före emissionerna.

Euroområdets inköpschefsindex för industrin steg till 49,0 i februari, jämfört med 48,8 föregående månad, vilket var i linje med det preliminära utfallet. Index över nya order steg till 47,3 från 46,5.

Industri-PMI för euroområdet har nu legat under 50- nivån sedan i augusti 2011.

"Huruvida euroområdet kommer att sjunka ned i recession under första kvartalet förblir högst osäkert. Periferin utgör fortsatt den största orosfaktorn", sade Chris Williamson på Markit, som sammanställer statistiken, till Reuters.

PMI i Italien och Tyskland reviderades upp något jämfört med det preliminära utfallet, medan Frankrike reviderades ned.

Italiens PMI ligger nu på 47,8. I Spanien sjönk PMI till 45,0 och i Grekland till 37,7.

Silf/Swedbanks inköpschefsindex för den svenska industrin sjönk till 50,3 i februari från 51,4 i januari, väntat var 50,7 enligt SME Direkts enkät.

Silf/Swedbank skrev i en kommentar att det faktum att PMI fluktuerar kring 50-strecket signalerar en "tvekande återhämtning i industrikonjunkturen när orderläget sviktar och företagen avvaktar med nyanställningar".

Silf/Swedbank ser dock motstridiga signaler. Å ena sidan sjönk index över orderingång och produktion, men å andra sidan ökade leveranstiderna och industriföretagen har reviderat upp sina produktionsplaner för det närmaste halvåret".

Anders Brunstedt på Handelsbanken skriver i en kommentar att både order och produktion, som lade grunden för uppgången i december och januari, nu sjönk tillbaka. Å andra sidan låg sysselsättningskomponenten i stort sett stilla.

"Totalt sett var nedgången i PMI oväntad, även om det förekommit en del negativa störningar i det positiva momentumet även utomlands under februari. Dagens PMI-utfall förändrar inte vår syn, vi förväntar oss en trend med viss förbättring, men relativt sidledes. Förutom sentimentet i industrin, så är förtroendet i tjänstesektorn också mycket betydelsefullt för vår makrosyn, och där är momentum för närvarande ganska positivt", skriver Handelsbanken.

Nordeas analytiker Andreas Jonsson skriver i en kommentar att det var negativt att orderindex sjönk till under 50 samtidigt som sysselsättningsindex låg kvar under 50 för fjärde månaden i rad, vilket tyder på fortsatta personalneddragningar.

"En PMI-nivå över 50 indikerar dock ändå att den negativa trenden i industriproduktionen sedan mitten av 2011 kan komma att vända under våren. Detta stöds också av att delindex för planerad produktion om sex månader steg", skriver han.

Det större BNP-fallet än väntat fjärde kvartalet samtidigt med stora revideringar bakåt i tiden har ytterligare försvårat prognosen för BNP i år, men såväl Nordea som Handelsbanken ser i nuläget en BNP-utveckling runt nollstrecket för helåret 2012.

Inköpschefsindex för Kinas industri steg till 51,0 i februari från 50,5 i januari, vilket var högsta nivån sedan i september efter tre månader med uppgångar, och väl i linje med förväntningarna. I Indien sjönk visserligen HSBC:s PMI till 56,6 från 57,5, men ligger ändå fortsatt klart över 50- nivån.

På valutamarknaden har euron visat relativt små rörelser med handel runt 1:334 mot dollarn, vilket kan jämföras med 1:341 vid svensk stängning på onsdagen. Dollar/yen handlas fortsatt strax över 81-nivån.

Dollarförstärkningen inleddes efter Fed-chefen Ben Bernankes tal på onsdagen, där marknaden framför tog allt fasta på att han inte gav några signaler om ytterligare penningpolitiska lättnader.

Ian Stannard på Morgan Stanley tror att portföljflödena kan underminera euron.

"För tillfället så ersätts utländska investeringsflöden av ECB:s treårsrepa, där bankerna tar likviditeten och använder den för sin finansiering. Det innebär inte att externa investerare blir mer positiva om valutan, utan vi väntar oss att euron ska försvagas", sade Ian Stannard till Bloomberg News. Morgan Stanley spår en euroförsvagning till 1:27 mot dollarn om tre månader och 1:15 vid årsskiftet.

Jane Foley på Rabobank International sade till Bloomberg News att euron är under tryck trots den framgångsrika likviditetsoperationen från ECB, då marknaden anser att risken för smittspridning fortsatt är levande.

"Det faktum att portugisiska räntor fortsatt stiga trots ECB-åtgärderna spär på förväntningarna om att de kan behöva ett andra stödpaket", sade hon.

I Bryssel hålls EU-toppmöte på torsdag och fredag, men den brännande frågan om en utökning av den permanenta stödmekanismen ESM har skjutits upp till senare i mars och toppmötet väntas inte fatta några tunga beslut.

"Toppmötet kommer att vara viktigt i ett större perspektiv. Marknaden kommer att leta efter hintar om timingen för att öka eldkraften i stabilitetsfonderna. Trycket ökar på Tyskland att göra något", sade David Schnautz på Commerzbank till Bloomberg News.

Torsdagens amerikanska makroagenda är välfylld. Klockan 14.30 släpps statistik över antalet nyanmälda arbetslösa föregående vecka, som väntas ha ökat något från 351.000 till 355.000 personer, enligt Bloomberg News prognosenkät. Samtidigt kommer privata inkomster och privatkonsumtion i januari, som båda väntas ha ökat med 0,4 procent från föregående månad.

Klockan 16.00 är det dags för ISM inköpschefsindex, väntat en svag uppgång till 54,5 i februari från 54,1 i januari, och bygginvesteringarna i januari, där analytikerna i Bloomberg News enkät tror på en uppgång med 1,0 procent från i december. Kvällen avrundas med att Dennis Lockhart, Fed-chef i Atlanta, talar om bland annat ekonomin klockan 18.30.

Table


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?