1515

Europabörser: Uppåt efter svag start

Europabörserna inledde torsdagens handel med svagt fallande kurser men har nu vänt till mindre uppgångar.

Avslutningen på onsdagen var svag efter att marknaden tolkat uttalanden från USA:s centralbankschef Ben Bernanke på sådant sätt som att sannolikheten för en tredje runda amerikanska kvantitativa lättnader ("QE3") inom närtid har minskat. Nattens handel på Asienbörserna har varit dämpad med utfall på båda sidorna nollstrecket. Dagens europeiska makrostatistik har överlag kommit in något svagare än väntat.

"Efter att eran präglad av enkla pengar från ECB och Fed ser ut att ha nått toppen måste handlarna utvärdera om fundamenten är tillräckligt starka för att ge stöd åt nuvarande värdering av riskfyllda tillgångar", kommenterade Capital Spreads.

I sitt anförande inför den amerikanska kongressen och under efterföljande frågestund tonade Bernanke ner möjligheten för att det ska komma ytterligare kvantitativa lättnader på kort sikt, och uttryckte förvåning över den senaste tidens förbättring på arbetsmarknaden.

Bland de bolagsspecifika nyheterna tappar det franska medie-, telekomoperatörs- och underhållningskonglomeratet Vivendi 7,7 procent på sin delårsrapport. Det var framförallt de upprepade utsikterna om pressad lönsamhet under helåren 2012 och 2013 som gjorde investerarna besvikna. Det fjärde kvartalet 2011 bjöd på 3 procent lägre intäkter och 6 procent lägre justerat ebita-resultat jämfört med samma period i fjol.

På Londonbörsen driver marknaden upp Cable & Wireless Worldwide 18 procent efter att indiska Tata Communications bekräftat medierykten om att man planerar ett bud på bolaget. Enligt brittiska börsregler måste nu Tata Communications meddela sina budavsikter innan klockan 17.00, svensk tid, den 29 mars.

Volkswagens premiummärke Audi räknar med att rörelseresultatet under 2012 kommer att bli ungefär samma som de 5,4 miljarder euro som rapporterades för 2011, rapporterar Dow Jones Newswires. Audi räknar under 2012 med att växa snabbare än den globala bilmarknaden som väntas växa med 4 procent.

På Frankfurtbörsen är Volkswagenaktien upp med 1,3 procent.

Strax innan klockan tio släpptes definitiv inköpschefsindex för februari för bland annat Tyskland, vilket kom in svagare än väntat, och för Eurozonen som helhet, vilket kom in högre än väntat.

Därefter har det meddelats att valutaområdets arbetslöshet i januari var högre än marknaden befarat och att den preliminära konsumentprisökningen i februari kom in högre än väntat.

I eftermiddag ligger fokus på ett flertal amerikanska makrosläpp; med bland annat nya arbetssökande klockan 14.30 och inköpschefsindex för februari klockan 16.00.

Därutöver håller europeiska rådet möte i Bryssel idag, torsdag, och imorgon, fredag. Kring utkastet inför mötet rapporterade Dow Jones Newswires under onsdagen att EU:s ledare ska uppmana länder att genomföra "tillväxtvänlig finanspolitisk konsolidering", vilket ska ge stöd till målen avseende tillväxt och arbetstillfällen till år 2020.

Spaniens finansdepartement har på torsdagen sålt statsobligationer för totalt 4,5 miljarder euro. Inför emissionerna indikerades en volym på upp till just 4,5 miljarder euro.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?