Annons

USA-börser: Statistik och Grekland gav stöd

New York-börserna stängde på positivt territorium på torsdagen. Uppgifter om att de grekiska partierna enats om nya åtstramningsåtgärder och arbetslöshetssiffror från USA som var bättre än väntat bidrog till det positiva sentimentet.

Dow Jones Industrial Average stängde upp 0,1 procent till notering 12.891. S&P 500 steg med 0,2 procent till 1.352. Nasdaqs Composite-index stängde upp med 0,4 procent till notering 2.927. Omsättningen på New York-börsen var runt 750 miljoner aktier och cirka 2,1 miljarder på Nasdaq.

Bästa sektorer på Dow Jones var råvaru- och industrisektorn. United Technologies var bäst på indexet och noterades för en uppgång med 2,5 procent under torsdagens handel.

De grekiska partiledarna uppgavs på eftermiddagen efter utdragna förhandlingar ha kommit överens om budgetåtgärder som innebär att nya stödmedel kan betalas ut av EU och IMF.

IMF meddelade dock att något slutligt avtal om ett andra stödpaket till Grekland inte var att vänta under kvällens eurogruppmöte, enligt Reuters.

"Jag hade förväntat mig bättre utveckling på aktiemarknaden, kanske vill folk se ett slutgiltigt dokument", sa Peter Jankovskis, förvaltare på Oakbrook Investments, i en kommentar om Greklands skuldsituation till Bloomberg News.

På statistikfronten släppte det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet statistik över antalet nyanmälda arbetslösa. Utfallet blev att antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA sjönk med 15.000 personer till 358.000 personer, under vecka 5, jämfört med föregående vecka. Analytikerna hade räknat med 370.000 nya arbetssökande, enligt Bloomberg News.

Bland enskilda bolag tappade Groupon 13,9 procent under torsdagens handel. På Wall Street förväntade man sig att bolaget skulle redovisa en vinst för det fjärde kvartalet. Facit på onsdagskvällen blev dock en förlust på 37 miljoner dollar.

Än värre var utvecklingen för snackstillverkaren Diamond Foods, som rasade nästan 40 procent sedan en interninspektion funnit felaktigheter i redovisningen som medför att de två senaste årens rapporter måste ändras. Bolagets två högsta chefer byts vidare ut till följd av upptäckten.

Gardner Denver lämnade rapport för det fjärde kvartalet 2011 på torsdagskvällen. Bolaget redovisade ett justerat resultat per aktie på 1,54 dollar. Analytikernas förväntningar var ett resultat på 1,53 dollar per aktie, enligt Bloomberg News snittprognos. Försäljningen uppgick till 614 miljoner dollar, förväntat här var 628 miljoner dollar.

På obligationsmarknaden tickade räntan på den amerikanska tioåringen upp 6 punkt till 2,04 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Norstedts JuridikAnnons

Branschrapport visar tydliga trender för framtidens juristbransch

Över 150 år i juristbranschen har gett Norstedts Juridik enorm erfarenhet av att stötta och hjälpa advokatbyråer till rätt beslut i krävande situationer. Man kallar sig marknadens juridiska coach och kombinerar lång erfarenhet och kunskap med förfinad och uppdaterad teknik.  

Kundens behov ligger i fokus och Norstedts Juridik blickar nu framåt med ny VD vid rodret vilket bland annat lett till verksamhetens nya inriktningar inom hållbarhet och kvalitet. 

– Utöver en omfattande utgivning av juridisk information erbjuder vi också kursverksamhet och avancerade juridiska verktyg. Hos oss finns även en tjänst för alla de specialämnen och intressen som tillfaller juridiskt arbete på kommun och myndighet. Uppdraget vi har är att ta fram verktyg som effektiviserar juristens jobb och som dessutom får vår kund att uppfylla gällande hållbarhetskrav i alla leverantörsled, säger Alexandra Åquist, VD.

Alexandra Åquist är juristen som skulle bli polischef men som istället satsade på en karriär inom försäljning och affärsutveckling. Hon har en stor passion för CSR- och hållbarhetsfrågor och påtalar vikten av att lyssna på marknaden för att kunna vara den naturliga samarbetspartnern för alla som arbetar med juridik. 

– Jag brinner för att alla ska ha tillgång till samma information. Alla ska ha ”rätt att få rätt”. Nya affärsmodeller och nya tekniker gör att juridiken blir mer tillgänglig för gemene man. Där vill jag att Norstedts Juridik ska vara med och bidra, säger Alexandra Åquist.

Framtidens jurist 2020 – om krav, drivkrafter och utmaningar i juristbranschen

För att bli en samarbetspartner krävs insikt och förståelse för de incitament och utmaningar advokaterna har i sitt arbete. Därför tar Norstedts Juridik varje år fram branschrapporten Framtidens jurist tillsammans med ett oberoende undersökningsföretag. Frågorna ställs till yrkesverksamma jurister i både Sverige och Danmark och årets rapport besvarades av drygt 3500 yrkesverksamma jurister. 

– Vår förhoppning är att rapporten ska fungera som en källa för inspiration och en språngbräda för diskussion om hur vi vill att framtiden ska se ut, vad vi som bransch behöver fokusera på, och vilka utmaningar vi behöver överkomma, berättar Alexandra Åquist.

Slaget om framtidens jurister har börjat

Rapporten har tre tydliga fokusområden varav det första är transformation.

– Det är något som verkligen sjuder i den juridiska branschen just nu. Vi ser allt mer hur delar av juristens jobb digitaliseras och standardiseras, samtidigt som utvecklingen i samhället driver på efterfrågan av juridiska tjänster. Byråerna står nu inför en jätteutmaning vad gäller sin affärs- och prismodell. Kan man bemöta kunderna och erbjuda fasta prismodeller har man en helt ny målgrupp att bearbeta, säger Alexandra Åquist. 

Det andra fokusområdet är innovation. Fler och fler standardiserade processer gör arbetet enklare, timmarna färre och mycket finns att vinna på att ta del av den innovativa utveckling som sker i branschen. Det tredje tydliga fokusområdet är vikten av balans i livet. Från den yngre generationen kommer helt nya krav på möjlighet till fritid (vilket är högre prioriterat än lön idag), hållbarhet, mångfald och jämställdhet. För att som advokatbyrå attrahera och behålla unga talanger krävs det att verksamheten anpassas till de nya kraven.  

– Vi vill inspirera till att man även på advokatbyrån inkluderar hållbarhet och kvalitet. Det kommer bli en tydlig del i vem som får uppdragen och kompetensen längre fram. Det är en absolut konkurrensfördel att man är transparent och att man i branschen tar detta på allvar redan nu, avslutar Alexandra Åquist.

Läs mer på www.nj.se 

Fakta om Norstedts Juridik

Norstedts Juridik är marknadsledande utgivare och leverantör av juridiska tjänster med rötter 150 år tillbaka i tiden. Företagets digitala informationstjänst, JUNO, används av Sveriges största advokatbyråer, domstolar, myndigheter och kommuner. Norstedts Juridik är en del av Karnov Group.

 

Mer från Norstedts Juridik

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Norstedts Juridik och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?