Annons

Råvaror: Oljepriset stiger

Priserna på råvaror visade små rörelser under torsdagsmorgonen. Råoljorna steg något medan ingen entydig bild gick att urskilja bland basmetallerna. Ädelmetallerna var i stort sett oförändrade.

Efter USA-marknadens stängning avslutades förhandlingarna mellan Greklands premiärminister Lucas Papademos och de tre partiledarna i regeringskoalitionen, och enligt ett meddelande från premiärministerns kansli hade ledarna "enats om alla punkter i programmet med ett undantag som kräver ytterligare utveckling och diskussion" med långivarna. Kommentarer från partiledarna bekräftade att den olösta frågan gällde sänkningen av pensionerna.

Evangelos Venizelos ska nu resa till Bryssel för det eurogruppsmöte som ordförande Jean-Claude Juncker kallat till på torsdagskvällen, klockan 18.00

Vid klockan 8.55 var WTI-oljan i första termin upp 0,33 dollar till 99,04 dollar per fat. Brent var samtidigt upp 0,27 dollar till 117,47 dollar per fat.

Statistik från det amerikanska energidepartementet visade på onsdagen att lagren av råolja steg med 0,3 miljoner fat förra veckan, under väntade +2,5 miljoner fat men betydligt över nedgången om 4,5 miljoner som rapporterades av API på tisdagen.

Bland produkterna steg bensinlagren 1,6 miljoner fat (väntat +0,9) medan destillatlagren ökade 1,2 miljoner (väntat -0,9).

"Lagernivån är fortfarande lägre än förra året men vi kommer att närma oss förra årets nivå ganska snabbt om de totala lagren inte börjar minska snart", skrev DNB Nor i en kommentar.

På basmetallsmarknaden London Metal Exhange noterades kopparns tremånaderstermin 10 dollar lägre till 8.570 dollar per ton.

Statistik visade i morse att Kinas inflationstakt uppgick till 4,5 procent, betydligt över de 4,0 procent som väntades i Bloomberg News analytikerenkät. En stor del av uppgångarna sedan årsskiftet har handlat om förväntningar om nya policylättnader i Kina, men den höga inflationen kan komma begränsa utrymmet för nya penningpolitiska lättnader.

"Låga LME-lager kommer att begränsa nedsidan, men med den väldigt bräckliga makroomgivningen verkar priserna (på LME) något för höga och definitivt långt över den kinesiska köpaptiten", skrev James Luke, analytiker vid China International Capital, i ett marknadsbrev citerat av Bloomberg News.

Bland övriga industrimetaller steg zink 6 dollar till 2.121 dollar per ton, medan nickel backade 148 dollar till 21.352.

På ädelmetallmarknaden var spotpriset på guld oförändrat på 1.733 dollar per uns, medan silvret tappade 0,09 dollar till 33,885.

Table

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Norstedts JuridikAnnons

Branschrapport visar tydliga trender för framtidens juristbransch

Över 150 år i juristbranschen har gett Norstedts Juridik enorm erfarenhet av att stötta och hjälpa advokatbyråer till rätt beslut i krävande situationer. Man kallar sig marknadens juridiska coach och kombinerar lång erfarenhet och kunskap med förfinad och uppdaterad teknik.  

Kundens behov ligger i fokus och Norstedts Juridik blickar nu framåt med ny VD vid rodret vilket bland annat lett till verksamhetens nya inriktningar inom hållbarhet och kvalitet. 

– Utöver en omfattande utgivning av juridisk information erbjuder vi också kursverksamhet och avancerade juridiska verktyg. Hos oss finns även en tjänst för alla de specialämnen och intressen som tillfaller juridiskt arbete på kommun och myndighet. Uppdraget vi har är att ta fram verktyg som effektiviserar juristens jobb och som dessutom får vår kund att uppfylla gällande hållbarhetskrav i alla leverantörsled, säger Alexandra Åquist, VD.

Alexandra Åquist är juristen som skulle bli polischef men som istället satsade på en karriär inom försäljning och affärsutveckling. Hon har en stor passion för CSR- och hållbarhetsfrågor och påtalar vikten av att lyssna på marknaden för att kunna vara den naturliga samarbetspartnern för alla som arbetar med juridik. 

– Jag brinner för att alla ska ha tillgång till samma information. Alla ska ha ”rätt att få rätt”. Nya affärsmodeller och nya tekniker gör att juridiken blir mer tillgänglig för gemene man. Där vill jag att Norstedts Juridik ska vara med och bidra, säger Alexandra Åquist.

Framtidens jurist 2020 – om krav, drivkrafter och utmaningar i juristbranschen

För att bli en samarbetspartner krävs insikt och förståelse för de incitament och utmaningar advokaterna har i sitt arbete. Därför tar Norstedts Juridik varje år fram branschrapporten Framtidens jurist tillsammans med ett oberoende undersökningsföretag. Frågorna ställs till yrkesverksamma jurister i både Sverige och Danmark och årets rapport besvarades av drygt 3500 yrkesverksamma jurister. 

– Vår förhoppning är att rapporten ska fungera som en källa för inspiration och en språngbräda för diskussion om hur vi vill att framtiden ska se ut, vad vi som bransch behöver fokusera på, och vilka utmaningar vi behöver överkomma, berättar Alexandra Åquist.

Slaget om framtidens jurister har börjat

Rapporten har tre tydliga fokusområden varav det första är transformation.

– Det är något som verkligen sjuder i den juridiska branschen just nu. Vi ser allt mer hur delar av juristens jobb digitaliseras och standardiseras, samtidigt som utvecklingen i samhället driver på efterfrågan av juridiska tjänster. Byråerna står nu inför en jätteutmaning vad gäller sin affärs- och prismodell. Kan man bemöta kunderna och erbjuda fasta prismodeller har man en helt ny målgrupp att bearbeta, säger Alexandra Åquist. 

Det andra fokusområdet är innovation. Fler och fler standardiserade processer gör arbetet enklare, timmarna färre och mycket finns att vinna på att ta del av den innovativa utveckling som sker i branschen. Det tredje tydliga fokusområdet är vikten av balans i livet. Från den yngre generationen kommer helt nya krav på möjlighet till fritid (vilket är högre prioriterat än lön idag), hållbarhet, mångfald och jämställdhet. För att som advokatbyrå attrahera och behålla unga talanger krävs det att verksamheten anpassas till de nya kraven.  

– Vi vill inspirera till att man även på advokatbyrån inkluderar hållbarhet och kvalitet. Det kommer bli en tydlig del i vem som får uppdragen och kompetensen längre fram. Det är en absolut konkurrensfördel att man är transparent och att man i branschen tar detta på allvar redan nu, avslutar Alexandra Åquist.

Läs mer på www.nj.se 

Fakta om Norstedts Juridik

Norstedts Juridik är marknadsledande utgivare och leverantör av juridiska tjänster med rötter 150 år tillbaka i tiden. Företagets digitala informationstjänst, JUNO, används av Sveriges största advokatbyråer, domstolar, myndigheter och kommuner. Norstedts Juridik är en del av Karnov Group.

 

Mer från Norstedts Juridik

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Norstedts Juridik och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?