Annons

Asienbörser: Gryende optimism lyfter kurserna

De asiatiska börserna noterade små nettorörelser på torsdagsmorgonen när förhandlingarna i Grekland var i fortsatt fokus på världens finansmarknader.

"Historien säger oss att en grekisk överenskommelse nås i sista minuten", sade Shane Oliver, investeringsstrateg på AMP Capital Investors i Sydney, till Bloomberg News.

Vid 7.45 var det regionala indexet MSCI Asia Apex 50, som exkluderar japanska aktier, oförändrad.

De japanska indexen Nikkei och Topix var 0,2 procent ned respektive 0,3 procent upp.

Nippon Paper Group steg 5,5 procent efter stark rapport medan Nippon Sheet Glass var 4,7 procent högre.

Även i Hongkong var indexrörelsen liten, Hang Seng tappade 0,3 procent. Industrial & Commercial Bank of China och HSBC var 1,1 respektive 0,3 procent lägre.

Kinesisk inflation steg oväntat till 4,5 procent i januari, från 4,1 procent i december. Väntat var en nedgång till 4,0 procent. Framför allt steg priserna på livsmedel.

Den kinesiska fastighetsutvecklaren China Overseas Land & Investments steg 2,9 procent sedan Kinas centralbank sagt att den ska stödja förstagångsköpare av bostäder.

De kinesiska börserna Shanghai och Shenzhen steg 0,2 respektive 0,9 procent. Taiwans Taiex avancerade 0,5 procent.

Australiska S&P/ASX 200 tickade ned 0,2 procent. Råvarujättarna Rio Tinto och BHP Billiton stängde ned 0,2 procent respektive 1,6 procent på torsdagen.

Efter USA-marknadens stängning på onsdagskvällen avslutades förhandlingarna mellan Greklands premiärminister Lucas Papademos och partiledarna i regeringskoalitionen.

Enligt ett meddelande från premiärministerns kansli hade ledarna "enats om alla punkter i programmet med ett undantag som kräver ytterligare utveckling och diskussion" med långivarna. Kommentarer från partiledarna bekräftade att den olösta frågan gällde sänkningen av pensionerna.

Omedelbart efter att partiledarna hade lämnat premiärministern anlände företrädare för långivartrojkan, EU/ECB/IMF, till kansliet, och när de avbröt förhandlingarna strax före klockan 5.00 på torsdagsmorgonen var beskedet från finansminister Evangelos Venizelos att det ännu återstod en fråga att förhandla om.

Enligt uppgifter har trojkan gett Grekland två veckor att finna besparingar på 300 miljoner euro.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?