Annons

Råvaror: Kopparn mot strömmen

Råvarorna noterade blandade rörelser under onsdagens sena kvällshandel. Uppgången för WTI-oljan hade mattats en aning efter en rapport som visade på stigande lager och vikande efterfrågan.

De amerikanska lagren av råolja steg med 0,3 miljoner fat under förra veckan, enligt statistik från USA:s energidepartement, DOE. Enligt Bloomberg News väntades lagren stiga med 2,5 miljoner fat.

Importen av råolja sjönk med 0,47 miljoner fat per dag jämfört med föregående vecka, medan lagren i Cushing, leveranspunkt för WTI-oljan, steg med 0,37 miljoner fat.

Den inofficiella lagerstatistiken från American Petroleum Institute, som redovisades sent på tisdagskvällen, visade på en nedgång i lagren av råolja med 4,5 miljoner fat.

Lagren av bensin ökade med 1,6 miljoner fat. Här väntades lagren stiga med 0,9 miljoner. Importen av bensin sjönk 0,33 miljoner fat per dag.

Lagren av destillat steg 1,1 miljoner under veckan. Här väntades en nedgång med 0,9 miljoner fat.

"Vi såg lageruppbyggnad i alla huvudkategorier, samtidigt som efterfrågan på drivmedel fortfarande var förvånansvärt svag. Handlare verkar vara motvilliga att överge tanken på att oljan är i en ständig uppåttrend, annars skulle vi se mycket lägre priser", sade Tim Evans, energianalytiker på Citi Futures Perspective, till Bloomberg News.

Vid klockan 20.55 var WTI-oljan i första termin upp 0,47 dollar till 98,88 dollar per fat. Brent var samtidigt upp 1,12 dollar till 117,35 dollar per fat.

På basmetallsmarknaden noterades kopparns tremånaderstermin 99 dollar högre till 8.580 dollar per ton, med gott stöd av besked Kina. På tisdagen meddelade Kinas centralbank, PBOC, att landet kommer att öka stödet till nybyggande av billiga bostäder och stödet till förstagångsköpare.

"Kopparn är särskilt stark på grund av beskeden från den kinesiska centralbanken igår angående stödet för nybyggande, vilket ger stöd åt efterfrågan för metallen", skrev Edward Meir, analytiker på INTL FCStone, i en rapport.

Andra basmetalller som Zink, Aluminium och Nickel handlades samtliga lägre.

Även ädelmetallerna tappade. Spotpriset på guld var ned drygt 12 dollar till cirka 1.733 dollar per uns, medan silvret tappade 0,27 dollar till drygt 33,87.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?