Annons

Nordenbörser: Bättre än övriga Europa

Börsindexen i Köpenhamn, Oslo och Helsingfors presterade bättre än övriga Europa på onsdagen. Vid sidan av de grekiska förhandlingarna om landets budgetåtgärder låg en rad bolagsrapporter i fokus.

Vid stängning var OMXN40 upp 0,5 procent till 997,5. Indexet innehåller inte norska aktier.

Det norska OBX-indexet steg 0,7 procent. Bland de stora kursvinnarna hittades Norske Skog som lyfte över 15 procent efter sin rapport. Bolaget redovisade ett ebitda- resultat om 503 miljoner norska kronor, vilket kan jämföras med väntade 461 miljoner enligt SME Direkt.

"Det var 10-11 procent bättre än konsensusförväntningarna. Det som stod ut var att både tidningspapper och journalpapper i Europa var starkare än befarat. Det verkar som om de lägre kostnaderna nu slår igenom i resultatet", sade en skogsanalytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

En annan rapportvinnare var Renewable Energy som avancerade 8,3 procent efter att ha rapporterat en försäljning som var bättre än väntat.

Muntert var det även för Statoils aktieägare som fick se ett lyft om 1,3 procent efter att bolaget redovisat ett resultat som var 9 procent bättre än väntat, justerat för avvikelsen i engångsposter mellan utfall och SME-prognos.

I Köpenhamn var OMXC20 upp 0,3 procent. Vindkraftsbolaget Vestas tappade närmare 14 procent efter att ha redovisat en förlust för helåret som var långt mycket större än analytikerna väntat sig i SME Direkts konsensusprognos efter bolagets vinstvarning i början av januari.

Det finska H25-indexet var upp 1,4 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?