Annons

Stockholmsbörsen: Återhämtning på förnyat hopp

Sentimentet på Stockholmsbörsen styrdes, i likhet med de ledande europeiska börsindexen, på tisdagen ånyo av besked rörande Grekland. SEB gick starkt på rapport medan Tele2 och Alfa Laval var rapportförlorare.

"Den grekiska tragedin dominerar förstasidorna. Misslyckade överläggningar mellan landets regering och dess samarbetspartier kring nödvändiga åtstramningsåtgärder skulle öka risken för en betalningsinställelse", sade Viola Stark, analytiker på Helaba Landesbank, till Bloomberg News.

Stockholmsbörsen OMXS30-index stängde i stort oförändrad på noteringen 1.074. Omsättningen var 14 miljarder kronor på Stockholmsbörsen, medan omsättningen inklusive Chi-X, Burgundy, Turquoise och Bats uppgick till knappt 20 miljarder.

Risksentimentet förbättrades på sen eftermiddag och nedgången som länge märktes under tisdagen kom av sig på Europas börser sedan uppgifter gjort gällande att ett möte mellan Greklands premiärminister Lucas Papademos och de tre regeringspartiernas partiledare skulle hållas på kvällen.

Förhoppningarna ökade för att Grekland kommit nära en politisk överenskommelse om nya budgetåtgärder, vilket är ett villkor för att landet ska få ett andra internationellt stödpaket och därmed kunna undvika en oordnad default.

Störst förlorare inom OMXS30 var Alfa Laval som tappade 7,1 procent till 135:60 kronor sedan bolagets justerade ebita-resultat hamnat på 1.387 miljoner kronor (1.337) medan den justerade ebita-marginalen blev 17 procent (18,6). Väntat enligt SME Direkts prognos var ett justerat ebita-resultat om 1.548 miljoner kronor och en ebita-marginal på 19,1 procent.

Orderingången var ytterligare en besvikelse. Jämfört med det tredje kvartalet minskade Alfa Lavals orderingång med 15 procent, påverkat av lägre efterfrågan från varvsindustrin samt vissa kunders avvaktande hållning till att fatta beslut om projekt. Rörelsemarginalen påverkades enligt bolaget negativt av en anpassning till lägre produktionstakt, högre andel projektleveranser samt en fortsatt satsning i Bric.

Tele2 retirerade 3,0 procent till 130:30 kronor, medan Telia-aktien steg 2,1 procent. Föreslagen utdelning samt tillväxten i Tele2:s svenska mobilverksamheten var något sämre än väntat. Resultatet för fjärde kvartalet och utsikterna inför framtiden var i stort sett i linje med förväntningarna.

"Givet premievärderingen, hävdar vi att det krävdes ett högre resultat eller en positiv överraskning kring utdelningen, men dessa faktorer lyste med sin frånvaro i rapporten", skrev Deutsche Bank i en rapportkommentar.

Desto gynnsammare utveckling uppvisade SEB som steg 4,9 procent till 47:45 kronor sedan bankens rörelseresultat blev 3.165 miljoner kronor i det fjärde kvartalet (4.392), 3 procent bättre än snittprognosen enligt SME Direkt. Det fjärde kvartalet var generellt i linje med förväntningarna.

"Räntenettot var något bättre än väntat och kreditförlusterna något sämre, men i stort sett inom felmarginalen båda två, och utdelningen något lägre. Men det vi fokuserar på i rapporten är lönsamheten, vilken vi fortfarande tycker är på en relativt låg nivå. Aktien kan handlas upp någon procent i och med att de slog konsensus på räntenettot", säger en bankanalytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Övriga storbanker gav indexstöd med uppgångar mellan 1 och 2 procent medan cykliska bolag såsom Atlas, ABB, SSAB och Assa Abloy tyngde utvecklingen med motsvarande nedgångar.

Wihlborgs, Axfood och Tradedoubler var samtliga ned mellan 2 och 3 procent medan BE Group och Hexpol steg runt 7 och 8 procent, samtliga efter att ha rapporterat på morgonen.

Finnvedenbultens aktie tappade knappa 5 procent sedan rapporten visat på lägre rörelsemarginaler.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Advokatfirman WåhlinAnnons

Advokatfirman Wåhlin erbjuder heltäckande och situationsanpassad affärsjuridisk rådgivning

Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.
Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.

Anrika Advokatfirman Wåhlin har fokuserat på affärsjuridik sedan 1964, vilket har resulterat i en byrå med en unik bredd i sin kompetens. I kombination med ett kreativt och dynamiskt arbetssätt, gör detta Wåhlin till en skicklig och heltäckande affärsjuridisk rådgivare.

Wåhlin skiljer sig från konkurrenterna på mer än ett sätt; förutom att byrån har en stark kultur med nära koppling till klienterna, präglas verksamheten också av stor tilltro till medarbetarna som utgörs av i princip lika många kvinnor som män. Kvinnorna återfinns även bland delägarna och i byråns styrelse. För partnern Fredrika Hörlin är detta en avgörande faktor i byråns framgång. 

– Eftersom vi har full tillit till hela vår personal, har var och en av oss – även vi delägare – insikt i uppdragen och direktkontakt med beslutsfattarna hos våra klienter. För att kunna leverera rätt råd i rätt tid är vi kreativa, professionella och situationsanpassade.

Flexibelt angreppssätt en tillgång

Byråns flexibla angreppssätt är en stor tillgång i den ofta föränderliga affärsjuridiken och utgör också en viktig resurs i vad gäller att stötta klienter under olika utvecklingsprocesser. Jonas Holmstedt, byråns Managing partner, ansvarar för Wåhlins engagemang i Interlaw, ett internationellt nätverk av oberoende advokatbyråer. Han betonar att metodiken också har varit mycket värdefull under den rådande pandemin.

– Andreas Magnusson som ansluter till byrån som delägare den 1 september, betonar vikten av omvärldsanalys. I framtiden kommer vi att se på historien i termer av före och efter Covid-19. Därför är det en utveckling vi följer noga för att snabbt kunna hantera nya omständigheter; situationen kan visa sig vara en utmaning för många ägarledda bolag.  Som affärsjurister utgör vi en omfattande del av ledningens och ägarnas omvärldsbevakning både vad gäller juridiska och branschspecifika frågor.

Ger stöd i komplexa frågor

Den rådande situationen har ställt höga krav på digitaliserade arbetssätt och rutiner, men Wåhlin har stått väl rustat för att både själv möta de förändrade förutsättningarna och för att vara en komplett rådgivare kring de nya villkor som pandemin har medfört. I kriser ökar tvisterna och byrån har ett stort team som arbetar med tvistefrågor, särskilt inom det entreprenadrättsliga området.

– Genom att Wåhlin lyckats skapa en arbetsmiljö med balans mellan trivsel och lönsamhet har vi kunnat handplocka medarbetare med unik kompetens. Detta är vår största styrka, avslutar Managing partner Jonas Holmstedt.

Läs mer om Advokatbyrån Wåhlin här www.wahlinlaw.se  

FAKTA OM ADVOKATBYRÅN WÅHLIN

Wåhlin är en affärsjuridisk advokatbyrå som etablerades i Göteborg 1964. För att kunna erbjuda rätt kunskap till våra klienter har vi medarbetare olika specialkompetenser och vårt team  varierar från case till case. Byrån har kontor i Göteborg, Stockholm, Malmö och Helsingborg, och utmärker sig bland annat genom sitt starka jämställdhetsarbete. 

 

Mer från Advokatfirman Wåhlin

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Advokatfirman Wåhlin och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?