Annons

Stockholmsbörsen: Osäker start i korten

Investerare inväntar fortsatt definitiva besked kring nya grekiska besparingsåtgärder och om dessa räcker för att landet ska få ett nytt stödpaket. Vidare är tisdagen hektisk på rapportfronten i Stockholm och Europa.

En halvtimme före öppning var terminerna för DAX och CAC 40 båda 0,1 procent upp medan motsvarigheterna för Euro Stoxx 50 och FTSE 100 båda var 0,2 procent högre.

Inför tisdagens öppning har ett knippe rapporter inkommit från exempelvis SEB, Tele2 och Alfa Laval.

SEB:s rörelseresultat blev 3.165 miljoner kronor i det fjärde kvartalet (4.392), 3 procent bättre än snittprognosen enligt SME Direkt. Det fjärde kvartalet var generellt i linje med förväntningarna.

"Räntenettot var något bättre än väntat och kreditförlusterna något sämre, men i stort sett inom felmarginalen båda två, och utdelningen något lägre. Men det vi fokuserar på i rapporten är lönsamheten, vilken vi fortfarande tycker på en relativt låg nivå. Jag tror att aktien kan handlas upp någon procent i och med att de slog konsensus på räntenettot", säger en bankanalytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Inte heller Tele2:s utdelning blev lika stor som förväntat medan resultatet blev aningen bättre och omsättningen marginellt lägre än SME Direkts prognos.

Alfa Lavals justerade ebita-resultatet uppgick till 1.387 miljoner kronor (1.337) och den justerade ebita- marginalen blev 17 procent (18,6). Analytikerna hade i snitt räknat med ett justerat ebita-resultat om 1.548 miljoner kronor och en ebita-marginal på 19,1 procent. Justerat resultat blev därmed 10 procent sämre än SME-förväntningarna.

Rörelsemarginalen påverkades enligt bolaget negativt av en anpassning till lägre produktionstakt, högre andel projektleveranser samt fortsatt satsning på ökad närvaro i Bric-länderna.

Under morgonen har vidare Axfood, Tradedoubler, BE Group, Hexpol och Wihlborgs rapporterat.

Bank of America Merrill Lynch har sänkt rekommendationen för Astrazeneca till underperform, från neutral. Riktkursen sänks till 31 pund, från 32 pund.

På makrostatistikfronten är det relativt lugnt även om det kommer data rörande tysk industriproduktion i december vid lunchtid. Tisdagens USA-agenda gapar i stort sett tom när det gäller makrodata.

Greklandskarusellen har fortsatt att snurra. Regeringstjänsteman i Aten uppgav på måndagen att det fortfarande kvarstår för Grekland och dess internationella långivare att enas om detaljer på 600 miljoner euro i de sparåtgärder som krävs för att landet ska få ett nytt stödpaket.

Finansminister Evangelos Venizelos sade efter att ha träffat trojkan (EU/IMF/ECB) att "lösningen vi har valt är att behålla euron och stanna i Europa", även om det innebär stora uppoffringar. Han beskrev förhandlingarna som tuffa.

"Tyvärr är förhandlingarna så tuffa att så snart ett kapitel avslutas så inleds ett annat", sade han.

Vid 8.30 var marsterminerna för de tre ledande amerikanska börsindexen var oförändrade till 0,1 procent upp.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?