Annons

Räntor och valutor: Euron stärks inför grekbesked

Räntorna i Europas kärnländer visar små förändringar i den inledande handeln på tisdagen, med avvaktan inför utvecklingen i Grekland. Tyska räntor handlas oförändrat till 2 punkter ned jämfört med svensk stängning på måndagen, medan räntorna i periferin i stort öppnar sidledes.

Från euroområdet kommer på tisdagen tysk industriproduktion i december, som väntas ha varit oförändrad jämfört med föregående månad, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Besked inväntas fortsatt från Grekland. Finansminister Evangelos Venizelos sade efter att ha träffat trojkan (EU/IMF/ECB) på måndagen att "lösningen vi har valt är att behålla euron och stanna i Europa", även om det innebär stora uppoffringar. Han beskrev förhandlingarna som tuffa.

"Tyvärr är förhandlingarna så tuffa att så snart som ett kapitel stänger så öppnas ett annat", sade han.

Premiärminister Lucas Papademos ska på tisdagen åter träffa ledarna för de största partierna för att försöka nå en slutlig överenskommelse som banar väg för ett nytt stödpaket. Samtidigt har facken inlett nya strejker mot besparingarna.

Europeiska företrädare uppges trycka på för att ett nytt stödpaket till Grekland ska öronmärka medel för att kunna betala innehavare av grekiska statspapper. Enligt ett förslag skulle ett särskilt depositionskonto skapas istället för att betala direkt till Aten som tidigare. Därmed skulle default-risken minska utan att släppa på trycket för Grekland att genomföra reformer.

På valutamarknaden har euron stärkts till 1,315 mot dollarn, från 1,308 vid svensk stängning på måndagen. Yenen har tappat marginellt mot dollarn under tisdagsmorgonen.

Japans finansminister Jun Azumi upprepade att de inte utesluter några åtgärder för att hindra yenens förstärkning, och att de ska vidta åtgärder om nödvändigt.

Enligt en rapport från finansdepartementet på tisdagen sålde Japan 1.020 miljarder yen under de första fyra dagarna i november 2011, efter den stora, offentligt kommenterade, interventionen om 8.070 miljarder yen den 31 oktober.

Det amerikanska finansdepartementet har kritiserat Japan för att ha sålt sin valuta även när marknadsförhållandena varit stabila.

"Under växande kritik från utlandet så har Japan inte kunnat intervenera öppet på marknaden. Japan har tvingats välja smyginterventioner från de få handlingsalternativen för att hantera ökat tryck inom landet", sade Junichi Ishikawa på IG Markets Securities till Bloomberg News.

Australiendollarn stärktes efter att Australiens centralbank, RBA, oväntat lämnat styrräntan oförändrad på 4,25 procent. Mot USA-dollarn har australiendollarn stärkts från cirka 1,070 till 1,082.

RBA-chefen Glenn Stevens sade i ett uttalande att riskerna från Europa fortsatt är på nedsidan, men att indikatorer från USA pekar mot en fortsatt dämpad expansionstakt. Den akuta finansiella pressen på bankerna i Europa har också lättat.

"Med en tillväxt som förväntas ligga nära trend och en inflation nära målet, så bedömde direktionen att den penningpolitiska hållningen var lämplig för närvarande. Om efterfrågeförhållandena skulle försvagas betydligt, så skulle inflationsutsikterna ge utrymme för en lättare penningpolitik", skrev RBA i ett uttalande.

"Att lämna styrräntan på 4,25 procent var en stor överraskning för majoriteten, så det är inte så överraskande att 'aussien' studsar upp. RBA har lämnat dörren öppen för en räntesänkning framöver, men (bevis)bördan kommer att ligga på datan", sade Sue Trinh på Royal Bank of Canada till Bloomberg News.

Svenska räntor visar små förändringar, medan kronan har stärkts 3 öre till 6,70 mot dollarn men tappat 1 öre till 8,82 mot euron från måndagens svenska stängning.

Från USA kommer under eftermiddagen de veckovisa siffrorna över detaljhandelsförsäljningen från ICSC och Redbook. Klockan 16 utfrågas Fed-chefen Ben Bernanke inför senatens budgetkommitté, vilket är del två av den utfrågning som inleddes inför representanthuset i förra veckan.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?