Annons

Räntor och valutor: Euron återhämtade sig

USA-räntorna sjönk efter svensk stängning på måndagen, samtidigt som USA-börserna stängde på svagt minus, men har vänt upp något i den asiatiska handeln.

På tisdagsmorgonen handlas den tvååriga statsobligationen på 0,23 procent, oförändrat från svensk stängning på måndagen, medan tioåringen är 2 punkter ned på 1,92 procent.

På valutamarknaden återhämtade sig euron något på måndagskvällen för att åter tappa under den asiatiska handeln, till strax över 1,31-nivån mot dollarn och 100,50 mot yenen.

"Jag har en bearish bias vad gäller euron. Många rutor återstår att kryssa av innan vi har fått ett positivt resultat från Grekland", sade Imre Speizer på Westpac Banking till Bloomberg News.

Regeringstjänsteman i Aten uppgav på måndagen att det fortfarande kvarstår för Grekland och dess internationella långivare att enas om detaljer på 600 miljoner euro i de sparåtgärder som krävs för att landet ska få ett nytt stödpaket.

Greklands finansminister Evangelos Venizelos sade efter att ha träffat trojkan (EU/IMF/ECB) att "lösningen vi har valt är att behålla euron och stanna i Europa", även om det innebär stora uppoffringar. Han beskrev förhandlingarna som tuffa.

"Tyvärr är förhandlingarna så tuffa att så snart som ett kapitel stänger så öppnas ett annat", sade han.

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel uppmanade på måndagen Grekland att bestämma sig snabbt vad gäller att acceptera de hårda villkoren för ett nytt EU/IMF-lån, men de grekiska ledarna svarade med att skjuta upp ett nytt möte till tisdagen. Då ska premiärminister Lucas Papademos åter träffa ledarna för de största partierna för att försöka nå en slutlig överenskommelse som banar väg för ett nytt stödpaket.

Enligt företrädare för Pasok har Lucas Papademos bett finansdepartementet att göra en realistisk kalkyl över konsekvenserna om Grekland skulle lämna euroområdet.

Financial Times skriver att europeiska företrädare trycker på för att ett nytt stödpaket till Grekland ska öronmärka medel för att betala innehavare av grekiska statspapper, vilket skulle ge långivare friheten att hålla inne hjälp till Grekland utan att riskera en stökig default som kan utlösa panik på finansmarknaderna.

Enligt ett franskt-tyskt förslag skulle ett särskilt depositionskonto skapas istället för att betala direkt till Aten som tidigare. Enligt en fransk källa har förslaget stöd från EU-kommissionen och flera euroländer, och är ett sätt att "ta bort Damokles default-svärd" men ändå hålla uppe trycket på Grekland att reformera.

Yenen har tappat något till 76,70 mot dollarn under tisdagsmorgonen. Japans finansminister Jun Azumi upprepade att de inte utesluter några åtgärder för att hindra yenens förstärkning, och att de ska vidta åtgärder om nödvändigt.

"Japan har tydligt visat på sina intentioner att stoppa en ytterligare appreciering i yenen, och det finns en stor sannolikhet" för mer yenförsäljning. "Vaksamhet om interventioner har ökat på marknaderna", sade Hideki Shibata på Tokai Tokyo Research Center enligt Bloomberg News.

Australiendollarn har stärkts efter att Australiens centralbank, RBA, oväntat lämnat styrräntan oförändrad på 4,25 procent. I Bloomberg News prognosenkät bland 27 bedömare väntade sig 24 att räntan skulle sänkas med 25 punkter medan övriga tre väntade oförändrad ränta.

Mot USA-dollarn stärktes australiendollarn från 1,070 till 1,079.

RBA-chefen Glenn Stevens sade i ett uttalande att riskerna från Europa fortsatt är på nedsidan, men att indikatorer från USA pekar mot en fortsatt dämpad expansionstakt. Den akuta finansiella pressen på bankerna i Europa har också lättat.

Information om Australiens ekonomi fortsätter att antyda en tillväxt nära trend, och arbetslöshetsnivån har varit stabil de senaste månaderna. KPI-inflationen har sjunkit som väntat och väntas fortsätta ned de kommande kvartalen.

"Med en tillväxt som förväntas ligga nära trend och en inflation nära målet, så bedömde direktionen att den penningpolitiska hållningen var lämplig för närvarande. Om efterfrågeförhållandena skulle försvagas betydligt, så skulle inflationsutsikterna ge utrymme för en lättare penningpolitik. Direktionen kommer att fortsätta att övervaka information om de ekonomiska och finansiella villkoren och justera styrräntan på nödvändigt sätt för att främja uthållig tillväxt och låg inflation", skrev RBA i sitt uttalande.

Kronan har tappat marginellt mot dollarn och 2 öre mot euron jämfört med noteringarna vid svensk stängning på måndagen.

På tisdagens agenda står för svensk del statens betalningar i januari från Riksgälden.

Från euroområdet kommer tysk industriproduktion i december, som väntas ha varit oförändrad jämfört med föregående månad, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Från USA kommer under eftermiddagen de veckovisa siffrorna över detaljhandelsförsäljningen från ICSC och Redbook.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från KIAAnnons

Ny teknik kan avslöja dolda faror i trafiken

Många trafikolyckor sker i korsningar och i samband med filbyten.

Ofta handlar det om att föraren har ett begränsat siktfält och därför inte lyckas upptäcka hotande faror i tid.

Men nu finns ny teknik som kan göra körningen betydligt säkrare. 

Mer om nya Kia Sorento – nu är den här 

Kia lanserar nu en helt ny generation av den sjusitsiga suven Sorento, en modell som både blivit rymligare i kupén och fått ett större bagageutrymme än sin föregångare. Modellen, som är fyrhjulsdriven i alla versioner, kommer först med en modern dieselmotor för att under det första kvartalet nästa år också lanseras som laddhybrid.

Högupplöst videoflöde

Nya Kia Sorento är den första Kia-modellen i Europa med Blind-Spot View Monitor, ett system som ger föraren en direktvy av områdena på sidorna och snett bakom bilen via det 12,3 tum stora digitala instrumentklustret. 

När föraren förbereder ett filbyte på motorvägen och använder blinkers kommer ett högupplöst videoflöde från kameror i sidoytterspeglarna att synas på displayen, antingen där hastighetsmätaren eller varvräknaren/hybridsystemmätaren normalt visas, och ger föraren en bredare synvinkel – och bättre möjligheter att undvika olyckor med omkörande fordon.

Varnar – och aktiverar bromsarna

Tekniken i Kia Sorento innefattar också en avancerad autobroms. Genom att använda både kamera och radar kan nya Kia Sorento fånga upp och analysera information om andra bilar, fotgängare eller cyklister som korsar vägen. Systemet, som kallas FCA, kan förhindra kollisioner med fordon när man svänger vänster vid en korsning. Om FCA upptäcker en potentiell fara visas en varningssignal i instrumentklustret och maximal bromseffekt appliceras automatiskt.

Blind-Spot View Monitor ingår i det högsta av tre utrustningsnivåer, Advance Plus, tillsammans med bland annat Surround View Monitor (360-gradersvy) och autobroms vid backning (PCA), vilket gör parkeringsmanövrar med låg hastighet så säkra och enkla som möjligt.

Kia har Sveriges längsta nybilsgaranti från fabrik, sju år. Garantin gäller även EV-batterierna i laddhybrider och elbilar.

Mer om nya Kia Sorento – nu är den här 

FAKTA/Kia Sorento Plug-In Hybrid

*Drivlinan kombinerar en turboladdad bensinmotor på 1,6 liter och 180 hästkrafter och ett vridmoment på 265 newtonmeter med ett batteri på 13,8 kWh som driver en elmotor på 91 hästkrafter. 

*Tillsammans innebär detta en systemeffekt på 265 hästkrafter och ett kombinerat vridmoment på 350 newtonmeter.

*Drivning sker på alla fyra hjulen genom en sexväxlad automatlåda.

*Sorento byggs på en ny SUV-plattform där det stora batteriet har placerats under golvet till passagerarutrymmet. 

*Nya Sorento är sjusitsig som standard.

*Laddhybriden har ett bagageutrymme som rymmer upp till 809 liter last med den tredje sätesraden nedfälld. Fäller man även mittenraden rymmer Kia Sorento Plug-In Hybrid 1 988 liter. 

 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?