Annons

Stockholmsbörsen: Oroligt inför Greklandsbesked

Stockholmsbörsen tappade med finans och verkstad som sänken. Oro kring huruvida grekiska partier lyckas komma överens kring ett besparingsprogram tyngde sentimentet i förmiddagens europeiska börshandel.

"Det är en avgörande stund för Grekland. Vi kan inte längre helt exkludera extrema utfall såsom oordnad betalningsinställelse eller - en bit längre bort i tiden - ett utträde ur euroområdet. Investerare har varit ganska tåliga rörande nyheter från Grekland men vi ser små tecken på att ett negativt sentiment tar över efter de positiva tongångarna som dominerat marknaden på sistone", sade Witold Bahrke, seniorstrateg på PFA Pension i Köpenhamn, till Bloomberg News.

Vid 13.05 var OMXS30 1,1 procent lägre till noteringen 1.066,8. Omsättningen var 4,8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen, medan omsättningen inklusive Chi-X, Burgundy, Turquoise och Bats uppgick till 7,2 miljarder.

I Europa var Euro Stoxx 50 och CAC 40 0,7 respektive 1,0 procent ned. FTSE 100 och DAX backade 0,3 samt 0,5 procent.

Inom OMXS30 noterades nedgångar på bred front.

Volvo B stöddes av rad rejält uppskruvade riktkurser samt orderingångstatistik från ACT. De höjda riktkurserna, till följd av fredagens bokslutsrapport, var bland annat från Bank of America Merrill Lynch som höjt Volvos riktkurs till 108 från 95 kronor, JP Morgan (till 125 från 97 kronor) och Macquarie (till 111 från 99 kronor). Orderingången på tunga lastbilar i Nordamerika uppgick preliminärt till 25.200 enheter i januari, enligt orderingångssiffror från ACT.

Volvos B-aktie var 0,4 procent upp till 95,05 kronor. Scania B tappade samtidigt 1,6 procent till 118,10 kronor.

Inom cykliskt var Atlas A 1,5 procent lägre medan SKF B och Sandvik båda retirerade 1,3 procent.

ABB backade 1,7 procent till 144,20 kronor, UBS har sänkt rekommendationen på aktien till neutral från köp.

Torsdagens rapportvinnare Electrolux som fortsatte upp på fredagen med stöd av en rad riktkurshöjningar var 0,1 procent upp till 140,70 kronor på måndagen med stöd av att Credit Suisse på morgonen höjde riktkursen på Electrolux till 165 kronor, från 140 kronor, med rekommendationen outperform.

På rapportfronten är det relativt lugnt på måndagen. Tele2 B steg 0,7 procent till 133,30 kronor inför tisdagens rapport. Telia Sonera var samtidigt 1,1 procent lägre.

Andra mer defensiva aktier som gick bättre än index var Astrazeneca som var 0,2 procent upp. Inom hälsovård noterades Getinge B 0,5 procent lägre. Berenberg har höjt dess riktkurs samt upprepat tidigare köprekommendation.

Bland mindre bolag inom sektorn var Medivir ned 9,2 procent sedan konkurrerande Gilead Sciences nyförvärvade hepatit C-projektet PSI-7977 uppges ha redovisat lovande behandlingsresultat i slutet av förra veckan. SEB Enskilda var stor nettosäljare medan Goldman Sachs hittades på köpsidan.

Finansaktier hade en svag utveckling i Europa i spåren av oron kring Grekland. I Stockholm backade Nordea 2,1 procent till 59,55 kronor medan SEB A var 2,0 procent lägre.

UBS har plockat bort Handelsbanksaktien från sin "key call list" medan Swedbank läggs till på investmentbankens lista över mest köpvärda aktier, "most preferred list".

Vidare har Bank of America Merrill Lynch lagt till Swedbank på "Most Preferred List" inom europeisk banksektor. Samtidigt har SHB placerats på "Least Preferred List". SHB A var ned 1,2 procent medan Swedbank A var 0,5 procent lägre.

Kinnevik har lagt ett bud på Metro vars A-aktie steg 18,7 procent till 89 öre, 1 öre under budnivån. B-aktien lyfte 20,5 procent till budnivån om 94 öre.

Swedbank Markets har sänkt rekommendationen på Svedbergs till neutral, från tidigare köp. Aktien tappade 1,6 procent.

Börsveckan rekommenderar köp av Bringwell och sälj av Mackmyra i veckans utgåva. Bringwell steg 3,1 procent medan Mackmyra tickade ned 3,3 procent på måndagsförmiddagen.

USA-terminerna hade tappat 0,4 till 0,5 procent vid 13-tiden. Måndagens amerikanska makroagenda är tunn. I fokus ligger utlåtanden kring grekiska besparingsåtgärder.

De grekiska partiledarna träffas vid lunchtid på måndagen för att diskutera söndagens preliminära överenskommelse om nya besparingar, enligt företrädare för premiärminister Lucas Papademos. Då ska ett mer detaljerat svar till trojkan, som krävt ytterligare besparingar för att Grekland ska få ett nytt stödpaket. Enligt uttalandet var uppgifterna om deadline klockan 11.00, rörande svaret till trojkan (EU/IMF/ECB), felaktiga. Vid en pressbriefing på måndagen uttryckte EU-kommissionens ekonomiska talesman Amadeu Altafaj besvikelse över att förhandlingarna i Grekland ännu inte resulterat i en konkret överenskommelse.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?