Annons

Stockholmsbörsen: Grekoro sänker kurserna

Stockholmsbörsen tappade i likhet med de ledande europeiska börsindexen på måndagsmorgonen. Oro kring huruvida grekiska partier lyckas komma överens kring ett besparingsprogram tyngde sentimentet.

Vid 10.20 var OMXS30 1,2 procent lägre till noteringen 1.066,2. Omsättningen var 2,2 miljarder kronor på Stockholmsbörsen, medan omsättningen inklusive Chi- X, Burgundy, Turquoise och Bats uppgick till 3,1 miljarder.

I Europa var Euro Stoxx 50 och CAC 40 1,0 respektive 1,3 procent ned. FTSE 100 och DAX backade 0,6 och 0,7 procent.

De grekiska partiledarna ska träffas vid lunchtid på måndagen för att diskutera söndagens preliminära överenskommelse om nya besparingar, enligt företrädare för premiärminister Lucas Papademos. Då ska ett mer detaljerat svar till trojkan, som krävt ytterligare besparingar för att Grekland ska få ett nytt stödpaket. Enligt uttalandet finns det ingen deadline klockan 11.00 på måndagen för svaret till trojkan, vilket det funnits uppgifter om.

Inom OMXS30 noterades nedgångar på bred front.

För Volvo B var nedgången marginell då aktien stöddes av rad rejält uppskruvade riktkurser samt orderingångstatistik från ACT. De höjda riktkurserna, till följd av fredagens bokslutsrapport, är bland annat från Bank of America Merrill Lynch höjt Volvos riktkurs till 108 från 95 kronor, JP Morgan (till 125 från 97 kronor) och Macquarie (till 111 från 99 kronor). Orderingången på tunga lastbilar i Nordamerika uppgick preliminärt till 25.200 enheter i januari, visar orderingångssiffror från ACT Research.

Volvos B-aktie var således enbart 0,4 procent lägre till 94:35 kronor. Scania B tappade samtidigt 1,6 procent.

Inom cykliskt var SKF B ned 2,8 procent och Sandvik tappade 2,0 procent. ABB backade 2,0 procent till 143:70 kronor, UBS har sänkt aktien till neutral från tidigare köp.

På rapportfronten är det relativt lugnt på måndagen. Tele2 B steg 0,3 procent till inför tisdagens rapport. Telia Sonera var samtidigt 0,5 procent lägre. Andra mer defensiva aktier som gick bättre än index var Astra Zeneca och Swedish Match som var 0,2 respektive 0,1 procent lägre.

Finansaktier hade en svag utveckling i Europa i spåren av oron kring Grekland. I Stockholm backade Nordea 2,5 procent till 59:30 kronor medan SEB A var 2,0 procent lägre.

UBS har plockat bort SHB-aktien från sin "key call list" medan Swedbank läggs till på investmentbankens lista över mest köpvärda aktier, "most preferred list".

Vidare har Bank of America Merrill Lynch lagt till Swedbank på "Most Preferred List" inom europeisk banksektor. Samtidigt har SHB placerats på "Least Preferred List". SHB A var ned 1,1 procent medan Swedbank tappade 1,2 procent.

På nyhetsfronten meddelade Kinnevik på morgonen att det lägger ett bud på Metro om 0,90 kronor kontant för varje A-aktie. För B-aktien bjuds 0,94 kronor, för teckningsoptioner 0,50 kronor och för varje förlagsbevis 0,425 kronor. Metros A-aktie steg 18,7 procent till 89 öre medan B-aktien lyfte 20,5 procent till 95 öre. Kinnevik var 0,9 procent högre.

Bilia har köpt BMW- och Volvo-handlare i Norge. Förvärvet förväntas öka vinsten per aktie med runt 40 öre.

A-aktien steg 0,4 procent till 129,75 kronor.

Swedbank Markets har sänkt rekommendationen på Svedbergs till neutral, från tidigare köp. Aktien tappade 1,6 procent.

Börsveckan rekommenderar köp av Bringwell och H&M samt sälj av Mackmyra i veckans utgåva. Bringwell steg 2,6 procent medan Mackmyra tickade upp 0,4 procent. Rådet avvakta gavs åt Micronic, RNB, Proact, Midway, Cdon och Loomis.

USA-terminerna hade tappat 0,4 till 0,6 procent vid 10.20. Måndagens amerikanska makroagenda är tunn. Från europeiskt håll märks tysk industriorder för december vid 12.00. 45 minuter senare sker en pressträff med Angela Merkel och Nicolas Sarkozy efter gemensamt regeringsmöte.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Törngren Magnell & Partners AdvokatfirmaAnnons

Advokatfirman som fortsätter att växa trots kristider

Törngren Magnell & Partners Advokatfirma (TM & Partners) växlar upp trots att världen befinner sig i en osäker ekonomisk verklighet. En expansion som bland annat yttrar sig i namnbytet till TM & Partners, nya större lokaler och ny senior kompetens inom bland annat obeståndsrådgivning vilket gör erbjudandet inom kristidsrådgivning både relevant och komplett. 

TM & Partners startades 2006 och var då en transaktionsinriktad byrå med M&A, Bank & Finans och Kapitalmarknad som kärnområden. Nu är byrån bra mycket mer än en ”transaktionsboutique”. 

– Vi har växt kontinuerligt genom att addera det vi bedömer ger mervärde till våra klienter. Alltid med fokus på att individerna vi knyter till oss är lagspelare. Sedan starten har vi lagt till specialistgrupper inom Fastighetsrätt, Infrastruktur & Entreprenad, Tvistlösning och Arbetsrätt. Under det senaste året har vi dessutom kompletterat med delägarkompetens inom Obestånd & Rekonstruktion och Tech, två sektorer med stor framtidspotential, säger Kristoffer Stråth, Managing Partner.

Byråkultur som skapar framgång 

Många av byråns aktuella uppdrag är i nuläget kopplade till den rådande konjunkturomställningen, vilket har ställt krav på att kunna stötta i transaktioner som kräver en bredare kompetens än normalt. Likviditetsproblem och risk för obestånd är en verklighet för många företag just nu.

– Vår satsning på Rekonstruktion & Obestånd, tillsammans med vår tidigare kompetens inom M&A samt Bank & Finans, har gjort att vi har kunnat förena kärnverksamheten med den specialistkunskap som krävs idag. Vi erbjuder nu hela kedjan i vår obeståndsrådgivning inklusive konkursförvaltarskap genom rekryteringen av den erfarne obeståndsadvokaten Bill Kronqvist som leder Rekonstruktion & Obeståndsgruppen tillsammans med Peter Törngren. Satsningen har under våren resulterat i att vi verkligen kunnat vara behjälpliga vid förvärv med obeståndsproblematik som en särskild utmaning. Ett sådant exempel är vår medverkan i den omtalade räddningsaktionen av Ving-gruppen där bl.a. Peter Törngren och jag själv arbetade tillsammans med Vaiva Eriksson, som ledde transaktionsteamet, säger Sten Hedbäck, Partner (M&A).  

Natalie Bretz, Partner (Fastighetsrätt, Infrastruktur & Entreprenad), framhåller att den väletablerade ”true partnership”-strukturen, som innebär att delägarnas ersättning inte är kopplad till individuell intjäning, medfört att firman jämförelsevis enkelt har kunnat strukturera om och förstärka där behov uppstått. 

– Vi tror starkt på att true partnership resulterar i bästa möjliga rådgivning för våra klienter, eftersom intern konkurrens minimeras. Ett lyckligt utflöde av detta är också att vi som firma kan vara snabbfotad när det gäller investeringar och anpassningar för framtiden. Som exempel står vi mitt i pandemin och lanserar en satsning på Fintech-området, där två av våra nya delägare Fredrik Gustafsson (Tech) och Eva Sundling (Bank & Finans) leder det arbetet, fyller Kristoffer Stråth i.  

– Den stora satsning byrån gjort de senaste åren på fastighetssidan har varit lyckosam. Fastighetsmarknaden är alltjämt likvid, fastigheter är på lång sikt alltid ett bra investeringsslag, och vi ser positivt på resten av året, säger Natalie Bretz.

Spetsad kärnverksamhet i fokus

TM & Partners har haft ett särskilt högt tryck i sin Bank- och Finansverksamhet under våren och sommaren, och det tycks inte ske någon avmattning inför hösten. Är det osäkra tider behöver både banker och låntagare se över hur de kan hantera situationen på kort- och lång sikt. 

– Vår verksamhetsbredd, med ett mycket starkt erbjudande inom Bank- och Finansområdet, samt att vi levererar relevant och senior rådgivning gör oss till en trygg partner i transaktioner och kan ge klienterna ett försteg oavsett bransch och komplexitet i transaktionen, säger Cecilia Rudels, Partner (Bank & Finans). Dessutom har vi relevant erfarenhet sedan finanskrisen 2008-2009 och är väl positionerade inte bara för att hantera nya transaktioner, utan även för att hantera insolvenssituationer genom pantrealisationer eller andra proaktiva åtgärder. 

Läs mer på www.tmpartners.se 

Om TM & Partners

TM & Partners har de senaste åren expanderat kraftigt med nya delägare och verksamhetsområden samtidigt som man har lyckats vinna både klienters och andra ledande advokatbyråers respekt och förtroende. TM & Partners har idag fler än 65 anställda och 17 delägare, som alla arbetar vid byråns kontor på Jakobs Torg 3. 

Kontakt: Kristoffer Stråth, Managing Partner
kristoffer.strath@tmpartners.se
08-400 283 00

 

Mer från Törngren Magnell & Partners Advokatfirma

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Törngren Magnell & Partners Advokatfirma och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?