ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 23 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Attack mot regeringens hemsida

Regeringens hemsida låg från och till nere under lördagen och gick inte att komma in på.

Regeringskansliet vill inte kommentera problemen på grund av säkerhetsskäl. Men på Twitter tar CyberForce, en svensk grupp kopplad till hackarkollektivet Anonymous, på sig attacken.

"I dag är det stora demonstrationer mot Acta. Vissa väljer att göra sina demonstrationer på internet också. De har gjort en överbelastningsattack mot regeringens hemsida, så att sajten inte går att nå", säger Anders Nilsson, säkerhetsspecialist på Eurosecure, till TT.

Protestmöten hålls på flera håll i landet i dag mot det så kallade Acta-avtalet, ett internationellt avtal som handlar om hur man ska stoppa piratkopiering. Kritikerna menar att avtalet hotar den personliga integriteten genom att det bland annat ger tullen rätt att söka igenom privatpersoners USB-minnen i jakt på olagligt nerladdat material.

En överbelastningsattack går till så att en hemsida bombarderas av stora mängder anrop på kort tid. Anropen blir så många att den attackerade hemsidan till slut inte klarar av anstormningen av trafik och brakar ihop.

"Nu frågar CyberForce Twitter vilken sida de ska attackera härnäst. De har bland annat fått FRA som förslag, så vi får se om de ger sig på fler hemsidor under dagen", säger Anders Nilsson.

Den här typen av överlastningsattacker har blivit ett enkelt sätt för hackare att visa vad de kan. Förra året utsattes till exempel Visas och Mastercards hemsidor för liknande attacker.

"Det är ett sätt för den här gruppen att visa att de inte gillar Acta-avtalet", säger Anders Nilsson.

Tyck till