Annons

Stockholmsbörsen: Svaga förhoppningar inför USA-siffror

Investerarna var avvaktande under fredagsförmiddagens europeiska börshandel med svagt positiv dragning i väntan på eftermiddagens jobbrapport från USA. Volvo, Electrolux och Hexagon tog dock en skjuts upp.

"Amerikanska jobbsiffror har varit huvudbesvikelsen under den större delen av den amerikanska återhämtningen men har mestadels överraskat positivt under de senaste månaderna. Fem av de sex senaste publikationerna har huvudsiffran varit starkare än väntat", skrev strategerna på FxPro, rapporterade MarketWatch.com.

Vid 13.10 var OMXS30 0,4 procent upp till noteringen 1.070. Omsättningen var 5,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen, medan omsättningen inklusive Chi- X, Burgundy, Turquoise och Bats uppgick till 8,4 miljarder.

I Europa var Euro Stoxx 50, CAC 40, FTSE 100 och DAX från 0,4 till 0,5 procent högre.

Torsdagens rapport från Electrolux har medfört en rad uppjusterade riktkurser, bland annat från UBS, JP Morgan och Bank of America Merrill Lynch. B-aktien var 2,6 procent upp. Morgan Stanley var störst nettoköpare. SEB Enskilda, som sänkt rekommendationen på bolaget var störst säljare.

På morgonen rapporterade Volvo ett resultat som var runt 7 procent lägre än förväntningarna i SME Direkts prognosenkät. Omsättningen var dock högre än väntat medan rörelsemarginalen blev 8,0 procent. Väntat var en marginal på 8,8 procent.

Bank of America Merrill Lynch tog fasta på det "imponerande" kassaflödet som gjorde att nettoskulden föll från nästan 27 miljarder i slutet av det tredje kvartalet till drygt 19 miljarder i slutet av det fjärde.

"Den lilla resultatmissen och det starka kassaflödet framstår som fördelaktigt mot bakgrund andra svenska verkstadsbolag i denna rapportsäsong", skrev banken i en kommentar. Volvo B var 1,6 procent högre till 92,20 kronor. Scania B tappade samtidigt 0,5 procent till 118,70 kronor.

Hexagon-konkurrenten Trimbles siffror för det fjärde kvartalet var starkare än väntat och innehöll bland annat en intäktstillväxt om 35 procent. Bolaget tror vidare att 2012 blir ännu ett starkt år, dock beroende av förutsättningarna i världsekonomin, enligt Trimbles vd Steven Berglund.

Hexagon tickade upp 3,3 procent till 128 kronor.

De fyra storbankerna gav stöd åt OMXS30. SEB A var 1,3 procent högre till 45,60 kronor, SHB A steg 0,2 procent. Nordea och Swedbank A steg båda 0,7 procent. Inom Euro Stoxx 50 var finans bäst presterande sektor.

Handelsbanken och SEB Enskilda har båda sänkt sina rekommendationer på Astrazeneca medan Swedbank Markets har höjt rekommendationen till köp efter torsdagens rapport.

Astrazeneca steg 0,2 procent till 317,60 kronor.

På makrofronten väntar marknaden främst på den amerikanska jobbrapporten för januari klockan 14.30.

Antalet sysselsatta förväntas ha ökat med 140.000 i januari. I december steg antalet sysselsatta med 200.000. Arbetslöshetsnivån väntas ha varit oförändrad på 8,5 procent.

"Arbetsmarknaden fortsätter att spotta fram nya jobb i en respektabel takt. Vi är inte tillbaka till ett normaltillstånd ännu, men vi är på väg dit", sade Chris Rupkey på Bank of Tokyo-Mitsubishi till Bloomberg News.

USA-terminerna var svagt upp strax efter lunchtid. USA-börserna stängde kring oförändrade nivåer på torsdagskvällen.

Euron har fortsatt att hålla sig kring noteringen 1,315 mot dollarn. Grekland säger sig nu befinna sig i slutskedet av förhandlingarna om ett andra finansieringsprogram som kommer att föra in ekonomin i ett sundare läge.

"Vi är i slutfasen av denna mycket kritiska process att utforma ett nytt finansieringsprogram för Grekland och komplettera låneöverenskommelsen som kommer att lätta bördan av den offentliga skulden och säkra finansiering under år framöver", meddelade premiärminister Lucas Papademos.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?