Annons

Stockholmsbörsen: Amerikansk data eldade på investerarna

Investerarna var avvaktande under fredagens handel i väntan på eftermiddagens jobbrapport från USA. Då siffran över sysselsättningen väl släpptes vaknade köpintresset på aktiemarknaderna till liv. I flödet rapporter från storbolagen var det Volvos tur att bekänna färg.

Vid stängning var OMXS30 1,2 upp till noteringen 1.078,7. Aktier för 15,1 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen. Inklusive Chi-X, Burgundy, Turquoise och Bats var omsättningen 21,9 miljarder kronor.

"Det är ett väldigt stort köpintresse i marknaden och framför allt väldigt få som har något nytt att sälja på. Det är svårt för oss att finna grund för den här optimismen i de bokslutsrapporter vi har sett så här långt, men varje dag som det är så här pass starkt så lockas fler in i marknaden", säger en mäklare i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

Europabörserna tog unisont ett kliv upp till en nivå på fredagen efter att siffran över antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökat med 243.000 personer i januari. Arbetslösheten var 8,3 procent, jämfört med 8,5 procent månaden före. Analytiker med en uppgång på 140.000 personer och att arbetslösheten skulle uppgå till 8,5 procent.

Från Grekland kom beskedet att förhandlingarna om ett andra finansieringsprogram som kommer att föra in ekonomin i ett sundare läge nu befinner sig i slutskedet.

"Vi är i slutfasen av denna mycket kritiska process att utforma ett nytt finansieringsprogram för Grekland och komplettera låneöverenskommelsen som kommer att lätta bördan av den offentliga skulden och säkra finansiering under år framöver", meddelade premiärminister Lucas Papademos.

Volvo rapporterade ett resultat som var runt 7 procent lägre än förväntningarna i SME Direkts prognosenkät. Omsättningen var dock högre än väntat medan rörelsemarginalen blev 8,0 procent. Väntat var en marginal på 8,8 procent.

Bank of America Merrill Lynch tog fasta på det "imponerande" kassaflödet som gjorde att nettoskulden föll från nästan 27 miljarder i slutet av det tredje kvartalet till drygt 19 miljarder i slutet av det fjärde.

"Den lilla resultatmissen och det starka kassaflödet framstår som fördelaktigt mot bakgrund andra svenska verkstadsbolag i denna rapportsäsong", skrev banken i en kommentar. Volvo B stängde 4,4 procent högre till 94,70 kronor. Scania B steg 0,6 procent till 120 kronor.

Torsdagens rapport från Electrolux har medfört en rad uppjusterade riktkurser, bland annat från UBS, JP Morgan och Bank of America Merrill Lynch. USA-statistiken fick dock B- aktien att lyfta ytterligare, upp 5,6 procent vid stängning.

Hexagon-konkurrenten Trimbles siffror för det fjärde kvartalet var starkare än väntat och innehöll bland annat en intäktstillväxt om 35 procent. Bolaget tror vidare att 2012 blir ännu ett starkt år, dock beroende av förutsättningarna i världsekonomin, enligt Trimbles vd Steven Berglund.

Hexagon B tickade upp 4,1 procent till 129 kronor.

Handelsbanken och SEB Enskilda har båda sänkt sina rekommendationer på Astrazeneca medan Swedbank Markets har höjt rekommendationen till köp efter torsdagens rapport.

Astrazeneca steg 0,5 procent till 318,60 kronor.

Bland de mindre bolagen hann Metros B-aktie rusa knappt 24 procent innan börsen stoppade aktien. Varken Nasdaq OMX eller Metro ville ge några kommentarer till stoppet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?