Annons

Råvaror: Oljepriset stiger

Oljepriset har bibehållit torsdagens sena uppgång och handlas på lite högre nivåer på fredagen. Basmetallerna är överlag något upp medan guldet sjunkit något inför den amerikanska jobbrapporten på fredagseftermiddagen.

Vid klockan 8.00 noterades WTI-oljans första termin upp 0,22 dollar till 96,58 dollar per fat, medan Brent stigit med 0,37 dollar till 112,44 dollar per fat.

"Investerare kommer att invänta publiceringen av jobbdatan, som är en ledande indikator för den ekonomiska utvecklingen och därmed för energiefterfrågan. Oro för efterfrågan har lett till en rätt tung avsäljning av West Texas. Brent har hållits uppe, och vi har därför fått se spreaden vidgas", sade Michael McCarthy på CMC Markets till Bloomberg News.

Den amerikanska jobbrapporten för januari väntas visa en ökning i antalet sysselsatta med 140.000, enligt Bloomberg News prognosenkät. I december steg antalet sysselsatta med 200.000, enligt det preliminära utfallet. Antalet sysselsatta i privat sektor väntas ha ökat med 160.000 personer, efter en uppgång med 212.000 i december.

Arbetslöshetsnivån väntas ha varit oförändrad på 8,5 procent.

Opec väntas öka sina leveranser till den norra hemisfären på grund av stigande vinterbehov, enligt uppgifter från Oil Movements. Opec väntas skeppa 23,52 miljoner fat per dag under de fyra veckorna fram till den 18 februari, vilket är 1,1 procent mer än under föregående fyraveckorsperiod.

Bland basmetallerna har kopparns tremånaderstermin stigit med 42 dollar till 8.387 dollar per ton.

"På kort sikt finns det utrymme för en rörelse nedåt, men varje sådan rörelse väntas stoppa på 8.000-nivån", skrev Nick Trevethan på Australia & New Zealand Banking Group i ett marknadsbrev enligt Bloomberg News.

Zinkpriset har stigit 10 dollar till 2.105 medan nickel är upp 123 dollar till 20.998.

Spotpriset på guld har sjunkit cirka 1 dollar till 1.758 dollar per uns och silverpriset är ned 0,07 dollar till 34,24.

Guldet går ändå mot en femte vecka i rad med uppgång, det längsta rallyt sedan i augusti.

"En av de främsta drivkrafterna för guldet förra året var skuldkrisen i Europa, och även om marknaderna börjar bli trötta på situationen där, så fortsätter den. I USA får vi bra data ena dagen och sämre data andra dagen, så investerare är inte så säkra på vilka ledtrådar de ska lita på, och guld verkar vara ett bra ställe att parkera pengarna", sade Hou Xinqiang på Jinrui Futures enligt Bloomberg News.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?