Annons

Räntor och valutor: Kronan starkare

USA-räntorna har visat relativt små förändringar. De sjönk något efter svensk stängning på torsdagen för att därefter stiga lite i den sena handeln och i Asien.

På fredagsmorgonen handlas den tvååriga statsobligationen på 0,22 procent, oförändrat från svensk stängning på torsdagen, medan tioåringen är 1 punkt ned på 1,83 procent. Den 30-åriga statsobligationen ligger strax över 3 procent, inför nästa veckas obligationsemissioner om 72 miljarder dollar.

Fed-chefen Ben Bernanke sa på torsdagen att USA-ekonomin har visat tecken på förbättring men att den fortsatt är sårbar mot chocker.

"Lyckligtvis har indikatorer de senaste månaderna om konsumtion, produktion och aktiviteten på arbetsmarknaden visat vissa tecken på förbättring. Men utsikterna är fortsatt osäkra och en noggrann bevakning av den ekonomiska utvecklingen är fortsatt nödvändig", sa han.

Ben Bernanke mötte i utfrågningen i representanthusets budgetkommitté, företrädesvis från republikaner, kritiska frågor om inte Fed är redo att tillåta högre inflation för att få ned arbetslösheten.

"Jag skulle inte säga att detta är korrekt. Vi kommer inte att aktivt försöka höja inflationen eller gå ifrån vårt mål (om 2 procents inflation)", replikerade Ben Bernanke.

Han sa att inflationen förefaller vara "mycket väl kontrollerad", och att dollarn också varit "ganska stabil" under krisen.

Richard Fisher, Fed-chef i Dallas, hyllade i ett anförande på torsdagen Fed-beslutet i januari att införa ett mer formellt mål om en inflation på 2 procent, samtidigt som de inte satte något formellt mål för arbetslöshetsnivån. Detta beslut återspeglade att andra faktorer än penningpolitiken inverkar på arbetsmarknaden.

"Att uttryckligen erkänna att penningpolitikens inverkan på sysselsättningen är övergående och osäker är en viktig händelse. Det signalerar till marknaderna att det finns gränser för effektiviteten i Feds policy vad gäller att stötta jobbskapandet", sa han.

Richard Fisher, som inte är röstande i FOMC i år, upprepade i övrigt sin mer hökaktiga position. Han tonade ned värdet av prognoser för styrräntan och sade att han är emot Feds nya hållning om att hålla styrräntan nära noll fram till slutet av 2014. Han sa att den senaste tidens ekonomiska data har varit rätt bra, och att han motsätter sig ytterligare tillgångsköp för att stimulera tillväxten.

"Jag kan inte se hur man kan rättfärdiga det givet läget i den nuvarande ekonomin. Behövs det? Jag tror inte det. Dessutom innebär det en svårighet för en exit när den rätta tiden kommer", sa han.

Asienbörserna visar en blandad utveckling med relativt små nettoförändringar på fredagen.

Kinas inköpschefsindex för tjänstesektorn sjönk till 52,9 i januari, jämfört med 56,0 föregående månad, enligt en mätning från den nationella statistikbyrån och China Federation of Logistics and Purchasing, CFLP.

Cai Jin, vicechef vid CFLP, sa att minskat byggande under lågsäsongen drog ned total-index, vilket motverkade en stabil utveckling i helgrelaterad detaljhandelsförsäljning och transporter. Regeringen behöver stabilisera expansionen i den inhemska efterfrågan och höja tillväxtpotentialen i tjänstesektorn med större budgetstöd som "strukturella" skattesänkningar för att öka konsumtionen, uppgav CFLP.

Däremot var HSBC:s index för tjänstesektorn oförändrat på 52,5 i januari jämfört med föregående månad.

På valutamarknaden har euron tappat marginellt till 1,313 mot dollarn, jämfört med svensk stängning på torsdagen. Yenen handlas fortsatt strax över 76-nivån mot dollarn. Kronan har stärkts 2 öre mot dollarn och 3 öre mot euron.

Japans finansminister Jun Azumi upprepade på fredagen att regeringen kommer att vidta beslutsamma steg mot ensidiga rörelser i yenen vid behov. Yenens nuvarande nivå återspeglar inte ekonomiska fundamenta, och fallande USA-räntor ökar spekulativa yenköp, sade han.

"Yenen runt denna nivå förstärker varningar om en möjlig intervention. Det kommer att bli en dragkamp mellan denna varning och penningpolitiska lättnader i USA", sa Yuki Sakasi på Barclays Capital till Bloomberg News.

Från euroområdet väntas på fredagen detaljhandel i december, med en väntad minskning med 1,3 procent i årstakt, och definitivt inköpschefsindex. Det samlade PMI (composite) steg enligt det preliminära utfallet till 50,4 i januari från 48,3 föregående månad.

Från USA kommer under eftermiddagen jobbrapporten för januari, där antalet sysselsatta väntas ha ökat med 140.000. I december steg antalet sysselsatta med 200.000, enligt det preliminära utfallet.

Antalet sysselsatta i privat sektor väntas ha ökat med 160.000 personer, efter en uppgång med 212.000 i december.

Arbetslöshetsnivån väntas ha varit oförändrad på 8,5 procent, medan den genomsnittliga timlönen antas ha stigit med 0,2 procent.

ADP:s mätning tidigare i veckan visade att sysselsättningen i den privata sektorn ökade med 170.000 personer i januari.

Från USA kommer också under fredagen industriorder i december, med en väntad uppgång med 1,5 procent, och ISM inköpschefsindex för tjänstesektorn, som väntas ha stigit till 53,2 i januari från 53,0 föregående månad enligt Bloomberg News prognosenkät.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?