Annons

Europabörser: Fick skjuts uppåt

Europabörserna fick en rejäl skjuts uppåt på eftermiddagen efter stark amerikansk arbetslöshetsstatistik. Sysselsättningen steg mer än väntat, och arbetslösheten gick oväntat tillbaka. 

Vid stängning var Euro Stoxx 50 upp 1,2 procent till 2.507, medan det bredare Bloomberg European 500-indexet steg 1,4 procent till 182,9, med banker och cykliska bolag i topp. DAX steg 1,4 procent, FTSE 100 1,6 procent och CAC 40 1,1 procent.

Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 243.000 personer i januari, den högsta siffran sedan april. Arbetslösheten var 8,3 procent, jämfört med 8,5 procent månaden före.

"Det här är goda nyheter, med ett starkt jobbskapande. Marknaden väntade på det här, och med ett lyft i sysselsättningen vågar investerarna köpa cykliska aktier", sade Arnaud Scarpaci, fondförvaltare vid Agilis Gestion i Paris, till Bloomberg News.

Det företag som gick bäst på Bloomberg European 500-indexet var danska Vestas. Enligt en handlare i Danske Bank ryktades det att utlånade aktier kallats tillbaka.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?