Annons

Stockholmsbörsen: Bred uppgång

Stockholmsbörsen inledde tisdagens handel med en måttlig men bred uppgång, i likhet med de större europeiska börserna. På plussidan återfanns flera av måndagens förlorare, som bankerna och verkstadsbolagen.

Vid 10.15-tiden var OMXS30 0,4 procent upp till noteringen 1.098. Omsättningen var 1,9 miljarder kronor på Stockholmsbörsen medan omsättningen inklusive Chi-X, Burgundy, Turquoise och Bats uppgick till 2,4 miljarder kronor.

På kontinenten steg Euro Stoxx 50 med 0,5 procent. Tyska DAX och franska CAC40 var 0,4 respektive 0,3 procent högre.

Bäst i storbolagsindex OMXS30 gick Electrolux, som steg 2,6 procent till 146,30 kronor. Bolagets amerikanska konkurrent Whirlpool rusade på måndagen nästan 7 procent med stöd av husförsäljningsstatistik som slog förväntningarna. En positivt hållen analysrapport från Cleveland Research talade i samma riktning.

I andra änden av index återfanns SSAB A, som backade 0,2 procent till 69,05 kronor. UBS har sänkt rekommendationen för bolaget till neutral från tidigare köp. Ny riktkurs är 69 kronor (74).

Banksektorn rekylerade upp, med SEB i täten. A-aktien steg 1,1 procent till 49,09 kronor. Handelsbanken A ökade 0,6 procent till 218,70 kronor.

Även verkstadsbolagen tog revansch för måndagens nedgångar. Assa Abloy handlades tidvis åter över 200 kronor och SKF B, Sandvik och Alfa Laval steg alla med 0,4 till 0,6 procent.

I dagens statistikskörd från Sverige märks detaljhandelsförsäljningen, som ökade med 1,5 procent i januari jämfört med samma månad i fjol. Enligt SME Direkts snittprognos väntades en uppgång med 1,2 procent. Även handelsbalansen överträffade analytikernas förväntningar med ett överskott på 11,3 miljarder kronor, mot väntade 4,6 miljarder.

Bland de mindre företagen tappade jordbruksbolaget Trigon Agri 0,6 procent till 7,90 kronor, sedan det redovisat ett resultat efter skatt på minus 3,4 miljoner euro för det fjärde kvartalet (-1,2).

Av bokslutsrappporten framgår att bolaget sitter i långt gångna förhandlingar om att köpa ett storskaligt jordbruk i Ryssland, något som bland annat skulle förbättra logistiken för den övergripande verksamheten betydligt.

Rederiet Transatlantic föll 4 procent efter att ha rapporterat ett resultat efter skatt på minus 194 miljoner kronor för det fjärde kvartalet, vilket kan jämföras med minus 251 miljoner för samma kvartal 2010. Bolaget spår att även det första kvartalet 2012 blir svagt, men att förbättringar kan väntas från med det andra kvartalet.

Lindab klättrade 0,4 procent till 56:25 kronor. Bolaget har köpt SSAB:s paneltillverkningsenhet med en årlig omsättning på 150 miljoner kronor.

Tisdagens uppgång i Europa skedde efter att USA- börserna inlett veckans handel på minus, men repat mod efter hand och stängt i stort sett oförändrade.

I Asien färgades börserna av RAM-minnestillverkaren Elpidas konkurs, det största fallissemanget i Japan på två år. Flera specialiserade teknologibolag backade, medan några av Elpidas huvudsakliga konkurrenter i regionen redovisade stora uppgångar.

På dagens makroagenda återstår bland annat EMU:s barometerindikator och indikator för företagsklimat klockan 11.00 och från Tyskland väntas KPI klockan 14.00. Dagens amerikanska siffror inkluderar order för varaktiga varor klockan 14.30, Redbook detaljhandelsförsäljning klockan 14.55, Case-Shiller husprisindex klockan 15.00 och hushållens konfidensindikator klockan 16.00.

De amerikanska börsterminerna pekade vid 10.15-tiden omkring 0,3 procent upp.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Moderna FörsäkringarAnnons

Med tillgänglighet och kompetens i första rummet

Moderna Försäkringar har under många år utmärkt sig genom exceptionell service och tillgänglighet i kombination med kompetens inom skadehantering. Nu har kvittot kommit på att det hårda arbetet har gett resultat: bolaget tog hem topplaceringar i Svenska försäkringsförmedlares förenings senaste branschundersökning. 

Moderna Försäkringar knep första- respektive andraplatsen i de två undersökningskategorierna. För Kajsa Peedu, affärsområdeschef Företag och Industri, är det goda resultatet en välkommen bekräftelse på att bolagets strategi lönar sig. 

– Eftersom vi inte har några egna säljare utan enbart sysslar med förmedlade affärer är det kritiskt att ha en god relation med förmedlarna. Medan vi förvisso alltid har fått väldigt positiv feedback är det väldigt roligt att vi placerade oss så bra i branschundersökningen. Det ger oss ett kvitto på att vi gör rätt. 

Kräver gott samarbete

I undersökningen fick försäkringsförmedlarna också uppge vilka faktorer de ansåg vara avgörande för att ett försäkringsbolag ska vara framgångsrikt och ett förstahandsval. I slutänden utkristalliserades tre ord: skadehantering, tillgänglighet och kompetens, varav alla tre har varit ledord hos Moderna Försäkringar sedan många år. 

– Skadehantering är något som alla försäkringsbolag sysslar med, men det är när skadan faktiskt inträffar som bolagen skiljer sig åt – våra allra nöjdaste kunder är de som faktiskt har råkat ut för skador. Det är när skadan inträffar som vår viktigaste leverans sker.

För att leverera en bra lösning till slutkunderna behövs dock ett gott samarbete mellan de som hanterar skadorna och de som säljer och prissätter försäkringarna, det vill säga underwriters.

– Tillgänglighet och kompetens hänger ihop. Idag är förväntningarna på tillgänglighet oerhört stora och för att kunna möta kundernas och förmedlarnas krav arbetar vi ständigt på att öka vår redan höga kompetensnivå.

Handplockad expertis

Under de senaste tio åren har Företag & Industri växt från noll till 75 personer, var och en handplockad för sin expertis och sitt engagemang. Detta har lagt grunden för just det nära och personliga arbetssätt som kännetecknar Moderna Försäkringar. 

– Vi är måna om alla som sitter hos oss och det finns en daglig kontakt mellan förmedlarna, kunderna och oss. Förmedlarna känner oss vid namn och vet att var och en av våra medarbetare har både kompetens och mandat att fatta egna beslut och rätt att teckna försäkring. Du som förmedlare ska veta vem du ska prata med och vi ska vara enkla att komma i kontakt med. Direktkontakten mellan förmedlaren och våra underwriters är extremt viktig för oss. Vi är verksamma i en förtroendebransch där man gör affärer med de man litar på och därför har vi valt att vara det personliga alternativet, avslutar hon.

Läs mer om Moderna Försäkringar här

FAKTA OM MODERNA FÖRSÄKRINGAR

Moderna Försäkringar är en utmanare på den svenska försäkringsmarknaden och erbjuder topprankade försäkringar för det moderna företaget och individen. Moderna i Sverige har idag drygt 470 anställda, med en organisation som är indelad i affärsområdena; Privat, Företag & Industri, Affinity, Operations, Garanti, Djur, Bilsport & Mc samt Atlantica. 

 

Mer från Moderna Försäkringar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Moderna Försäkringar och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?