Annons

Råvaror: Oljepriset backar

Priserna på råvaror noterade blandade rörelser på tisdagsmorgonen, där metallerna visade uppgångar medan oljan föll tillbaka något. Vid klockan 8.50 var WTI-oljans förstatermin ned 0,18 dollar till 108,38 dollar per fat och Brent-oljan var ned 0,38 dollar till 123,29 dollar per fat.

"Efterfrågan i USA är svag. West Texas (WTI) och Brent-kontrakten nådde tekniska nivåer, därför såg vi en tillbakagång. Det finns också en bred oro på marknaden att oljepriser på dessa nivåer kommer att leda till efterfrågeförstörelse", sade Michael McCarthy, chefstrateg på CMC Markets Asia Pacific till Bloomberg News.

American Petroleum Institute, API, kommer att släppa sin inofficiella oljelagerstatistik på tisdagskvällen. Inför onsdagens officiella rapport från energidepartementet räknar analytikerna med att råoljelagren ska ha stigit 1,1 miljoner fat förra veckan. Bland produkterna räknar bedömarna med att bensinlagren ska ha stigit med 0,3 miljoner medan destillatlagren spås ha sjunkit 0,5 miljoner fat. Raffinaderiernas kapacitetsutnyttjande beräknas ha varit oförändrat.

Kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor's, S&P, meddelade på måndagskvällen att kreditbetyget för Grekland sänks till "selektiv default".

S&P motiverar betygsåtgärden med den grekiska regeringens retroaktiva införande av så kallade kollektiva åtgärdsklausuler (CAC) i dokumentationen av vissa serier av statspapper den 23 februari.

"Enligt vår mening förändrar Greklands retroaktiva införande av CAC på ett betydande sätt de ursprungliga villkoren för den skuld det berör och utgör en start för vad vi anser vara en stressad skuldrekonstruktion. Enligt våra kriterier utgör förhållandena grund för oss att sänka vårt kreditbetyg för Grekland till SD och vårt betyg på de berörda skuldpapperen till D", skrev S&P.

På London Metal Exchange noterade basmetallerna högre nivåer. Kopparns tremånaderstermin steg 22 dollar till 8.558 dollar per ton, medan zinkterminen ökade 11 dollar till 2.109.

Premien på kopparimport till Kina sjönk för den andra månaden i rad i februari till den lägsta nivån på mer än sex månader.

Avgiften som betalades av importörer över LME-priset noterades på 60 dollar per ton, den lägsta nivån sedan i augusti och kan jämföras med 120 dollar för två månader sedan.

Premien kan agera som en indikator på den kinesiska efterfrågan, och bedömare som Bloomberg News har talat med hänvisar också till de stora kinesiska lagren som en orsak.

Lagren som mäts av Shanghai Futures Exchange låg på över 200.000 ton förra veckan, att jämföra med drygt 50.000 vid början av december. Enligt en rapport av Standard Bank uppgick samtidigt de oförtullade kopparlagren till 450.000 ton, betydligt högre än 200.000 i november.

"Givet den ljumna efterfrågan här (Kina) och det stängda arbitragefönstret har få handelsföretag incitament att importera, förutom de men långsiktiga kontraktförpliktelse", sade Jia Zheng, handlare vid Shanghai East Asia Futures till Bloomberg News.

Spotpriset på guld var upp drygt 7 dollar till 1.775 dollar per uns, medan silverpriset steg med 0,16 dollar till 35,55 dollar per uns.

"Guldet konsoliderar de senaste uppgångarna, och letar efter nästa impuls att stiga över 1.800 dollar, men det verkar inte vara i dag givet marknadssentimentet. Guldet är fast i ett intervall på grund av att dollarstyrkan och Europas pågående kris drar det i olika riktningar", sade Wang Xiaoli, chefstrateg vid Citic Futures till Bloomberg News.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från EurocardAnnons

Slipp utläggskaoset – kom igång enkelt med digitalt system

Utläggen stjäl tid och energi för många företagare. ”Undersökningar visar att digitala verktyg för utläggshantering och korthantering kan minska rapporteringstiden med 60 procent”, säger Gustavo Molano, försäljningschef på Eurocard.
Utläggen stjäl tid och energi för många företagare. ”Undersökningar visar att digitala verktyg för utläggshantering och korthantering kan minska rapporteringstiden med 60 procent”, säger Gustavo Molano, försäljningschef på Eurocard.

Många företag fastnar i tidsödande pappersarbete när de ska hantera sina utlägg.

– Lösningen för de allra flesta är att digitalisera hanteringen, säger Gustavo Molano, försäljningschef på Eurocard.

Läs mer om smidigare betalningar och effektivare uppföljningar 

Borttappade papperskvitton, oklara reseutlägg och krångliga processer för att godkänna.

Utläggshantering är ett gissel för många företag.

”Fastnar i pappershantering”

– Hur företag hanterar sin utläggsrapportering varierar stort. En del företag tenderar att fastna i en manuell pappershantering och behöver helt enkelt digitalisera för att lätta på arbetsbördan, säger Gustavo Molano, försäljningschef på Eurocard.

Enligt en studie som Eurocard gjort tillsammans med Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm kan digitala verktyg för utläggshantering och korthantering minska rapporteringstiden med 60 procent. Därmed frigörs tid och energi som medarbetarna istället kan lägga på företagets kärnverksamhet, vilket förstås är bra för affärerna.

– Det finns redan många välfungerande utläggshanteringssystem på marknaden som kan hjälpa företag att nå just de fördelarna. Många gånger är systemen skräddarsydda för att passa det specifika företaget, säger Gustavo Molano och fortsätter:

– Genom att jobba tillsammans med företagen och dess befintliga system kan vi hjälpa till att skapa unika, sömlösa och integrerade lösningar.

Vinsterna är uppenbara. Vad är det då som hindrar ett företag att ställa om utläggshanteringen till ett automatiserat flöde?

– Många verkar tro att det är svårt och tidskrävande och inte värt mödan. Så de väljer att skjuta på det eller avstå.

Så kommer du igång

Eurocard har tagit fram en lösning, utläggshanteraren, som gör det enkelt för företag att komma igång med att digitalisera sina utlägg: 

– Det är en service som gör det möjligt för företag, som inte har något utläggshanteringssystem, att digitalisera sin process – från betalning till bokföring, förklarar Gustavo Molano.

Det är en webbaserad tjänst där information om företagets alla kortköp samlas och uppdateras i realtid.

– Med utläggshanteraren behöver du ett företagskort från oss och Eurocard Pro-appen. Därefter kan du enkelt börja godkänna transaktioner direkt.

Få koll på utläggen

När du använder Eurocards företagskort för ett utlägg syns betalningen direkt i appen. Du parar ihop kvittot – som du enkelt kan scanna – med rätt transaktion och rapporterar utlägget i appen, där det skickas till den ansvarige för godkännande.

Som chef eller ekonomiansvarig kan du:

• Se vilka utlägg som är rapporterade och som är på väg in.

• Kategorisera och godkänna utlägg; varje köp är redan kopplat till rätt kvitto och du slipper jaga medarbetare för kompletterande uppgifter.

• Enkelt skicka godkända utlägg vidare till företagets ekonomisystem.

Så ersätter ni papperskvitton

Trött på papperskvitton?

Eurocard har också tagit fram ett erbjudande för att hjälpa företag att ersätta papperskvitton med digitala kvitton: Smarta kvitton.

– Bara tänk er, när en anställd gör ett köp skapar handlaren en digital version av kvittot i sitt system. Det digitala kvittot skrivs sedan ut som en analog version, som den anställde sedan måste digitalisera om för att kunna göra sin utläggsrapport. Vilken omväg, säger Gustavo Molano.

Smarta kvitton hjälper företag att ersätta papperskvitton med digitala kvitton. Det gör att den där omvägen istället blir en genväg och det blir lättare för företaget att hävda sig i konkurrensen. En genväg som inte enbart sparar tid och energi, men också pengar.

– Oavsett om företaget är stort eller litet, har ett eget system för utläggshantering eller inte – Eurocards lösningar fungerar för alla företag, säger Gustavo Molano.

Läs mer om smidigare betalningar och effektivare uppföljningar 

Mer från Eurocard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Eurocard och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?