Annons

Räntor och valutor: Svag reaktion på grekisk sänkning

Amerikanska statspappersräntor noterade endast marginella nettoförändringar efter den svenska marknadens stängning på måndagen, efter att ha sjunkit tidigare under dagen i spåren på beskedet att G20 avvaktar med beslut om ytterligare kapital till IMF.

Standard & Poor´s drog till sig uppmärksamhet på måndagskvällen, först genom att sänka betygsutsikterna för den europeiska stödfonden EFSF till negativa och senare, efter USA-marknadernas stängning, sänka betyget för Grekland till "selektiv default" (SD) från tidigare CC.

Beträffande EFSF hänvisar S&P till en bedömning om att de kreditförstärkningar som väntades kompensera för sänkta kreditbetyg i två av de garanterande länderna, Frankrike och Österrike inte kommer att ges från andra garanterande länder. Betyget för EFSF, för närvarande AA+, kan nu sänkas om betygen för något av de länder som garanterar fonden, och som idag har lägst betyget AA+, sänks till under AA+.

Beträffande Greklands betyg hänvisar S&P till den grekiska regeringens retroaktiva införande av så kallade kollektiva åtgärdsklausuler (CAC) i dokumentationen av vissa serier av statspapper den 23 februari.

"Enligt vår mening förändrar Greklands retroaktiva införande av CAC på ett betydande sätt de ursprungliga villkoren för den skuld det berör och utgör en start för vad vi anser vara en stressad skuldrekonstruktion. Enligt våra kriterier utgör förhållandena grund för oss att sänka vårt kreditbetyg för Grekland till 'SD' och vårt betyg på de berörda skuldpapperen till 'D'", skriver S&P.

I snabba kommentarer från såväl Greklands finansdepartement som eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker fastslogs det att S&P:s åtgärd var helt väntad och beaktad i planeringen av den privata sektorns deltagande i Greklandsstödet. Det noteras också att S&P avser att åter höja Greklands betyg när väl skuldbytet i PSI-programmet har genomförts.

De asiatiska marknaderna reagerade negativt på S&P:s Greklandsbesked när handeln inleddes på tisdagen, ledande börsindex öppnade svagt och den japanska yenen stärktes mot andra valutor, men den initiala reaktionen gröptes till stor del ut efter några timmars handel.

"Ratinginstituten bekräftar nu vad marknaden hade väntat i termer av en grekisk default, vilket kan tynga sentimentet något", sade Joseph Capruso, valutastrateg vid Commonwealth Bank i Sydney, till Bloomberg News.

Ett positivt besked kom i form av en oväntad uppgång i den japanska detaljhandeln i januari, handeln steg 4,1 procent jämfört med i december och med 1,9 procent jämfört med januari 2011. Det var långt över de plus 1,0 respektive minus 0,1 procent som väntades enligt Bloomberg News enkät.

Mycket av ökningen förklaras av en kraftig ökning i bilförsäljningen i januari, efter att regeringen återinfört stimulanser för köp av miljöbilar.

I den asiatiska eftermiddagshandeln vände euron uppåt och i tidig Europahandel noteras euron högre mot andra valutor än vid den svenska stängningen på måndagen. Amerikanska statspappersräntor handlas samtidigt obetydligt högre.

Tisdagens USA-agenda bjuder på data över orderingång på varaktiga varor i januari, klockan 14.30, S&P/Case Schillers husprisindex för december, klockan 15.00, samt hushållens konfidensindikator för februari, klockan 16.00.

Enligt Bloomberg News enkäter väntas orderingången ha sjunkit 1,0 procent i januari, oförändrat exklusive transport. Huspriserna i de 20 största städerna väntas ha sjunkit 3,65 procent på årsbasis i december medan hushållens konfidensindikator väntas ha stigit till 63,0 i februari från 61,1 i januari.

På tisdagens Europaagenda riktas blickarna kanske främst mot preliminär-KPI från tyska i februari samt EU- kommissionens konjunkturbarometer för samma månad.

Enligt Bloomberg News enkäter väntas KPI-inflationen i hela Tyskland ha varit oförändrad på 2,1 procent i februari, jämfört med i januari. Konjunkturbarometern för euroområdet väntas ha stigit till 94,0 i februari från 93,4 i januari, indikatorn för tillverkningsindustrin väntas samtidigt ha stigit till -6,9 från -7,2.

I Sverige publicerar SCB handelsnetto, PPI samt detaljhandelsstatistik för januari klockan 9.30. Enligt SME Direkts prognosenkät väntas handelsnettot visa ett överskott på 4,6 miljarder kronor i januari, PPI väntas ha stigit 0,3 procent jämfört med december och sjunkit 0,1 procent jämfört med januari 2011. Detaljhandeln väntas samtidigt ha ökat med 1,2 procent jämfört med januari 2011.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?