Annons

Råvaror: Oljepriset sjunker

Oro för utvecklingen i Iran tillsammans med indikationer om en bättre tillväxt i USA har fått oljepriset att ligga kvar nära de högre nivåer som nåddes i slutet av förra veckan, om än att uppgången gröpts ur något på måndagen. Basmetallerna visar en blandad utveckling med relativt små rörelser medan guldet är lite upp.

"Marknaden har reagerat utifrån uppfattningen att något kommer att hända i Iran vid någon tidpunkt", sa Peter Beutel på Cameronhanover.com till Bloomberg News.

På råoljemarknaden är WTI-oljans förstatermin ned med 0,46 dollar till 109,31 dollar per fat vid klockan 8.00, medan Brent sjunkit 0,85 dollar till 124,62.

Oljepriset steg på fredagen efter att IAEA uppgett att Iran i betydande grad ökat sin produktion av anrikat uran under de senaste sex månaderna och inte lyckats skingra oron för utvecklandet av kärnvapen.

Förra veckans Commitments of Traders-rapport visade att hedgefonder och andra stora aktörer ökat sina nettolånga positioner i olja med 11 procent under sjudagarsperioden som avslutades den 21 februari. Positionerna har därmed ökat med 26 procent på två veckor, den största uppgången sedan i mars 2011, rapporterar Bloomberg News.

Euron handlas på 1,344 mot dollarn, vilket innebär att den ligger nära nivån vid slutet av förra veckan. G20- mötet i helgen konstaterade att det finns positiva globala tecken men att betydande nedåtrisker finns kvar, och att Europa bör stärka sina brandväggar.

På basmetallmarknaden har kopparns tremånaderstermin sjunkit 25 dollar till 8.505 dollar per ton.

"Det finns oförutsägbara hinder för att lösa Europas skuldkris, och det kommer att dämpa efterfrågan på metallen. Men ett bredare rally i råvarorna kan ha en positiv spillover- effekt på kopparn på kort sikt", sa Xiong Dabiao på Minmetals Futures till Bloomberg News.

Bland övriga metaller har nickel stigit 25 dollar till 20.200, medan aluminium sjunkit 9 dollar till 2.318.

På ädelmetallmarknaden har guldet stigit drygt 1 dollar till cirka 1.774 dollar per uns, medan silver stigit 0,08 dollar 35,47.

Guldinnehav i börshandlade produkter nådde en ny rekordnivå i förra veckan, och placerare har höjt sina nettolånga positioner enligt statistik från Commodity Futures Trading Commission.

"Efterfrågan på guld är definitivt robust, med bevis från ETF-innehav och CFTC-data. Investerarsentimentet är vad som kommer att fortsätta att driva guldet och händelserna i Europa kommer att hålla investerare i rörelse på kort sikt", sa Sun Yonggang på Everbright Futures till Bloomberg News.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Advokatfirman WåhlinAnnons

Advokatfirman Wåhlin erbjuder heltäckande och situationsanpassad affärsjuridisk rådgivning

Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.
Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.

Anrika Advokatfirman Wåhlin har fokuserat på affärsjuridik sedan 1964, vilket har resulterat i en byrå med en unik bredd i sin kompetens. I kombination med ett kreativt och dynamiskt arbetssätt, gör detta Wåhlin till en skicklig och heltäckande affärsjuridisk rådgivare.

Wåhlin skiljer sig från konkurrenterna på mer än ett sätt; förutom att byrån har en stark kultur med nära koppling till klienterna, präglas verksamheten också av stor tilltro till medarbetarna som utgörs av i princip lika många kvinnor som män. Kvinnorna återfinns även bland delägarna och i byråns styrelse. För partnern Fredrika Hörlin är detta en avgörande faktor i byråns framgång. 

– Eftersom vi har full tillit till hela vår personal, har var och en av oss – även vi delägare – insikt i uppdragen och direktkontakt med beslutsfattarna hos våra klienter. För att kunna leverera rätt råd i rätt tid är vi kreativa, professionella och situationsanpassade.

Flexibelt angreppssätt en tillgång

Byråns flexibla angreppssätt är en stor tillgång i den ofta föränderliga affärsjuridiken och utgör också en viktig resurs i vad gäller att stötta klienter under olika utvecklingsprocesser. Jonas Holmstedt, byråns Managing partner, ansvarar för Wåhlins engagemang i Interlaw, ett internationellt nätverk av oberoende advokatbyråer. Han betonar att metodiken också har varit mycket värdefull under den rådande pandemin.

– Andreas Magnusson som ansluter till byrån som delägare den 1 september, betonar vikten av omvärldsanalys. I framtiden kommer vi att se på historien i termer av före och efter Covid-19. Därför är det en utveckling vi följer noga för att snabbt kunna hantera nya omständigheter; situationen kan visa sig vara en utmaning för många ägarledda bolag.  Som affärsjurister utgör vi en omfattande del av ledningens och ägarnas omvärldsbevakning både vad gäller juridiska och branschspecifika frågor.

Ger stöd i komplexa frågor

Den rådande situationen har ställt höga krav på digitaliserade arbetssätt och rutiner, men Wåhlin har stått väl rustat för att både själv möta de förändrade förutsättningarna och för att vara en komplett rådgivare kring de nya villkor som pandemin har medfört. I kriser ökar tvisterna och byrån har ett stort team som arbetar med tvistefrågor, särskilt inom det entreprenadrättsliga området.

– Genom att Wåhlin lyckats skapa en arbetsmiljö med balans mellan trivsel och lönsamhet har vi kunnat handplocka medarbetare med unik kompetens. Detta är vår största styrka, avslutar Managing partner Jonas Holmstedt.

Läs mer om Advokatbyrån Wåhlin här www.wahlinlaw.se  

FAKTA OM ADVOKATBYRÅN WÅHLIN

Wåhlin är en affärsjuridisk advokatbyrå som etablerades i Göteborg 1964. För att kunna erbjuda rätt kunskap till våra klienter har vi medarbetare olika specialkompetenser och vårt team  varierar från case till case. Byrån har kontor i Göteborg, Stockholm, Malmö och Helsingborg, och utmärker sig bland annat genom sitt starka jämställdhetsarbete. 

 

Mer från Advokatfirman Wåhlin

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Advokatfirman Wåhlin och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?