Annons

Räntor och valutor: Euron tappar

Europaräntorna sjunker något på måndagens förmiddagshandel, samtidigt valuta- och aktiemarknaderna uppvisar rörelser som pekar mot lägre riskaptit. Marknaden inväntar nu onsdagens resultat av upplåningen i ECB:s treårsrepa.

Den tyska tioåriga statsobligationsräntan noteras vid klockan 11.35 2 punkter lägre till 1,87 procent, jämfört med fredagens svenska stängning. Den svenska motsvarigheten är samtidigt ned 1 punkt till 1,90 procent.

"Vi har en del positiva faktorer för riskaptiten, där ECB:s auktion väntar, men vi har också en del faktorer som kommer att förhindra riskaptiten från att förbättras skarpt", sa Patrick Jacq, strateg vid BNP Paribas till Reuters.

Resultatet av upplåningen i treårsrepan publiceras på onsdagsförmiddagen, och enligt en enkät genomförd av Reuters tror ekonomer att bankerna kommer ha lånat 492 miljarder euro, något mer än de 489 miljarder som lånades strax innan jul.

På Commerzbank räknar man att upplåningen kommer att landa på 500 miljarder euro, men att det inte kommer att få någon betydande påverkan på risktillgångar.

"Vi väntar oss inte någon betydande uppstuds i risktillgångarna om inte tilldelningen kommer in betydligt över prognos - säg 800 miljarder euro", skrev banken i ett marknadsbrev.

För svensk del inkom statistik som bland annat visade att finansinstitutens utlåning till hushåll steg 5,1 procent i januari jämfört med samma månad 2010. Det var den 16:e månaden i rad som ökningstakten bromsade in. Samtidigt uppgick penningmängdstillväxten, mätt som M1, till 3,2 procent medan M3-ökningen var 8,8 procent.

"Hushållens kredittillväxt bromsade in något mindre än vad vi räknade med i januari. Kredittillväxten har minskat gradvis sedan början av 2010 i spåren av stigande bostadsräntor. Vidare går avmattningen i kredittillväxten hand i hand med den tröga trenden i huspriser de senaste månaderna", skriver Nordea i en kommentar.

Nordea menar att den lägre kredittillväxten välkomnas av Riksbanken, även om den kanske skulle uppskatta en mer uttalad nedgång.

"Men kredittillväxten borde för närvarande inte vara något stort orosmoment för Riksbanken", skriver Nordea.

Reaktionerna efter G20-mötet i helgen var varit små. G20 uppgav efter mötet att det finns positiva tecken globalt men att allvarliga nedåtrisker kvarstår. G20-länderna är redo att bidra med mer resurser till IMF, men först måste Europa stärka sina egna brandväggar.

Frågan hamnar i praktiken hos Tyskland, som i helgen upprepade motståndet mot utvidgade stabilitetsfonder.

OECD-chefen Angel Gurria talade i helgen om att skapa "alla brandväggars moder". Robert Bergqvist på SEB skriver i bankens morgonbrev att om man slår samman EFSF, ESM, bidrag från tillväxtländer och EU samt IMF:s nuvarande resurser skulle man kunna skapa en brandvägg uppåt 2.000 miljarder dollar.

Han konstaterar att Tyskland kommer att få ge sig när G20 tar beslut i anslutning till IMF/Världsbankens vårmöten i april, vilket kan bekräftas redan i slutet av veckan i samband med EU-toppmötet 1-2 mars.

Financial Times rapporterar att det kan finnas tecken på att den tyska positionen håller på att mjukna, och företrädare för andra G20-länder uppgav att det fanns flexibilitet i den tyska positionen.

EU-ledarna väntas först fokusera på att få igenom det andra stödpaketet för Grekland. Tyska Bundestag håller en omröstning om detta på måndagen, med resultat senare i eftermiddag, och sedan följer omröstningar i bland annat Finland och Nederländerna i veckan.

Även ECB publicerade på måndagen data över penningmängdstillväxten och kredittillväxten. Enligt centralbanken steg M3 i euroområdet med 2,5 procent i årstakt i januari, en betydande accelerering från 1,5 procent månaden innan. Ökningstakten för privata krediter uppgick samtidigt till 1,1 procent i januari, upp från 1,0 procent i december.

Commerzbank ser positivt på statistiken, och anser att den till viss del signalerar att ECB:s treårsrepa har haft den önskade effekten på kreditutbudet.

"Även om ECB troligen inte känner sig bekväm med dessa siffror, kommer centralbanken sannolikt inte överväga ytterligare okonventionella penningpolitiska åtgärder på kort sikt", skriver Commezbank.

Yenen har under förmiddagen stärkts till 80,6 mot dollarn, från 80,7 vid fredagens svenska stängning. Yenen nådde under förmiddagen den starkaste nivån på nio månader mot dollarn.

"Det finns en stor risk för att Grekland kommer att ställa in betalningarna som Moody's säger. Osäkerheten leder till aktieförluster och en del köp av yen på grund av dess traditionella riskskyddskaraktär, eftersom den har sålts av för aggressivt", sadMarito Ueda vid FX Prime till Bloomberg News.

Euron har tappat till 1,341 från 1,345 mot dollarn. Kronan har i sin tur försvagats 2 öre till 6,58 mot dollarn medan den i princip är oförändrad på 8,82 mot euron.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?