ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Här är Di:s välkomstpresent till prinsessan Estelle

Di:s Martin Blomgren fick i uppdrag att plocka ihop tio aktier till ett sammanlagt värde av 100.000 kronor till en välkomstpresent till den nyfödda prinsessan. Varje år på Estelles födelsedag ska aktiekorgen ses över och på hennes 18-årsdag är tanken att prinsessan ska få skänka pengarna till ett välgörenhetsprojekt som hon själv väljer.

Den gyllene framgångsregeln på börsen är att vara långsiktig och att börja spara i tid. Di har därför sammanställt en långsiktig aktieportfölj åt den nyfödda prinsessan.

Ambitionen med portföljen är att den på prinsessans 18-årsdag ska ha växt till sig rejält utan särskilt högt risktagande. Som självpåtagna rådgivare åt en svensk tronarvinge tycker vi att det är naturligt att fylla portföljen med aktier i svenska företag. Den bredd som finns både geografiskt och branschmässigt bland bolagen på Stockholmsbörsen innebär trots allt att utbudet är tillräckligt stort.

Den långa horisonten gör att vi vill ha hyfsat stora bolag som har visat att de har en uthållig affärsmodell och vi fokuserar på kvalitet snarare än på ett tillfälligt lågt pris. Visst är det roligare att köpa billigt än dyrt men vi vill ha gräddan av börsens bolag, och det kostar.

Tio aktier är en ganska koncentrerad portfölj men vi anser att riskspridningen är fullt tillräcklig, bland annat eftersom vi medvetet har valt bort bolag där det finns onödigt stor risk för att teknikskiften eller patentutgångar ska radera stora värden. Det är kort och gott en samling företag som vi tror kommer att stå sig i alla väder, även om vår avsikt är att följa upp portföljen årligen vid prinsessans födelsedag och vid behov göra förändringar.

Assa Abloy
Låsjätten Assa Abloys stora eftermarknad och höga inträdesbarriärer är en trygghet. Med en ökad förvärvstakt, många nya produkter på väg ut och en vilande potential i bättre nyförsäljning tror vi att bolaget kan stå inför ett par riktigt bra år.

Atlas Copco
Atlas Copcos borriggar, kompressorer och industriverktyg finns överallt i världen och finanskrisen visade att det här är ett av den globala verkstadsindustrins mest välskötta bolag. Höga marginaler, en kapitalsnål affärsmodell och en vilja att alltid, alltid förbättra sig är några nycklar till framgången.

Alfa Laval
Separator- och värmeväxlarbolaget Alfa Laval har en klockren exponering mot de megatrender som väntas driva den globala efterfrågan de kommande decennierna. Det handlar om ett ökat fokus på energieffektivitet, på miljön och på förädlade livsmedel. Alfa Laval har också en av börsens bästa geografiska exponeringar med mer än hälften av intäkterna från tillväxtländer.

Handelsbanken
Det kan hända en hel del i banksektorn på 18 år för att uttrycka sig försiktigt. Men är det en svensk bank som står när de andra faller så är det Handelsbanken, vilket både den svenska krisen i början på 1990-talet och den färska finanskrisen har visat. Låg risk och bra direktavkastning  ja tack.

H&M
Börsens gigant H&M har liksom många andra klädkedjor ett besvärligt år bakom sig och värderingen är hög. Samtidigt är det synnerligen välskött bolag med mycket tillväxtpotential kvar. Med en skuldfri balansräkning och en attraktiv direktavkastning som säkerhetsnät vågar vi ändå ta med klädjätten i portföljen.

Lundbergs
Fredrik Lundberg är långsiktigheten personifierad och hans investmentbolag Lundbergs har över tiden slagit Stockholmsbörsen på fingrarna trots en låg risknivå. Genom att ta med Lundbergs i portföljen får vi in ett stort fastighetsinslag och dessutom lite extra riskspridning.

Ratos
Ratos har under vd:n Arne Karlssons ledning styrts om från traditionellt investmentbolag till ett riskkapitalbolag med främst onoterade innehav och avkastningen har varit fantastisk. I april tar Susanna Campbell över vd-posten men strategin ligger fast och förutom ett tjugotal intressanta onoterade företag är den offensiva utdelningsstrategin ett stort plus.

Securitas
2011 var inte roligt för bevakningsjätten Securitas men vi tror på lite bättre tider framöver. Det här är ingen tillväxtraket men ett kapitalsnålt bolag med bra direktavkastning och förhållandevis låg risk gör sig bra i portföljen.

SCA
Skogs- och pappersföretaget SCA:s köp av Georgia-Pacifics mjukpappersrörelse i Europa och försäljning av förpackningsrörelsen innebär att vi sannolikt bara kommer att använda prefixet Hygienföretag när vi pratar om SCA i framtiden. Resan mot ett större hygienbolag har börjat och förhoppningsvis även resan mot den högre värdering som dessa bolag har i förhållande till traditionella skogs- och pappersföretag.

Volvo
Ett ökat transportbehov driver efterfrågan på lastbilar globalt sett och de enorma krafter som urbaniseringen i tillväxtländerna släpper lös skapar ett stort behov av anläggningsmaskiner. Volvo är en ledande tillverkare på båda områdena och bolagets lägstanivå vad gäller lönsamheten är på väg upp.

Tyck till