Annons

Råvaror: Oljepriset backar något

Priserna på råvaror sjönk tillbaka något på torsdagmorgonen, även om rörelserna var måttliga.

På råoljemarknaden sjönk WTI-oljans förstatermin 0:28 dollar till 106:00 dollar per fat vid klockan 8.50, medan Brent tappade 0:43 dollar till 122:74.

Fler och fler länder verkar medverka direkt eller indirekt i sanktionerna mot Iran, och så sent som på torsdagsmorgonen rapporterade Nikkei business daily att Japan, Irans näst största exportland, kan komma att minska sin oljeimport från Iran med 20 procent för att undvika sanktioner från USA.

Enligt tidningen kommer Japan och USA nå en överenskommelse i slutet av februari om hur Japan kan minska sitt beroende av iransk olja för att slippa sanktioner Japans finansiella institutioner som gör affärer med Irans centralbank.

Japanska regeringstalesmannen Osamu Fujimura bekräftade att Japan och USA troligen kommer att nå en överenskommelse i februari, men ville inte kommentera frågan om regeringen hade satt ett specifikt mål för minskningen av importen.

Även i Kina kan importen av olja bli upp till 20 procent lägre under 2012 än under 2011, men på grund av andra omständigheter. I tisdags rapporterade Reuters med hänvisning till industrikällor att den lägre importen i huvudsak skulle bero på den skarpa nedgången som redan har skett under det första kvartalet på grund av en dispyt om prissättningsvillkoren i det nya kontraktet, som förra veckan tecknades "i princip".

Också Indien kan komma att minska importen betydligt under 2012.

På onsdagskvällen rapporterade American Petroleum Institute, API, att lagren av råolja i USA steg med 3,6 miljoner fat förra veckan. Förväntningarna inför torsdagens officiella rapport ligger på en ökning med 1,35 miljoner fat.

Bland produkterna steg bensinlagren med 0,3 miljoner fat, i linje med torsdagens förväntningar, medan destillatlagren ökade 0,6 miljoner (väntat -1,3).

Bland basmetallerna på London Metal Exchange noterade kopparn en nedgång om 10 dollar till 8.425 dollar per ton, medan zink minskade 13 dollar till 2.054.

"Marknaden omvärderar Grekland om omvärderar risk generellt. Det borde vara fler tecken på en europeisk inbromsning, men det borde inte komma som någon stor överraskning", sade Nick Trevethan, senior råvarustrateg vid Australia & New Zealand Banking Group till Bloomberg News.

På ädelmetallmarkanden noterade guldet en nedgång med 3 dollar till 1.773 dollar per uns, efter att ha stigit med 18 dollar på onsdagen till den högsta nivån sedan 15 november.

"Du har förluster på andra marknader så du kanske har en del investerare som säljer guld för att motverka de förlusterna. Vi ser en del motstånd; vi ser inte att priserna kommer att stiga tillbaka till nivåerna i september", sade Alexander Knight vid National Australia Bank.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?