Annons

Råvaror: Ädelmetallerna blir dyrare

WTI-oljan fortsatte stiga på torsdagen och klättrade för första gången sedan maj 2011 över 107 dollar per fat-gränsen. Brentoljan gick dock tillbaka något, och gapet mellan de två minskade därmed något. Kopparn gick också tillbaka något medan övriga basmetaller visade en blandad utveckling, och ädelmetallerna gick upp.

På råoljemarknaden var WTI-oljans förstatermin upp med 0,73 dollar till 107,02 dollar per fat strax efter klockan 18.30, medan Brent minskade 0,15 dollar till 122,74.

Drivande för uppgångarna i WTI-oljan var bland annat starka jobbsiffror i USA, med det lägsta antalet sökande av arbetslöshetsunderstöd på fyra år. Även det tyska IFO- indexet, som mäter klimatet i näringslivet, kom in starkt - 109,6 i stället för väntade 108,8 för februari. Dessförinnan gick oljepriset dock ned; då på uppgifter om den lägsta efterfrågan på 14 år på bränsle i USA.

"Alla studerar fortfarande makroekonomiska data. Det tyska näringslivsklimatindexet och andra data ger folk förevändningar för att vara optimistiska", sade Tom Bentz, chef vid BNP Paribas Prime Brokerage i New York, till Bloomberg News.

Även situationen i Iran tillskrevs en del av oljeprisuppgången. Enligt ett marknadsbrev från Commerzbank är det inte troligt att landet kommer att göra några medgivanden i atomenergidispyten i närtid.

Fler och fler länder verkar medverka direkt eller indirekt i sanktionerna mot Iran, och så sent som på torsdagsmorgonen rapporterade Nikkei Business Daily att Japan, Irans näst största exportland, kan komma att minska sin oljeimport från Iran med 20 procent för att undvika sanktioner från USA.

Även i Kina kan importen av olja bli upp till 20 procent lägre under 2012 än fjolåret, men på grund av andra omständigheter. Också Indien kan komma att minska importen från Iran betydligt under 2012. Efter ett möte med Saudiarabiens vice oljeminister meddelade Indiens motsvarighet att han har fört diskussioner om att köpa ytterligare 100.000 fat per dag från Saudiarabien.

Saudiarabiens vice oljeminister sade i sin tur att landets huvudmål att är hålla oljemarknaden välförsedd, och att produktionen för närvarande uppgår till 9,8 miljoner fat per dag, med en reservkapacitet på 2,5 miljoner.

På onsdagskvällen rapporterade American Petroleum Institute, API, att lagren av råolja i USA steg med 3,6 miljoner fat förra veckan. Förväntningarna inför torsdagens officiella rapport låg på en ökning med 1,35 miljoner fat, men utfallet blev en ökning på 1,6 miljoner fat. WTI-oljan befann sig i en stigande fas när detta meddelades, och ökningen fortsatte.

På ädelmetallmarkanden noterade guldet en uppgång med mer än 11 dollar till 1.787 dollar per uns samtidigt som dollarn sjönk. Detta efter att ha stigit med 18 dollar på onsdagen till den högsta nivån sedan 15 november.

Silvret steg 1,09 dollar till drygt 34,35 dollar per uns, och handlades högre än på 15 veckor.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?