Annons

Räntor och valutor: Euron vinner mark

Räntorna i Europas kärnländer inleder med små förändringar på torsdagen. Tyska räntor handlas 1-3 punkter lägre jämfört med svensk stängning på onsdagen, medan räntorna i periferin stiger.

Svenska räntor sjunker svagt medan kronan har stärkts 1 öre mot dollarn och men tappat 1 öre mot euron.

På torsdagens agenda står för svensk del KI- barometern. Hushållens förtroendeindikator, CCI, väntas ha stigit till +0,1 i februari från -1,3 föregående månad, medan industrins förtroendeindikator väntas stiga till -12 från - 14.

I riksdagen redogör Riksbankschef Stefan Ingves för penningpolitiken inför finansutskottet.

SEB skriver i sitt morgonbrev att svenska ekonomiska data kommer vara av blandad karaktär under våren, men överlag bör utvecklingen bekräfta Riksbankens senaste prognoser för tillväxt och inflation.

"Därför har vi också reviderat vår prognos och vi tror Riksbanken stannar kvar på 1,50 procent i reporänta i april. Givet låg tillväxt/lågt resursutnyttjande tror vi ändå Riksbanken kommer att sänka reporäntan med 25 punkter i juli. Huspriserna blir en viktig faktor för Riksbankens räntebeslut framöver", skriver SEB.

Från Tyskland kommer IFO-index, som väntas ha stigit till 108,8 i februari från 108,3 föregående månad, enligt Bloomberg News prognosenkät.

EU-kommissionen släpper en interimsprognos, som denna gång täcker samtliga EU-länder. I höstprognosen spåddes en BNP-tillväxt på 0,5 procent i euroområdet i år, och Il Sole 24 Ore rapporterar om en nedrevidering till -0,3 procent.

På valutamarknaden har euron stärkts till 1:328 mot dollarn, medan yenen stärkts något till 80:15 mot dollarn.

"Om världen är ok och vi får se bra tillväxtindikatorer så kan dollarn försvagas eftersom vi vet att det finns mycket likviditet där ute. Nu när vi fått Grekland ur vägen så kan marknaden åter börja fokusera på fundamenta", sade Khoon Goh, valutastrateg på ANZ National Bank, till Bloomberg News.

I helgen ska finansministrar och centralbankschefer inom G20 ha ett möte i Mexiko, och frågan om resurserna för krishantering kommer att vara ett av ämnena.

Ekonomikommissionär Olli Rehn sade på onsdagen att Europa bör använda den tillfälliga stabilitetsfonden EFSF och den permanenta fonden ESM parallellt. Den tyska regeringen är fortsatt emot denna lösning, eller ett expanderat ESM.

Storbritanniens finansminister George Osborne och Japans dito Jun Azumi skriver i en gemensam debattartikel i Financial Times att IMF:s resurser inte kan bli ett substitut för Europa att vidta egna åtgärder för att stötta sin valuta.

IMF:s uppfattning är att den största risken för den globala tillväxten är krisen i euroområdet. Euroländerna har gjort framsteg men mer behöver göras för att nå en uthållig lösning. Japan och Storbritannien är redo att spela sin roll för de globala ansträngningarna om vissa villkor är uppfyllda.

De anser att det inte ska bli några nya instrument eller fonder som är specifika för euroområdet, samtidigt som de nya ytterligare resurserna bör komma från en rad olika länder.

"Avgörande är att IMF-resurser inte kan vara ett substitut för ytterligare åtgärder från euroområdet för att stötta sin valuta. Euroområdet måste öka resurserna i sina brandväggar så marknaderna kan vara säkra på att de kan reagera vid behov", skriver finansministrarna.

Lael Brainard, statssekreterare för internationella relationer vid det amerikanska finansdepartementet, var inne på samma linje. Hon sade på onsdagen att G20 bör diskutera ytterligare resurser för IMF först efter att Europa beslutat sig för sina finansiella brandväggar.

"IMF bör fortsätta att spela en konstruktiv roll i Europa men IMF-resurser kan inte ersätta en stark och trovärdig europeisk brandvägg i respons. Jag är säker på att när Europas respons blir tydlig så kommer G20 att kunna bedöma IMF:s resurser", sade hon.

Hon sade att en fortsatt diskussion om ytterligare resurser till IMF bör följa efter EU-ledarnas bedömning av kapaciteten i brandväggarna vid EU-toppmötet den 1-2 mars.

Enligt tidningen Asahi Shimbun överväger Japan att bistå IMF med ytterligare 50 miljarder dollar men först efter att bilden klarnat om vad andra länder är redo att bidra med.

USA-räntorna har i stort gått sidledes, med den tioåriga statsobligationen 1 punkt ned till 2,02 procent jämfört med svensk stängning på onsdagen.

Från USA kommer under eftermiddagen nyanmälda arbetslösa, som väntas ha stigit med 7.000 till 355.000 förra veckan. Dessutom kommer FHFA:s husprisindex.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?