Annons

Europabörser: EU-prognos tynger marknaden

Europabörserna gick blandat under torsdagen. Börserna tyngdes av EU-kommissionens prognos för tillväxt i BNP under 2012, som har reviderats ned. För EMU sänktes prognosen till minus 0,3 procent, att jämföra med den tidigare prognosen om plus 0,5 procent.

EU-länderna totalt väntas ha stillastående utveckling i BNP, vilket kan jämföras med tidigare prognos om plus 0,6 procent tillväxt. I rapporten uppgavs det att EU väntas uppleva en stagnerande BNP under 2012 samtidigt som euroområdet kommer genomgå en mild recession.

De ledande indexet för Londonbörsen, FTSE-100 adderade 0,4 procent på torsdagen och leddes av bankerna med Royal Bank of Scotland i spetsen.

RBS presenterade delårsrapport för fjärde kvartalet och en nettoförlust om 1,99 miljarder pund för helåret. Resultatet tyngs framför allt av investment bankverksamheten. Optimism återfanns dock i uttalanden inför resultatet för 2012 och aktien adderade 5,1 procent.

George Osborne, finansminister i Storbrittanien sade att resultat visade att banken "städar upp röran efter den största räddningsaktionen för banker i historien".

Gruvbolagen återfann också mark under torsdagen med Rio Tinto upp 0,8 procent och Vedanta Resources som backade kraftigt på onsdagen återfann 4 procent.

Värre gick det för banksektorn i Tyskland där Commerzbank tappade 6,6 procent efter att man meddelat att man planerar att stärka det egna kapital med 1 miljarder euro, detta samtidigt som banken rapporterade en ökning om 23 procent i vinst för fjärde kvartalet.

Vidare satte Deutsche Telekom press börsen efter man redovisat en treprocentig minskning i rörelseresultat för 2011 och utsikter om ytterligare minskning under 2012. Aktien tappade 3,0 procent.

Biltillverkarna satte också press på index med Daimler ned 1,9 procent och BMW ned 3,1 procent.

Hela bilsektorn gick svagt på EU-kommissionens prognos, så även i Paris där Peugeot tappade 2,6 procent och Renault 2,4 procent. Bilsektorns utveckling anses bland många vara en viktig indikator på global tillväxt.

Vidare i Frankrike rapporterade en av storbankrerna, Credit Agricole siffror för fjärde kvartelet 2011 som innebar en större förlust än marknaden väntat sig.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?