Annons

Stockholmsbörsen: Swedish Match mot strömmen

Stockholmsbörsen tappade något mer än Europas ledande handelsplatser på onsdagen. Rapporterande Swedish Match höll dock fanan högt och gick mot strömmen.

"Börsutvecklingen har präglats av vinsthemtagningar, det var kortsiktigt överköpt tekniskt. Det grekiska paketet ger en ursäkt att plocka hem vinst", sade Esbjörn Lundevall, chef på SEB Aktiehandel, till Nyhetsbyrån Direkt.

OMXS30 stängde 0,9 procent lägre på noteringen 1.096,1. Omsättningen var 16,0 miljarder kronor på Stockholmsbörsen medan omsättningen inklusive Chi-X, Burgundy, Turquoise och Bats uppgick till 21,3 miljarder kronor.

Swedish Match rörelseresultat för det fjärde kvartalet nådde i stort sett upp till marknadens förväntningar, med stöd av en något starkare försäljning än väntat. Marginalen var dock något lägre än väntat inom bolagets snusdivision. Utdelningen om 6:50 kronor överraskade positivt och aktien stängde 2,2 procent högre på 247 kronor.

"För det första är det väl att börsen är ner och då brukar Swedish Match vara upp. Sedan är väl bolaget lite mer optimistiskt om volymerna för massmarknadscigarrer i USA 2012 än vad folk hade trott. Att de även är rätt så optimistiska för snusmarknaden i Skandinavien kan nog lyfta lite också", säger en bolagsanalytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Mot strömmen bland storbolagen gick även HM B, Getinge B SCA B och Skanska B, som samtliga noterades för uppgångar.

Nokia stängde 0,3 procent lägre. UBS har adderat bolagets aktie till listan över "Most Preferred Tech Stocks". Ericsson B tappade samtidigt 2,9 procent till 64:70 kronor.

Volvo rapporterade att koncernens totala leveranser av lastbilar ökade med 2 procent i januari, jämfört med samma period förra året. Volvo B tappade 2,6 procent till 96:65 kronor. Scania B stängde 0,5 procent lägre till 129:70 kronor.

Alliance Oil slog med råge vinstförväntningarna enligt SME Direkts konsensusprognos för det fjärde kvartalet. Även intäkterna kom in över förväntan. Aktien steg 0,2 procent.

Lundin Petroleum stängde 2,6 procent lägre medan Lundin Mining var ned 1,0 procent inför sin rapport sent på onsdagen.

Concentric visade också upp ett resultat och en försäljning som var något starkare än analytikerprognosen. Bolaget uppgav att orderingången under det fjärde kvartalet indikerar att koncernens underliggande försäljningsaktiviteter kommer att hålla i sig under det första kvartalet 2012. Aktien stängde oförändrad på 54:50 kronor.

"Både Alliance Oil och Concentric uppvisade bra resultat. Concentric tappar lite mer än en börsen i rekylen och man kan tänka sig att det fanns inofficiella förväntningar då bolaget slog konsensusprognosen. Men rapporten var bra och det är ett solitt bolag, varför dagens nedgång kan ge ett bra tillfälle att köpa aktien, trots den starka utvecklingen inför", sade Esbjörn Lundevall till Nyhetsbyrån Direkt.

På makrofronten visade ett snabbestimat över euroområdets samlade inköpschefsindex (Composite PMI) en nedgång till 49,7 i februari, jämfört med 50,4 föregående månad, och en väntad smärre uppgång till 50,5. Den tyska industrins inköpschefsindex noterades till 50,1, jämfört med 51,0 månaden före, här väntades en uppgång till 51,5.

"Den tyska PMI-siffran var lite av en besvikelse. I morgon väntar den tyngre IFO-index från tyskt håll som är en av de viktigaste makroindikatorerna för Stockholmsbörsen", sade Esbjörn Lundevall inför torsdagens börs.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?