Annons

Råvaror: Oljepriser åt olika håll

Råvarupriserna sjönk tillbaka under onsdagen efter att inköpschefsindex i euroområdet och Kina pekat på fortsatta inbromsningar i respektive ekonomier. Fortsatta frågetecken för den globala oljetillgången råder även till följd av Irans kärnenergiprogram.

På råoljemarknaden sjönk WTI-oljans förstatermin 0:41 dollar till 105:84 dollar per fat vid klockan 18.30, medan Brent ökade 1:08 dollar till 122:74.

Den kinesiska tillverkningsindustrin kan komma att minska i omfattning för fjärde månaden i rad i februari efter att ett preliminärt index som mäter detta kom in på 49,7, vilket är under den gräns, 50, som går mellan tillväxt och kontraktion.

Därtill kom en separat rapport från Londonbaserade Markit som visade att den europeiska produktionen av såväl tjänster som produkter sjönk oväntat.

Allt detta fick kopparterminen att ta ett steg tillbaka efter att ha blivit 12 procent dyrare hittills i år.

"Detta slags nyheter skapar viss oro. Marknaderna har helt enkelt gått lite väl snabbt fram i att skapa sig förväntningar relativt verkligheten", sade James Dailey, fondförvaltare i Pennsylvania, i ett mail till Bloomberg News.

På oljefronten meddelade FN:s internationella atomenergiorgan IAEA att de vid sitt besök i Iran i måndags och tisdags inte fick tillträde till militärbasen Parchin, där IAEA misstänker att Iran genomför atomforskning. En iransk militär sade i sin tur att Iran kommer att överväga förebyggande åtgärder om landet hotas. Israel och USA har sagt att alla möjligheter står till buds för att hindra att Iran skaffar kärnvapen. Iran vidhåller att dess kärnprogram har ett energipolitiskt syfte.

Mot denna bakgrund har Goldman Sachs publicerat en rapport där bankens kunder får rådet att investera i Brentkontrakt för juli 2012 för att dra fördel av de stigande priserna. Brent steg också under tisdagen, och handlas nu i nästan 123 dollar per fat.

Guldet noterade tillbakagångar i takt med att dollarn steg, något som skedde efter ovannämnda svaga europeiska tjänste- och produktionssiffror.

"Den inledande euforin har lagt sig och nu börjar folk bli mer skeptiska till nödhjälpsplanen mot Grekland", sade Sterling Smith, analytiker vid Country Hedging i St Paul, Minnsota, till Bloomberg News.

Slutligen noterade bomullen ovanligt stora nedgångar efter spekulationer om att det globala produktionsöverskottet kommer att bli större än vad som tidigare antagits till följd av en ökande indisk produktion. Indien är världens näst största bomullsproducent.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?