Annons

USA-börserna: Avslut runt nollan

Efter att tre gånger ha varit uppe och nosat på 13.000-nivån stängde New York-börsen endast lätt upp efter att den sista timmen ha handlats kring nollstrecket på tisdagen. Sluthandelns tillbakagång föregicks av uppgångar på mer än 2 dollar i WTI-oljan och Brent-olja för mer än 121 dollar fatet, något som fick framför allt transport- och konsumentbolag att ta stryk på New York-börsen.

Dow Jones Industrial Average stängde 0,1 procent upp på 12.967, och S&P 500 stängde lika mycket upp på 1.362. Nasdaq Composite var ned 0,1 procent på 2.949. Omsättningen uppgick till 780 miljoner aktier på New York-börsen och till 1,8 miljarder aktier på Nasdaq.

Att räddningspaketet för Grekland hade hunnit komma på plats sedan New York-börsen senast var öppen i fredags - det var helgdag i USA på måndagen - hade ingen större effekt på börshumöret, men de nedgångar som noterades på tisdagen i Europa undveks i alla fall.

Kommentarerna från marknaden om Greklandspaketet var försiktigt avvaktande:

"Det grekiska räddningspaketet håller hjulen kvar på bussen och resan är nu lite mer bekväm, men det löser inte problemen på sikt. Dessutom har den amerikanska marknaden sträckt på sig en del, och after uppgången hittills i år skulle en liten paus inte överraska mig", sade James Dunigan, investeringschef vid PNC Wealth Management i Philadelphia, till Bloomberg News.

På rapportfronten nådde Wal-Marts resultat och intäkter i det närmaste upp till Wall Streets förväntningar. Dock spås vinsten för helåret 2012 till knappt det analytikerna hade väntat sig, och aktien tappade 3,9 procent.

Byggvaruhuskedjan Home Depot nådde en vinst som slog förväntningarna med nästan 20 procent under det fjärde kvartalet 2011, och även intäkterna slog förväntningarna. Aktien steg 0,5 procent. Marabous och Gevalias ägare Kraft Foods var samtidigt 1,5 procent högre efter sin rapport, där Cadburysynergierna rosade.

Getinges konkurrent Medtronic sjönk 2,64 procent efter att ha rapporterat i linje med förväntningarna men spått att nästa års resultat kommer att hämmas av nya amerikanska skatter på medicinsk utrustning.

Inom läkemedelssektorn rusade Corcept och Threshold båda kring 60 procent i förhandeln på positiva nyheter kring deras preparat mot högt blodtryck respektive cancer i bukspottskörteln, den sorts cancer som Apples förra vd Steve Jobs och Karl XI dog av. Dagsfacit blev att Corcept gick upp 46,9 procent och Threshold 41,9 procent.

Dell rapporterade hur fjärde kvartalet 2011 gick minuten efter att New York-börsens stängningsklocka hade klämtat, och bokslutet var i linje med eller något sämre än förväntningarna: vinsten per aktie uppgick till 51 cent, mot väntade 52. Aktien var ned ett par procent i efterhandeln.

Hemelektronikkedjan Radio Shack rapporterade i linje med förväntningarna, men vd spår att nästa kvartal blir ännu tuffare än det just passerade. Framför allt tynger billiga smartphones på marginalerna. Aktien gick ned 7,9 procent.

Ericsson stängde 43 öre lägre än i Stockholm, och den amerikanska 10-årsräntan tickade upp 6 prickar till 2,06 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Artificial SolutionsAnnons

Därför är det rätt läge att investera i AI: ”Betydande uppsida”

Det svenska börsbolaget Artificial Solutions, vars innovation Teneo låter människor och teknik samtala med varandra, räknar med fler affärer i pandemins spår och till följd av den breda medvinden för AI. 

– Användandet började gå upp rejält i slutet av förra året och det har fortsatt under 2020, säger styrelseledamoten Jan Uddenfeldt.

Lär dig mer om Conversational AI 

Den redan växande trenden med Conversational AI, en artificiell intelligens som kan samtala på ett mänskligt sätt, kommer att få ytterligare skjuts av Covid-19-pandemin.

Det menar Jan Uddenfeldt, som tidigare har haft höga chefspositioner på teknikbolagen Ericsson och Sony Mobile och idag är baserad i Silicon Valley samt styrelseledamot i svenska Artificial Solutions.

Teneo talar 40 språk

Bolaget är noterat på Nasdaq First North och leder utvecklingen inom Conversational AI genom Teneo, en patenterad plattform som dagligen används av miljontals människor på 40 olika språk. Teknologin används bland annat för smarta chattbottar, virtuella assistenter och digitala anställda.

– Användandet började gå upp rejält i slutet av förra året och det har fortsatt under 2020. Pandemin kommer att ge Conversational AI ytterligare en skjuts när företag vill säkra sin verksamhet, säger han.

Som exempel tar Jan Uddenfeldt upp att callcenter världen över har skickat hem sina anställda i corona-krisens spår, samtidigt som antalet kundtjänstärenden i många fall har ökat.

– Automatiska lösningar fungerar precis lika bra även under en pandemi och det har fler börjat upptäcka. I framtiden kommer det att vara naturligt att direkt få hjälp av en AI, istället för att få plats nummer 27 i en telefonkö och sedan vänta i en halvtimme.

Det ökade användandet av Teneo är något som kommer att avspeglas i Artificial Solutions intäkter, konstaterar han.

Kunder från hela världen

– 2018 och 2019 bestod de huvudsakligen av licenser. Men det är när Teneo nu allt mer används som pengarna tickar in, och det finns en betydande uppsida. 

På kundlistan finns några av världens största företag inom en mängd olika branscher som i sin tur använder Teneo i hundratals implementationer.

– Satsningen på företagssidan är helt rätt. Plattformen är skalbar, företagsanpassad, löser komplexa problem och är helt annorlunda från techjättarnas enklare chattbottar för konsumentsidan, säger Jan Uddenfeldt.

Tvärtemot många andra svenska bolag har Artificial Solutions redan från början skaffat kunder utomlands.

– Det är en fördel. Vi har många stora kunder i Nordamerika och Europa. Först på senare år har vi fyllt på med kunder i Sverige. USA ligger först inom AI och därifrån kommer många nya enterprise-lösningar. Där är Artificial Solutions verkligen med i matchen.

Gratis white paper att ladda ner

Fakta: Artificial Solutions och Teneo

Artificial Solutions är den ledande specialisten inom Conversational AI som är en form av artificiell intelligens som låter människor samtala med applikationer, webbplatser och uppkopplade teknikenheter med ett vardagligt och naturligt språk.

Bolagets patenterade AI-plattform Teneo låter företag på kort tid bygga sofistikerade applikationer för flera olika plattformar och kanaler. I dag används Teneo dagligen av miljontals människor på 40 språk över hela världen genom bland annat virtuella assistenter, chattbottar och talbaserade konversationsgränssnitt för uppkopplade teknikenheter.

Grundat: 2001 i Stockholm

Huvudkontor: Stockholm. Artificial Solutions har även kontor över Europa, i USA och i Asien och Sydamerika.

Marknadsplats: Listat på Nasdaq First North.

Kunder: Flera Fortune 500-företag använder Teneo och på kundlistan finns bland annat biltillverkare, banker, reseplattformar och energi-, underhållnings- och telekombolag.

Antal anställda: Drygt 100

Mer från Artificial Solutions

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Artificial Solutions och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?