Annons

Råvaror: Råoljan fortsätter upp

Råoljan handlades fortsatt på kraftigt plus under den sena tisdagshandeln, medan de breda uppgångarna på basmetaller hade mattats av något. Flera av dem, exempelvis aluminium, noterade dock fortsatt priser som låg mer än 3 procent högre än måndagens.

Guldet steg med 1,9 procent i New York, vilket var den största uppgången på nästan en månad. I bakgrunden fanns uppgörelsen om stödpaket till Grekland, som blev klart natten till tisdagen, samt för oljans del fortsatt oro kring Irans agerande.

På råoljemarknaden steg WTI-oljans förstatermin 2:60 dollar till 105:84 dollar per fat strax efter golvhandelns stängning vid klockan 20.30, medan Brent steg 1:79 dollar till 121:84.

Efter drygt tolv timmars förhandlingar hade euroländernas finansministrar till slut enats om räddningspaketet på 130 miljarder euro till Grekland, att betalas till och med 2014. Uppgörelsen beräknas pressa ned Greklands skuld till 120,5 procent 2020.

För detta har Grekland gått med på en lång lista åtgärder vad gäller budgetkonsolidering och strukturreformer. Många av dessa fanns redan med i det första stödprogrammet från maj 2010.

"Det finns en hel del lättnad kring den grekiska situationen i marknaden, och Iran för mycket oväsen", sade Kyle Cooper, researchchef på energikonsultföretaget IAF Advisors i Houston till Bloomberg News.

Från utvecklingen i Iran kan nämnas att landet på tisdagen gjorde klart att avsikten är att fortsätta med kärnenergiprogrammet. Detta under IAEA:s andra besöksdag i Iran.

Kopparprisets uppgång var den största på mer än två veckor efter att Greklandsuppgörelsen dämpade oron för att den europeiska skuldkrisen kommer att minska efterfrågan på basmetaller. Dessutom lättade Kina på sina krav för bankreserver. Vid 18.30 var kopparprisets tremånaderstermin uppe i 8.444 dollar per ton.

Som en motbild till detta rapportade Kina detaljerad importstatistik för januari på tisdagsmorgonen, som visade att importen av raffinerad koppar sjönk med 18 procent till 335.480 ton i januari. Det var den första nedgången på åtta månader.

"Det finns fortfarande oro över den kinesiska tillväxten och huruvida momentumet kommer att ta fart. Marknaden kommer inte bara titta på den ekonomiska statistiken i Europa, utan också i Kina och USA väldigt noga", sade Gayle Berry, analytiker vid Barclays Capital till Bloomberg News.

På ädelmetallmarknaden var spotpriset på guld upp drygt 17 dollar till 1.752 dollar per uns medan silvret var upp 0:54 dollar till strax över 34 dollar per uns.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?