Annons

Råvaror: Guldet stiger

En övervägande majoritet av råvarupriserna steg på tisdagens förmiddagshandel, med basmetallerna i spetsen. Råoljorna rörde sig däremot åt olika håll.

På råoljemarknaden steg WTI-oljans förstatermin 1,28 dollar till 104,52 dollar per fat vid klockan 11.30, medan Brent tappade 0,68 dollar till 119,37.

Efter drygt tolv timmars förhandlingar hade euroländernas finansministrar till slut enats. Uppgörelsen beräknas pressa ned Greklands skuld till 120,5 procent 2020.

Stödprogrammet uppgår totalt till 130 miljarder euro till och med 2014. För detta har Grekland gått med på en lång lista åtgärder vad gäller budgetkonsolidering och strukturreformer. Många av dessa fanns redan med i det första stödprogrammet från maj 2010.

Marknaden gavs i går tillfälle att agera på Irans beslut i helgen om att stoppa oljeexporten till Storbritannien och Frankrike, och det stod klart att åtgärden mer var symbolisk eftersom i huvudsak Storbritanniens import från Iran är försumbar.

"Eftersom Frankrike och Storbritannien i princip inte köpte någon olja från Iran, hade förbudet mot leveranserna som annonserades i går ingen betydande konsekvens för Iran. Med det sagt är det tillräckligt för att lyfta oljepriserna, vilket utan tvekan var Irans egentliga intention, eftersom det 'straffar' samtliga EU-länder för deras bojkottbeslut", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev och noterar att bensinpriserna vid bensinstationerna i Tyskland nådde den högsta nivån någonsin i går.

Samtidigt har Iran enligt uppgift erbjudit Indien extra utbud under nya mildare villkor, rapporterar Bloomberg News med hänvisning till tre källor med insyn i samtalen.

De indiska raffinaderierna har ännu inte beslutat om de ska godkänna villkoren, men enligt två av källorna har regeringen inget principiellt mot att öka importen från det sanktionsdrabbade landet. Indien har motsatt sig sanktioner mot Iran så länge som det inte kommer från FN.

Vidare rapporterade Reuters, med hänvisning till industrikällor, att Kinas import från Iran kommer att bli 10- 20 procent lägre under 2012 jämfört med 2011.

Den lägre importen skulle i huvudsak bero på den skarpa nedgången som redan har skett under det första kvartalet på grund av en dispyt om prissättningsvillkoren i det nya kontraktet, som förra veckan tecknades "i princip".

Enligt Mohammad Hejazi, vicechef för den iranska militären, kommer Iran att vidta förebyggande åtgärder mot sina fiender om det skulle känna att sina intressen är hotade.

"Vår nuvarande strategi är att om vi känner att våra fiender vill äventyra Irans nationella intressen, och beslutar att göra det, kommer vi agera utan att vänta på deras åtgärder", sade han till den delvis statliga nyhetsbyrån Fars.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange pekade samtliga metaller högre, med kopparns tremånaderstermin upp 109 dollar till 8.344 dollar per ton. Nickelpriset var upp 360 dollar till 20.115 medan zink avancerade 38 dollar till 2.020.

Kina rapportade detaljerad importstatistik för januari på tisdagsmorgonen, som visade att importen av raffinerad koppar sjönk med 18 procent till 335.480 ton i januari. Det var den första nedgången på åtta månader.

"Det finns fortfarande oro över den kinesiska tillväxten och huruvida momentumet kommer att ta fart. Marknaden kommer inte bara titta på den ekonomiska statistiken i Europa, utan också i Kina och USA väldigt noga", sade Gayle Berry, analytiker vid Barclays Capital till Bloomberg News.

På ädelmetallmarknaden var spotpriset på guld upp drygt 2 dollar till 1.737 dollar per uns medan silvret var upp 0,08 dollar till strax över 33,66.

"Generellt är sentimentet bland råvarorna positivt. Den europeiska situationen har inte helt löst sig på grund av det senaste beslutet. Folk kommer att leta efter dippar att köpa på", sade Afshin Nabavi vid MKS Finance till Bloomberg News.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?