Annons

Råvaror: Brentoljan ned från rekordnivåer

Råvarorna inledde tisdagen i positivt territorium efter att euroledarna godkänt ett nytt räddningspaket för Grekland tidigt på morgonen.

På råoljemarknaden steg WTI-oljans förstatermin 1,48 dollar till 104,72 dollar per fat vid klockan 8.45, medan Brent tappade 0,12 dollar till 119,93.

Efter drygt tolv timmars förhandlingar hade euroländernas finansministrar till slut enats. Uppgörelsen beräknas pressa ned Greklands skuld till 120,5 procent 2020.

Stödprogrammet uppgår totalt till 130 miljarder euro till och med 2014. För detta har Grekland gått med på en lång lista åtgärder vad gäller budgetkonsolidering och strukturreformer. Många av dessa fanns redan med i det första stödprogrammet från maj 2010.

Råoljan steg på "antagandet att saker och ting kommer att lösa sig ett tag" i Grekland. "Situationen i Iran bygger på en riskpremie på marknaden", sade Ric Spooner, analytiker vid CMC Markets till Bloomberg News.

Marknaden gavs i går tillfälle att agera på Irans beslut i helgen om att stoppa oljeexporten till Storbritannien och Frankrike, och det stod klart att åtgärden mer var symbolisk eftersom i huvudsak Storbritanniens import från Iran är försumbar.

"Vi kan tänka oss att det mottogs med en axelryckning av våra vänner i London. Innan vi ser att Kina och Japan påverkas, kommer Iran mest skälla och bitas lite", sade Stephen Schork vid Schork Group till Bloomberg News.

I Libyen fortsätter produktionen att öka, men Shokri Ghanem, tidigare chef för det statliga oljebolaget National Oil, tror inte att den kommer att kunna vara helt återställd innan slutet av 2013.

Detta för att regeringen först måste förbättra säkerheten vid oljeinstallationer och ordna tillräckligt med finansiering till oljesektorn.

Han delar därmed inte den officiella hållningen, där oljeminister Abdul-Rahman Ben Yezza i december uppgav att landet kommer att nå samma produktion som innan upproret under det tredje kvartalet 2012, för att sedan öka produktionen till 2 miljoner fat per dag inom 3-5 år.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange pekade samtliga metaller högre, med kopparns tremånaderstermin upp 104 dollar till 8.340 dollar per ton. Nickelpriset var upp 205 dollar till 19.960 medan zink avancerade 28 dollar till 2.010.

"Nyheterna (om räddningspaketet) förbättrade sentimentet, vilket ledde till breda uppgångar på marknaderna i takt med att euron avancerade. Vi kan komma att se en slagig handel i dag med ytterligare nyheter från Europa", sade Li Ye, analytiker vid Shanghai Jiuheng Futures till Bloomberg News.

Kina rapportade detaljerad importstatistik för januari på tisdagsmorgonen, som visade att importen av raffinerad koppar sjönk med 18 procent till 335.480 ton i januari. Det var den första nedgången på åtta månader.

På ädelmetallmarknaden var spotpriset på guld upp drygt 6 dollar till 1.741 medan silvret var upp 0,29 dollar till 33,79.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?