Annons

Stockholmsbörsen: Cykliska bolag lyfter börsen

Stämningen var positiv på finansmarknaderna i inledningen av den nya handelsveckan. Cykliskt lyfte på Stockholmsbörsen under måndagsförmiddagen. Närmast inväntas eurogruppmöte där nytt grekiskt stödpaket ska godkännas.

"Det är i de flesta länders intresse att bevara den europeiska unionen och euron. Vi räknar med att det blir en överenskommelse", sade Peter Garnry, aktiestrateg på Saxo Bank, till Bloomberg Television.

Klockan 13.15 var OMXS30 1,0 procent högre till noteringen 1.111, efter att ha brutit över den psykologiskt viktiga indexnivån 1.100 i måndagens öppningshandel.

Omsättningen var 5,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen medan omsättningen inklusive Chi-X, Burgundy, Turquoise och Bats uppgick till 8,1 miljarder. I Europa var DAX och Euro Stoxx 1,4 respektive 1,0 procent högre.

På sedvanligt manér gav cykliska bolag stöd åt index. Råvarubolagen SSAB och Boliden steg 3,4 respektive 1,9 procent. Inom cykliskt var vidare SKF B och Volvo B 2,6 samt 1,9 procent upp. Atlas Copco A avancerade 2,1 procent.

ABB steg enbart 0,1 procent. Chevreaux har plockat bort aktien från sin så kallade European Selected List, medan Carnegie sänkt rekommendationen till sälj, från tidigare behåll.

Hälsovårdsbolagen Getinge och Astrazeneca var däremot båda 0,9 procent lägre. Defensiva Swedish Match, som rapporterar senare i veckan, tappade samtidigt 0,2 procent.

Måndagens rapportagenda är tunn och denna vecka väntas bli något lugnare än de närmast föregående ur ett rapportperspektiv. Utöver Swedish Match väntas dock bland andra Husqvarna, vars B-aktie steg 1,5 procent, och Lundin Mining, 3,5 procent högre, rapportera lite senare denna vecka.

Fredagens rapport från Oriflame medförde en kursrusning på 12 procent. Aktien tappade 4 procent i måndagens förmiddagshandel. Nordea och Danske har båda sänkt rekommendationen på bolaget till sälj. DNB och Swedbank har dock båda höjt rekommendationen på kosmetikabolaget.

Fredagens rapportförlorare Meda tappade ytterligare 3,5 procent på måndagsförmiddagen. Danske Bank, Handelsbanken och Swedbank har samtliga sänkt rekommendationen på Meda.

Addtech och Doro steg 6,1 respektive 2,6 procent med stöd av köprekommendationer i Börsveckan.

Nederman har fått rekommendationen höjd till köp av SEB Enskilda som, aktien steg 5,7 procent till 130 kronor.

SEB Enskilda har vidare sänkt Björn Borg till neutral, från köp, och aktien var ned 1,6 procent till 43 kronor.

Kungsleden har dragits ned till sälj, från köp, av SEB Enskilda. Aktien hittades ned 2,8 procent.

Dannemora Mineral, som rapporterade ett negativt resultat inför öppning på fredagen, tecknade på måndagsmorgonen ett femårsavtal med ABB på 55 miljoner kronor. Bolagets aktie steg närmare 10 procent.

Måndagens stora hållpunkt på makroagendan är naturligtvis eurogruppmötet. Marknadens hopp har ökat om ett klartecken för ett andra stödpaket, vilket har eldat på aptiten på mer riskfyllda tillgångar. Vidare har sänkta reservkrav i Kina bidragit till det positiva sentimentet.

EU-kommissionens ekonomiske talesman Amadeu Altafaj sade på måndagen att det är upp till euroländernas finansministrar att, vid kvällens möte, avgöra om Grekland har uppfyllt kraven för det andra stödprogrammet.

"Ministrarna kommer att diskutera om villkoren har tillfredsställts. Alla element kommer att diskuteras", sade han vid en pressbriefing.

Den kinesiska centralbanken har beslutat att sänka bankernas reservkrav med 50 punkter.

"Kinas reservkravssänkning är ett djärvt drag med siktet att bibehålla nuvarande tillväxtnivå. Detta ger stöd åt aktieinvesterare", sade Tim Schroeders, förvaltare på Pengana Capital i Melbourne, till Bloomberg News.

USA-börserna håller helgstängt på måndagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?