Annons

Råvaror: Oljan på niomånadershögsta

Råvarupriserna steg på bred front på måndagen, med stöd från penningpolitiska lättnader i Kina och fortsatt oro kring Iran. Stigande förhoppningar om att den senaste rundan förhandlingar om ett nytt stödpaket till Grekland var på väg att gå i lås bättrade också på riskaptiten.

Beskedet att Kina lättar på bankernas reservkrav med 50 punkter till 20,5 procent för att stimulera tillväxten välkomnades av marknaden och bidrog till att stärka framför allt basmetallerna, som i hög grad drivs av kinesisk efterfrågan.

"Kinas sänkning av reservkraven bör stödja marknaden, liksom rapporter om att snöoväder i Chile stoppar kopparproduktionen", kommenterade analytiker på ANZ Bank i en rapport.

På London Metal Exchange blev samtliga metaller dyrare, med zink som störste vinnare. Kopparns tremånaderstermin steg 65,50 dollar till 8.240,50 dollar per ton. Zinkpriset steg 24 dollar till 1.969 dollar per ton, en uppgång med 1,2 procent, och nickel ökade 147 dollar till 19.772 dollar.

Även ädelmetallerna hade en stark dag. Spotpriset på guld var upp drygt 11 dollar till 1.735 dollar, medan silver steg 0,27 dollar till 33,545 dollar.

På råoljemarknaden steg WTI-oljans förstatermin 1,76 dollar till 105 dollar per fat, medan Brent ökade 0,81 dollar till 120,39, den högsta nivån på över nio månader.

Uppgifter från det iranska oljeministeriet under helgen har gjort gällande att landet kommer att exportera råolja till "nya kunder", snarare än bolag i Storbritannien och Frankrike. Beslutet är en reaktion på EU:s bojkott av olja från Iran, tänkt att gälla från den 1 juli, som en sanktion mot landets nukleära program.

Enligt Financial Times har Iran svårt att hitta några nya kunder. Teheran försöker sälja 500.000 fat per dag extra, närmare 23 procent av exporten 2011, till kinesiska och indiska raffinaderier, enligt källor till tidningen.

Om landet inte hittar tillräckligt med kunder innan mitten av mars, kommer Iran antingen tvingas flytta osålda fat till "flytande lager" (oljetankers), eller minska produktionen. Oavsett åtgärd kan det få genomslag på oljepriset.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?