Annons

Asienbörser: Kinesisk banklättnad på börserna

Asienbörserna inledde den nya veckan med viss uppgång efter att ha uppvisat längst veckovinstrad sedan 2005. Dragningen upp kom efter sänkta kinesiska reservkrav, däremot oroar sig investerare något för vad som lyckas beslutas kring Grekland vid måndagens eurogruppmöte.

"Kinas reservkravssänkning är ett djärvt drag med siktet att bibehålla nuvarande tillväxtnivå. Detta ger stöd åt aktieinvesterare", sade Tim Schroeders, förvaltare på Pengana Capital i Melbourne, till Bloomberg News.

Runt 7.40 var det regionala indexet MSCI Asia Apex 50, som exkluderar japanska aktier, 0,1 procent upp. De japanska indexen Nikkei och Topix lyfte båda 1,1 procent.

Japanska tillverkare av stål hade en stark utveckling med stöd av en positiv analys från Credit Suisse. JFE Holdings avancerade 8,4 procent medan Nippon Steel och Kobe Steel båda noterades 5,2 procent högre.

I Hongkong var Hang Seng oförändrad. Kinas centralbank har beslutat att sänka bankernas reservkrav med 50 punkter till 20,5 procent. Fastighetsutvecklare som verkar i Fastlandskina hade en stark utveckling i spåren av de sänkta reservkraven från den kinesiska centralbanken. Franshion Properties China lyfte 6,3 procent. Vidare steg China Vanke, Kinas största börsnoterade fastighetsbolag, 2,5 procent.

De kinesiska börserna Shanghai och Shenzhen noterades 0,5 respektive 0,6 procent högre.

Australiska S&P/ASX 200 var 1,4 procent upp. Råvarusektorn hade en stark utveckling och jättarna BHP Billiton och Rio Tinto gav indexstöd med uppgångar på 2,3 respektive 2,2 procent.

Billabong var ytterligare 8 procent högre på måndagen, efter att ha rusat 46 procent i fredags. Klädbolagets styrelse ska utvärdera budet från TPG Capital och uppmanar dess aktieägare att vänta med att ta ställning till erbjudandet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?