Annons

Stockholmsbörsen: Näsan över vattenytan

Stockholmsbörsen klättrade på torsdagen långsamt uppåt efter en öppning i negativt territorium.

Grekland lämnade för dagen marknadens fokus, medan Europas finansministrar förberedde sig för helgens skuldförhandlingar. I centrum för intresset stod i stället en rad bokslutsrapporter från tunga bolag. Bäst gick det för Electrolux, medan Astra Zeneca återfanns i botten på index.

Vid stängning var OMXS30 0,1 upp till noteringen 1.066,1. Aktier för 15,5 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen. Inklusive Chi-X, Burgundy, Turquoise och Bats var omsättningen 22,4 miljarder kronor.

Electrolux B steg 2,5 procent sedan rörelseresultatet kommit in något över SME Direkts prognos. Den bitvis svårtolkade rapporten fick goda omdömen från analytiker och utdelningen på 6,50 kronor per aktie överraskade positivt.

Bland de större rapporterande bolagen i övrigt var tongångarna mindre muntra.

Astra Zenecas bokslut visade visserligen en vinst som var något bättre än väntat, men samtidigt tyngdes rörelseresultatet av ökade kostnader i spåren av ett nytt sparprogram. Därtill räknar bolaget med en försäljningsnedgång för 2012. Astra Zeneca intog jumboplatsen i OMXS30 med en nedgång på 3,8 procent till 317,10 kronor.

Teliasoneras kvartalsresultat var i stort sett som förväntat. Prognosen för 2012 om en organisk tillväxt på 1-2 procent och en ebitda-marginal i linje med 2011, var emellertid i blekaste laget för marknaden. Aktien backade 0,4 procent till 46 kronor.

I motsatt riktning gick Tele2 B, som steg 1,4 procent till 134 kronor.

Holmens handlades också på minus efter en rapport som var klart sämre än väntat. Dagen räddades dock något av en oväntad höjning av utdelningen, från 7 kronor per aktie till 8 kronor. Holmen B tappade 0,5 procent till 197 kronor.

Bättre gick det för sektorkollegan Billerud, som mer än väl tog igen onsdagens kursfall och lyfte 6,6 procent till 61,75 kronor. Handelsbanken och Swedbank har båda höjt sina rekommendationer för bolaget.

Ericsson B retirerade 3,0 procent till 62,25 kronor. Kräftgången förklaras av analytiker med vinsthemtagningar efter de senaste dagarnas uppgång, men också med osäkerhet orsakad av Indiens beslut att dra tillbaka en mängd mobillicenser. Nokia var 2,8 procent lägre till 33,66 kronor.

Gruvbolagen gick starkt internationellt, efter uppgifter om att Londonnoterade Xstrata och Glencore diskuterar ett samgående. Även i Sverige steg sektorn mer än index. Boliden avancerade 0,7 procent och Lundin Mining 0,6 procent.

Onsdagens rapportförlorare Sandvik steg 2,1 procent till 102 kronor. Ett flertal analytiker har höjt sina riktkurser på aktien efter årsbokslutet i onsdags.

Bland övriga steg Axis 8,5 procent med stöd av ett resultat som var 23 procent starkare än väntat i SME Direkts analytikerenkät. Bolagets utsikter är positiva.

Dagens vinnare var dock Studsvik, upp 22,1 procent till 46,30 kronor efter köprekommendation i Veckans Affärer.

Kontanthanteringsbolaget Loomis B förlorade 4,0 procent efter rapport som med undantag för utdelningen var i linje med marknadens förväntningar enligt SME Direkt.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?