Annons

Råvaror: Svag uppgång för oljan

Förändringarna på råvarumarknaderna är relativt begränsade på torsdagsmorgonen.

Oljepriset är svagt upp medan basmetallerna visar en blandad utveckling. Guldpriset har fortsatt att stiga, mot 1.750- nivån.

Vid klockan 8.30 hade WTI-oljans första termin stigit med 0:07 dollar till 97:68 dollar per fat, medan Brent är upp 0:54 dollar till 112:10 dollar per fat.

"Oljan förefaller att drivas av inhemska faktorer i USA, den större än väntade uppgången i oljelagren och nedgången i efterfrågan på bensin. Kortsiktigt kan det gå emot de rätt positiva data som kommit från USA", sade Ric Spooner på CMC Markets till Bloomberg News.

De amerikanska lagren av råolja steg med 4,2 miljoner fat under förra veckan, visade statistik från USA:s energidepartement, DOE, på onsdagen. Enligt Bloomberg News väntades lagren stiga med 2,6 miljoner fat.

Lagren av bensin ökade med 3,0 miljoner fat. Här väntades lagren stiga med 0,5 miljoner. Lagren av destillat sjönk 0,1 miljoner under veckan, väntat var en nedgång med 1,4 miljoner fat.

Kapacitetsutnyttjandet vid raffinaderierna minskade med 0,4 procentenheter till 81,8 procent, analytikerna hade räknat med att kapacitetsutnyttjandet skulle ha varit oförändrat.

Brents premium mot amerikansk olja återspeglar oron i Nigeria, Afrikas största oljeproducent.

"Givet oroligheterna i Nigeria, så kan vi förvänta oss att potentialen för denna spread ska återta förlorad mark och se den gå tillbaka mot 15 dollar per fat", sade Jonathan Barratt på Barrats's Bulletin till Bloomberg News.

Mer Nordsjöolja skeppas nu till Asien än vid någon tidpunkt de senaste åtta åren då priserna fallit till de lägsta nivåerna på 15 månader jämfört med alternativ i Mellanöstern, enligt leveransdata från AISLive.

I USA har bensinkonsumtionen sjunkit till 7,97 miljoner fat per dag, den lägsta nivån sedan i september 2001, enligt data från energidepartementet.

China National Petroleum rapporterade att Kinas nettoimport av olja under 2012 kan komma att öka i den långsammaste takten på sex år i takt med att den kinesiska ekonomin bromsar in.

Bland basmetallerna har kopparns tremånaderstermin sjunkit med 17 dollar till 8.423 dollar per ton. Zinkpriset har sjunkit 11 dollar till 2.120 medan nickel är upp 166 dollar till 21.141.

Statistik från SouFun Holdings på onsdagen visade att huspriserna i Kina sjönk med 0,18 procent i januari jämfört med december, vilket var femte månaden i rad med nedgång.

"Fastighetssektorn, direkt eller indirekt, står för cirka hälften av kopparanvändningen, så om situationen förvärras, så kan det bli en allvarlig risk mot efterfrågesidan. Förra året så gav bostadsbyggandet stöd för efterfrågan, men jag är orolig för i år", sade Li Peng på Guotai Junan Futures till Bloomberg News.

På ädelmetallmarknaden har spotpriset på guld stigit med drygt 5 dollar till cirka 1.748 dollar per uns och silverpriset stigit med 0:04 dollar till 33:73.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?