Annons

Räntor och valutor: Riskaptiten håller i sig

Riskaptiten är fortsatt stark när de europeiska marknaderna öppnar på torsdagen. Inför bland annat spanska och franska obligationsemissioner stiger Europabörserna svagt och räntorna i Europas kärnländer öppnar ett par punkter upp. I periferin är det initialt rätt måttliga ränterörelser.

På valutamarknaden försvagas dollarn mot de flesta andra större valutor, men mot euron har dollarn stärkts marginellt från onsdagens svenska stängning. Kronan handlas ett par öre starkare mot både dollarn och euron.

Svenska räntor stiger 1-3 punkter och den tioåriga statsobligationsräntan handlas några minuter efter öppning 3 punkter upp till 1,77 procent. Den tyska tioårsräntan stiger 3 punkter till 1,86 procent.

Bakom det goda humöret ligger bland annat onsdagens stigande inköpschefsindex i industrin världen över, vilket har lättat på oron för den globala tillväxten.

JP Morgans globala inköpschefsindex steg för andra månaden i rad, till 51,2 i januari från 50,4 i december, och banken noterar att delindexen tyder på fortsatta uppgångar. Index för nya order steg, medan index för lager sjönk, där det senare är ett tecken på framsteg med lageranpassningar, enligt JP Morgan.

"Vi räknar med att PMI stabiliseras nära nivåerna i januari under några månader när tillverkningsföretagen kämpar med att avsluta lageranpassningar mot bakgrund av en långsammare försäljningstillväxt", skriver JP Morgan.

Nu närmast vänds blickarna mot emissioner av statsobligationer i Spanien och Frankrike under förmiddagen, vilka utgör huvudnumren på den europeiska agendan. Dessutom kommer statistik över PPI i euroområdet i januari.

Inget genombrott har skett i de grekiska förhandlingarna om en skuldnedskrivning. CNBC rapporterade på onsdagskvällen att en överenskommelse mellan Grekland och de privata långivarna bara var timmar bort, men inga besked kom, förutom att bankorganisationen IIF meddelade att de konstruktiva samtalen fortsätter och att de hoppas att få ihop de olika delarna i det grekiska paketet de kommande dagarna.

Wall Street Journal skriver att ett avtal kan slutas på några timmar eftersom det endast kvarstår små oenigheter, men vad som enligt tidningens källor försenar en överenskommelse är en djup klyfta mellan Tyskland och IMF. IMF anser att det krävs att även det offentliga, ECB och andra euroländer, skriver ned sina skulder, något Tyskland helt motsätter sig. Tyskland förordar i stället kraftigare grekiska besparingar för att Grekland ska klara sitt budgetmål.

De amerikanska marknadsräntorna visar små förändringar från onsdagen och den tioåriga statsobligationsräntan handlas oförändrat till 1,84 procent.

På onsdagskvällen presenterade USA:s president Barack Obama en plan för att stötta bostadsmarknaden och husägare. Det handlar bland annat om att göra det lättare för bolånetagare att refinansiera bostadslån till dagens låga räntor.

Från USA kommer veckostatistik över antalet nyanmälda arbetslösa, som väntas ha sjunkit med 6.000 personer till 371.000. Det vankas även preliminär statistik över produktivitet och enhetsarbetskostnader under det fjärde kvartalet, som båda väntas öka med 0,8 procent, samt varselstatistik för januari från Challenger.

Klockan 16 frågas Fed-chefen Ben Bernanke ut i representanthusets budgetkommitté.

"Vi räknar inte med några signaler från Bernanke. Han kommer att betona nedåtriskerna. Vi hoppas att han kommer att få frågan vad Fed kommer att göra om ekonomin överraskar positivt", skriver Martin Enlund i Handelsbankens morgonbrev.

Ökad riskaptit och stigande börser har fått dollarn att försvagas mot de flesta andra större valutor. Mot euron har dock dollarn stärkts marginellt, till 1,318 från 1,319 vid svensk stängning på onsdagen.

Carl Hammer skriver i SEB:s morgonbrev att det vore förvånande med en fortsatt euroförstärkning mot bakgrund av ECB:s balansräkningsexpansion samt med beaktande av de förväntningar som finns på en ännu större efterfrågan vid den kommande treårsrepan den 29 februari än vid den första repan i december.

Yenen handlas fortsatt till just över 76 mot dollarn, nära nivåerna i slutet av oktober som fick Japan att intervenera för att försvaga yenen. Japans finansminister Jun Azumi fortsatte på torsdagen att "intervenera" verbalt.

"Spekulativa rörelser på marknaden ökar och vi kan inte bortse från dem", sade han till journalister och tidigare inför parlamentet sade Jun Azumi att Federal Reserves prognos om att räntorna ska hållas exceptionellt till 2014 har fått "kortsiktiga spekulativa köp" att öka.

Kronan har sedan onsdagens svenska stängning stärkts 2 öre mot dollarn till 6,71 och 3 öre mot euron till 8,85.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?